Haberler
İstanbul'daki aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedeni bulundu

Aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı

Karın vurduğu Malatya'da 787 vatandaş misafirhanelere yerleştirildi, 5 çobandan biri hayatını kaybetti

Bir şehir kabusu yaşıyor! 787 kişi kurtarıldı, 5 çobandan biri hayatını kaybetti

CHP'li Karabat'tan gündem yaratacak iddia: 200 TL'ye tüm kimlik bilgileriniz satılık

CHP'li isim video paylaşıp skandal bir iddiada bulundu

Görüntü Türkiye'den! Yolun ortasında donan at, kaskatı kesildi

At donduran soğuk

Türkiye?nin Tescilli ?cadılar Bayramı? Renkli Kutlandı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Edirne'nin Keşan İlçesi'ne bağlı Çamlıca Köyü'nde, Orta Çağ'dan kalma bir gelenek olan ve 'Edirne'nin Cadılar Bayramı' olarak bilinen 'Çamlıca Bocuk Gecesi'nin 11'ncisi gerçekleştirildi.

Edirne'nin Keşan İlçesi'ne bağlı Çamlıca Köyü'nde, Orta Çağ'dan kalma bir gelenek olan ve 'Edirne'nin Cadılar Bayramı' olarak bilinen 'Çamlıca Bocuk Gecesi'nin 11'ncisi gerçekleştirildi. Türk Patent Enstitüsü tarafından marka tescili alınan gecede, çeşitli kıyafetler giyen yüzleri boyalı gençler, evlerin camlarına vurarak çıkanları korkuttu.

KORUDER (Korudağ Doğal Yaşam ve Çevre Koruma Derneği), Çamlıca Kültür ve Turizm Derneği ve Çamlıca Köyü Muhtarlığı tarafından bu yıl 11'ncisi düzenlenen 'Bocuk Gecesi', Çamlıca Kültür ve Sanat Evi bahçesinde yapıldı.

Geceye, Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Keşan Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Özcan, Trakya Üniversitesi (TÜ) Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Hakkı Yörük Sağlık Yüksekokulu ve Keşan Meslek Yüksekokulu öğrencileri ile çok sayıda kişi katıldı.

GECENİN MARKA TESCİLİ YAPILDI, KÜLTÜREL MİRAS LİSTESİNE ALINDI

Gecenin açılış konuşmasını yapan Çamlıca Köyü Muhtarı Arif Büyükyatıkçı, 'Türk Patent Enstitüsü'nce Çamlıca Bocuk Gecesi olarak tescillenmiş olan etkinliğimiz aynı zamanda geçtiğimiz yıllarda da Edirne Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından 'Korunması ve yaşatılması gereken somut olmayan kültürel miras' listesine alınmıştır. Çamlıca Bocuk Gecesi, Türkiye'deki etkinlik takvimine alınmış ve yılın etkinliği olarak yerini almıştırö dedi.

BELEDİYE BAŞKANI ÖZCAN: 'BU GECE YAŞATILMALI VE KORUNMALIDIRö

Keşan Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Özcan, 'Bocuk Gecesi'nin, Cadılar Bayramı olarak anılmaya çalışıldığında ancak bununla herhangi bir ilgili olmadığını ifade ederek, şunları söyledi: 'Bu en az on bin yıllık geçmişi olan bir kültürdür. Kökeni de, insanoğlu medeniyetinin başladığı Sümerlerden gelir. Sümerlerde bir iyilik, birde kötülük tanrısı vardır. İyilik tanrısının versiyonlarını dünya baharla birlikte doğa yeşillenip bereket kattığı zaman birçok kültürde 'Hıdrellez' veya 'Nevruz' olarak kutlanılır. Bu da onun tam tersidir. Kışın kötülüğünün boğulması şeklinde yapılan eski kültürlerin bir tür virtüelidir, etkinliğidir. Bu, şu an kışın bereketsiz döneminde, kötülüklerin yeryüzüne çıkışının lanetlendiği bir etkinliktir. Dolayısıyla, Sümerlerden, Mezopotamya'dan buralara gelirken bir sürü evrimden geçmiştir bu kültür. Yaşatılması, korunması biz bölge insanının görevidirö

Daha sonra ise etkinlikte emeği geçenlere plaket takdim edildi. Gecede, katılımcılara kış aylarına özgü kabak tatlısı dağıtıldı. Etkinlik, 'Üjj Bej Tiyatro Grubu'nun geceye özel hazırladığı gösterinin ardından yüzlerini boyayan ve beyazlara bürünen gençler, bazı evlerin camlarına vurarak, bakanları korkutması ile devam etti. Kortej oluşturan gençler meşaleler yakarak Depo Mevkii'ne yürüdü ve burada yakılan ateşin etrafında korku hikayeleri anlattı.

"BOCUK GECESİ"

'Bocuk Gecesi', Orta Çağdan kalma bir gelenek. Balkanlar'daki Hıristiyanların 'Bojic' adetleriyle ilişkisi bulunmuyor. Tamamen Türk halk kültürünün bir parçası olan 'Bocuk' gecesinde, her evde mutlaka kabak pişiriliyor. Gecede kabak tatlısı, ince akıtma, kar suyunda haşlanmış mısır, armut, ayva, çekirdek, badem, kuzinede fırınlanmış yer fıstığı, ceviz gibi yiyecekler yeniliyor. İnanışa göre, Bocuk verilen varlık, kabak pişen eve gelmez ve kötülük yapmıyor. Bu gecede kabağın yanı sıra mutlaka akıtma yapılıyor. Geceye, aile halkı, komşular ve akrabalar katılıyor. Gençler çarşaflara bürünerek komşularını Bocuk geliyor diye korkutur. Gecede 'Bocuk' diye adlandırılan bir varlığın beyazlar içinde insan görünümünde gezdiğine inanılıyor. 'Bocuk' gecesi kışın en sert gecesinin simgesi. Bu gece suya tahta atılır ve tahta sabah suyun üzerinde donmuş olarak bulunursa o evdeki kişilerin o yıl boyunca sağlıklı, sıhhatli, dayanıklı ve güçlü olacağına inanılıyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title