Türkiye'nin Marka Potansiyelini Ateşlemek İçin Bir Araya Geldiler
Marka danışmanları, güçlerini birleştirerek Marka Konseyi'ni kurdu
Türkiye'nin önde gelen marka danışmanları ve profesyonelleri, iş dünyasına ve kamu kuruluşlarına markalaşma heyecanı vermek amacıyla bir araya gelerek 'Marka Konseyi'ni kurdu. Türkiye'nin marka birikimini global düzeyde rekabet edecek seviyeye taşımayı hedefleyen konsey, pazarlama eko sisteminin büyümesini ve markalaşmanın ülke ekonomisine katkısını artırmayı planlıyor.
Türkiye'den 'Değerli Dünya Markaları' çıkmasını hedefleyen marka danışmanları ve yöneticileri 'Marka Konseyi' çatısı altında güçlerini birleştirdi. Markalaşmada iş dünyasına ve kamu kuruluşlarına vizyon kazandırmak, yol göstermek ve cesaret vermek isteyen Marka Konseyi, Türkiye'nin marka birikimini global düzeyde rekabet edecek seviyeye taşımak için yola çıktı. Konsey; Türkiye'de doğru marka bilincini geliştirerek, markaların daha yüksek katma değer yaratması, marka değerlerinin artması, pazarlama ve iletişim eko sisteminin büyümesi ve markalaşmanın ülke ekonomisine katkılarının somut verilerle kanıtlanması için çalışacak.
"MARKALAŞMA ÖNEMLİ BİR KALDIRAÇ"
Reklam, PR ajansları, diğer araştırma ve danışmanlık şirketleri, iş dünyası, kamu ve STK'lar ile işbirliği içinde çalışacak olan Marka Konseyi'nin Yönetim Kurulu Başkanlığı'na Güven Borça getirildi. Yönetim Kurulu'nu Muhterem İlgüner, Hakan Senbir, Serfinaz Altun ve Cihan Kırımlı'nın oluşturduğu konseyin kurucuları arasında ise Temel Aksoy, Ali Atıf Bir, Bora Alçı, Nükhet Vardar, Turgay Adıyaman, Şule Kutlay, Yunus Baran, Yelda İpekli, Bülent Fidan, Dilek Özman, Gülfidan Barış, Ali Gökçe Ertan ve İsmail Bayazıt gibi 20'yi aşkın önemli isim yer aldı.
Türkiye'nin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer alabilmesi için daha yüksek katma değer üretmesi gerektiğinin altını çizen Marka Konseyi Başkanı Güven Borça, "Bu yolda markalaşma önemli bir kaldıraç. Ne yazık ki markalaşma kavramı, ülkemizin gündemine geç yerleşti. Eksikliğimizi hep birlikte fırsata dönüştürmemiz gerek. Bu amaçla, ülkenin marka danışmanları ve yöneticileri, Marka Konseyi çatısı altında bir araya geldik" dedi.
"100 MARKAMIZIN TOPLAMI, BİR OTOMOBİL MARKASI ETMİYOR"
Marka Konseyi Başkanı Güven Borça, Türkiye'nin Brand Finance 2014 verilerine göre 751 milyar dolarlık ülke marka değeriyle dünyada 19'uncu, Avrupa'da 9'uncu sırada olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:
"Türkiye 77.6 milyon dinamik nüfusu, 820 milyar dolar milli geliri ve 400 milyar doların üzerindeki dış ticaret hacmine sahip bir ülke. Ancak Türkiye'nin en değerli 100 markasının toplam değeri 30.8 milyar dolar. Yani bir Japon otomotiv markası kadar bile marka değeri etmiyor. Brand Finance'ın sıralamasında dünyanın ilk 500 markası arasında Türk markası yok. Türkiye olarak toplam ihracatımız ara malı ithalatını dahi karşılamadığı gibi, ihracat giderek ithalata bağımlı hale geliyor. Makası kapatmanın yolu markalı ürün ihracatından geçiyor. Markalaşamadığımız sürece iki türlü kayıp var. Birincisi, giderek açılan ithalat-ihracat makası ve markasız ürün ihracatı yapabilmek için artan ithalat kalemi. İkincisi kendi markalarımızın değerlerini yeterince artıramadığımız için, markalarımızın düşük fiyattan satılması."
Türkiye'nin köklü markalarının daha 'markalaşma' evrelerini tamamlayamadan hak ettiğinin altında düşük fiyattan satıldığına da dikkat çeken Güven Borça, "Marka Konseyi olarak arzumuz, markaların bizde kalması ya da en azından değerlendikten sonra el değiştirmeleridir. Bunun için de bilgi ışığında markalaşmak ön koşuldur" dedi.