DHA YURT ÖZEL GÜNDEMİ -TEKRAR
Türkiye'nin Orta Doğu'ya açılan kapısı Habur'da araç yoğunluğu TÜRKİYE'nin Orta Doğu'ya açılan Habur Sınır Kapısı'ndan, çoğunluğu TIR olmak üzere günde 4 binin üzerinde araç giriş-çıkış yapmaya başladı.
Türkiye'nin Orta Doğu'ya açılan kapısı Habur'da araç yoğunluğu
TÜRKİYE'nin Orta Doğu'ya açılan Habur Sınır Kapısı'ndan, çoğunluğu TIR olmak üzere günde 4 binin üzerinde araç giriş-çıkış yapmaya başladı. Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Yönetim Kurulu üyesi ve Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkan Yardımcısı Şebap Taşkın, Habur Sınır Kapısı'nın bölgenin can damarı olduğunu belirterek, "Pandemiden bu yana şoförlerimiz ve ihracatçılarımız yapılan uygulamalar ile mağdur edilmiyor" dedi.Türkiye'nin Irak'a açılan Şırnak'ın Silopi ilçesindeki Habur Sınır Kapısı koronavirüs salgını nedeniyle 1 Mart'ta çift yönlü giriş ve çıkışlara kapatıldı. İhracatın aksamaması için temassız ihracat uygulamasına ve 4 Mayıs'ta da yük taşımacılığına tekrar geçildi. Pandemi sürecinde Irak tarafında biriken 10 bin TIR, Türk gümrüğünün çalışması sonucu minimize edilerek geçişler tekrar kontrol altına alındı. İhracatçılar, Avrupa pazarı yerine Orta Doğu pazarına yönelince gümrük kapısında yoğunluk yaşandı. 1-19 Kasım tarihleri arasında Irak'tan Türkiye'ye 35 bin 785'i büyük araç olmak üzere toplam 43 bin 100 araç girişi gerçekleşirken, Türkiye'den Irak'a ise 34 bin 357'si büyük araç olmak üzere toplamda 41 bin 722 araç çıkışı oldu. Böylece, 1-19 Kasım tarihlerinde toplamda 84 bin 822 araç giriş ve çıkış yaptı. Aynı tarihlerde 70 bin 251 yolcu giriş, 69 bin 664 yolcu da Habur Sınır Kapısı'ndan çıkış yaptı.
İHRACATÇILAR DURUMDAN MEMNUN
Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Yönetim Kurulu üyesi ve aynı zamanda Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkan Yardımcısı Şebap Taşkın, sınır kapısının bölgenin can damarı olduğunu belirterek, "Şu anda çok büyük yoğunluk var. Günlük 2 bin araç giriş, 2 bin araç da çıkış yapıyor. Pandemiden bu yana şoförlerimiz ve ihracatçılarımız yapılan uygulamalar ile mağdur edilmiyor. Habur, Türkiye'nin çoğu gümrüklerinden daha güzel, daha verimli ve daha yoğun çalışıyor. Kapı, bölgemizin fabrikasıdır. İnsanlarımız bununla meşguldür. Az da olsa herkesin bir kazancı var" diye konuştu.ŞOFÖRLER IRAK GÜMRÜĞÜNDEN RAHATSIZ
Habur Gümrüğü'nde yaşanan yığılmaya rağmen araçlarından inmeden ve beklemeden Irak'a geçiş yapabildiklerini anlatan Türk şoförler, Irak Gümrüğü'nde evrak işleri için bekletildiklerini ve bu durumdan rahatsız olduklarını söyledi. TIR şoförü Mehmet Şerif Esin, "Güzel bir sistemleri var. Türk gümrüğünde araçtan inmiyoruz ama öbür tarafta yaklaşık 1 kilometre kadar arabalarımızı bırakıp yürüyoruz. Bazen açık bırakıyoruz. Araçlarımıza girebiliyorlar. Eşyalarımız gidebiliyor. Kapalı bıraktığımız zaman araçlar birbirlerinin önüne geçiyorlar. Haksızlık oluyor" diye konuştu.Uzun yol yaptıklarını ancak ellerine iyi para geçmediğini anlatan TIR şoförü Abdulkadir Çetin ise nakliye kiralarına bir çözüm bulunmasını istedi. Çetin, "Gümrük eskilere göre daha seri, daha güzel çalışıyor. Ancak kira yok. Eksideyiz" ifadelerini kullandı.GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: -------------------------------Habur Sınır Kapısı'ndan detayTIR'lardan detayTIR geçişleriŞoförlerin konuşmasıŞebap Taşkın'ın konuşmasıTürkiye yazılı tabelaAraç geçişlerinden detaylarGenel ve detay görüntülerHaber-Kamera: Mehmet Selim YALÇIN /SİLOPİ(Şırnak),
Haber Kodu : 201123038
===============================
'10 numara yağ, kanser riskini artırıyor'
ADANA Çukurova Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Otomotiv Ana Bilim Dalı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kadir Aydın, özellikle otobüs ve TIR'larda maliyeti düşürmek için akaryakıt olarak kullanılan, 'akaryakıt ve yanıcı madde karışımlı 10 numara yağ' tehlikesine dikkat çekti. Aydın, "Yakıt maliyetinden kaçayım, derken araçlarının yanma riskini en yükseğe çıkarıyorlar. Ayrıca trafo ve makine yağından elde edilen bu yakıt, kanser riskini de artırıyorö dedi.Türkiye'de otobüs ya da TIR gibi büyük araçların bazı sürücüleri, maliyetleri azaltmak için 10 numara yağı, motorin ile karıştırdıktan sonra çeşitli yanıcı maddelerle inceltip, sahte akaryakıta dönüştürerek, araçlarında yakıt olarak kullanıyor. Standardı bulunmayan karışımlı sahte akaryakıt nedeniyle zaman zaman araç yangınları çıkıyor. Otobüs yangınlarının ana nedeninin genelde özel karışımlı 10 numara yağ kullanımı olduğunu dile getiren Çukurova Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Otomotiv Ana Bilim Dalı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kadir Aydın, 10 numara yağın kullanıldığı araçta yanma riskinin artırmasının yanı sıra bazı atık yağların içinde bulunan kanserojen maddelerden dolayı insan sağlığını tehdit ettiğini ve kanser riskini yükselttiğini kaydetti.
GERİ DÖNÜŞÜM YERİNE 10 NUMARA YAĞA HAM MADDE OLUYOR
Araçta yakıt olarak kullanılan bu yağların sadece otobüs yangınına değil, aynı zamanda havada su buharıyla birleşmesi sonucu asit yağmuru olarak insana ve çevreye da zarar verdiğini söyleyen Prof. Dr. Aydın, bir diğer tehlikenin ise bu yağların içindeki kanserojen maddeler olduğuna dikkat çekti. Özellikle trafo yağlarından elde edilen 10 numara yağın içindeki PCB maddesinin kansere neden olabileceğini vurgulayan Aydın, "Bu atık yağların bazı çeşitleri direkt olarak imha edilmesi gerekirken bu şekilde kullanıyorlar. İmha edilmesi gerekmeyen atık yağlar ise geri dönüşüm seçeneği varken bazı şebekeler tarafından 10 numara yağa ham madde olarak kullanılıyor. Bunu kullanan sürücüler maliyetten kaçayım derken aslında hem aracını hem çevre, toplum sağlığını mahvediyor. Ayrıca sigorta şirketleri araç yangınlarında sebebin 10 numara yağ olduğunu tespit ederse zararı karşılamıyor. Bunları göz önünde bulundurmak lazımö diye konuştu.