Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği'nde Cumhuriyet Bayramı Kutlaması
Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı, Türk ve Mısır halklarının ilişkilerinin derinliğine işaret ederek "Türkiye Cumhuriyeti önümüzdeki hafta 90. yaş gününü kutlayacak ancak Türkiye ve Mısır halkları arasındaki ilişkiler bin yıldan da eskidir. Mısır halkının mutluluğu bizim mutluluğumuz. Mısır halkının üzüntüsü bizim üzüntümüzdür" dedi.
Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı, Türk ve Mısır halklarının ilişkilerinin derinliğine işaret ederek "Türkiye Cumhuriyeti önümüzdeki hafta 90. yaş gününü kutlayacak ancak Türkiye ve Mısır halkları arasındaki ilişkiler bin yıldan da eskidir. Mısır halkının mutluluğu bizim mutluluğumuz. Mısır halkının üzüntüsü bizim üzüntümüzdür" dedi.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği'nde, Mısır'da yaşayan Türk toplumu, iş dünyası, çeşitli ülkelerin diplomatik temsilcileri, Türk okul ve kültür merkezinde okuyan öğrenciler ve aileleriyle akşam yemeğinde bir araya gelindi.
Hüseyin Avni Botsalı, yemekte yaptığı konuşmada, Türkiye ve Mısır halkları arasındaki tarihi, kültürel ve sosyal ortaklıkların 21. yüzyılda, iki ülkenin menfaat birliği ve ekonomik kalkınmaları ile birleşerek "daha güçlü" olacağına inandığını söyledi.
Mısır'da görev yapmanın, her Türk diplomatı ve ailesi için bir imtiyaz olduğunu belirten Botsalı, "Türkiye ve Mısır kardeşliği, her zamankinden daha canlı, daha güçlü ve ileriye dönük olarak daha dinamik olacaktır. İki ülkenin ortak menfaatleri geçmişte ne kadar birbirine yakın idiyse, ezelde olduğu gibi gelecekte de aynı ölçüde, ebediyen güçlü olmaya devam edecektir. Türkiye Cumhuriyeti önümüzdeki hafta 90. yaş gününü kutlayacak ancak Türkiye ve Mısır halkları arasındaki ilişkiler bin yıldan da eskidir. Mısır halkının mutluluğu bizim mutluluğumuz. Mısır halkının üzüntüsü bizim üzüntümüzdür. Biz biliyor ve inanıyoruz ki 25 Ocak 2011'de başlayan Mısır devrimi, Mısır ve bölgede demokrasi, adalet ve hürriyetin habercisidir" diye konuştu.
Botsalı, devrimlerin fedakarlık ve sabır gerektirdiğini, Mısır halkının "en doğru" yolda ilerleyeceğine inancının "tam" olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"75 milyon Türk vatandaşının her biri için, Mısır tek ve birdir. Geçmişte olduğu gibi, bugün de öyledir. Gelecekte de öyle olacaktır. Türkiye hiçbir Mısır vatandaşı ve toplumun hiçbir kesimi arasında en ufak bir ayrım yapmadan, bütün Mısır'ı kucaklar. Bütün Mısır halkı, Türkiye'ye hoş gelir. Mısır'ın iyiliğinden başka hiçbir şey istemeyiz. Mısır'ın iktisadi ve refahı bizim de hedefimizdir. Sizler bugün aramızda olan Mısırlı, Türk kardeşlerimiz, üniversitelerdeki Türkologlar, Türkçe öğrenen öğrenciler, kültür merkezlerimize devam edenler, Mısır'da yatırım yapan Türk iş camiası, Mısır'da öğrenim gören Türk talebeler, bugün sizlerle bir aile buluşması gerçekleştirmek istedik. Türk halkının, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin, Türkiye Cumhuriyeti liderliğinin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Sayın Başbakanımızın, Dışişleri Bakanımızın, bütün Mısır'a selamı, bütün Mısır'a sevgisi, muhabbeti her zamankinden daha fazladır"
Büyükelçi, Türkiye'nin Mısır vatandaşlarına sağladığı vize kolaylıkları ve elektronik vize uygulamasından da bahsetti.
Mısır'daki Türk yatırımcı şirketlerin fabrikalarının tam kapasite ile çalıştığını hatırlatan Botsalı, "Tahrir devriminden sonra Türk iş adamları nasıl Mısır'dan ayrılmadıysa, bugün de Mısır'a yardım etmeye, yatırım yapmaya, Mısır iktisadına ve ekonomisine yeni iş imkanları kazandırmaya devam ediyor" ifadesini kullandı.
Botsalı, "Mısır, ortadoğu'nun, Afrika'nın Doğu Akdeniz'in en önemli devletidir. Mısır'da demokratik ideallere hizmet edecek bir rejimin kurulması bütün bu bölgenin geleceğini teminat altına alacaktır" diyerek konuşmasını tamamladı.
Akşam yemeğinden sonra Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı, Yunus Emre Kültür Merkezinde Türkçe öğreniminde başarılı olan öğrencilere sertifikalarını verdi ve Büyükelçilik konutunda akşam yemeğine davet etti. - Kahire