Türkiye'nin Toplamı Harvard Edemedi
YÖK Yürütme Kurulu üyesi Prof.Dr.Durmuş Günay, Türkiye'deki Üniversitelerin kütüphanelerindeki kitap sayısına dair açıklamada bulundu.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, " Türkiye'deki tüm üniversitelerin kütüphanelerindeki toplam kitap sayısının Harvard Üniversitesi'ndeki 15.5 milyon kitap sayısına bile ulaşamadığını görüyoruz." dedi.
Prof. Dr. Durmuş Günay, 1999-2011 yılları arasında görev yaptığı Zonguldak'taki Bülent Ecevit Üniversitesi'nde (BEÜ) yaptırılan ve adının verildiği kütüphaneyi açtı. Prof. Dr. Arif Amirov Salonu'ndaki törene Vali Erol Ayyıldız, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Ali Demir, TBMM Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanı Mehmet Tekelioğlu, öğretim üyeleri ve öğrenciler de katıldı.
Kütüphaneye adının verilmesinin kendisini çok mutlu ettiğini söyleyen Prof. Dr. Günay, Milli Kütüphane'deki kitap sayısının 1 milyon 328 bin 895, kitap dışı materyal sayısının 215 bin 786, halk kütüphanelerindeki toplam kitap sayısının ise 15 milyon 621 bin 478, kitap dışı materyal sayısının 216 bin 351 olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Günay, Türkiye'de tüm üniversitelerin kütüphanelerindeki toplam kitap sayısının 11 milyon 697 bin 790, ciltlenmiş süreli yayın sayısının 1 milyon 827 bin 979, tez sayısının ise 527 bin 777 olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Günay, şöyle konuştu:
"Fakat bu rakamlar Amerika ve İngiltere ile karşılaştırıldığında oldukça yetersizdir. Dünyanın en büyük kütüphanesi Amerikan Kongre Kütüphanesi'nde yaklaşık 30 milyon cilt kitap bulunurken, bu rakam Harvard Üniversitesi'nde ve Boston Üniversitesi'nde yaklaşık 15,5 milyon civarındadır. Benzer şekilde İngiltere Milli Kütüphanesi'nde de yaklaşık 14 milyon kitap bulunurken, Cambridge Üniversitesi'nde 12 milyon ve Oxford Üniversitesi kütüphanesinde de yaklaşık 9 milyon kitap bulunmaktadır. Bu durumda Türkiye'deki tüm üniversitelerin kütüphanelerindeki toplam kitap sayısının Harvard Üniversitesi'ndeki 15,5 milyon kitap sayısına bile ulaşamadığını görüyoruz. ABD'de orta ve üzeri üniversite kütüphanelerinde kabul edilebilir taban 2 milyon cilttir. Bu rakamlar Türkiye'deki üniversite kütüphanelerinin dünya standartlarına ulaşmak için daha çok çalışmaları gerektiğini ortaya koymaktadır."
Vali Erol Ayyıldız, konuşmasının ardından üniversiteye yaptığı katkılar nedeniyle senato tarafından 'Hizmet Ödülü' ne layık görülen Prof. Dr. Günay'ın ödülünü verdi.
Daha sonra 33 bin 804 kitap ve 9 bin 383 derginin bulunduğu tek katlı kütüphanenin açılışı yapıldı. Bugün doğum günü olan Prof. Dr. Günay, açılışın ardından da kendisi için hazırlanan pastayı kesti. - Zonguldak