Haberler

Türkiye'nin İlk Tıbbi Cihaz Lisesi Sektörün Açığını Kapatacak

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Medikal sanayi kümelenmesinde Almanya Tuttlingen ve Pakistan Sialkot'tan sonra üçüncü sırada gelen Samsun'da açılan Türkiye'nin ilk Tıbbi Cihaz Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücü yetiştirilecek.

FATİH MEHMET KÜRKÇÜ - Medikal sanayi kümelenmesinde Almanya Tuttlingen ve Pakistan Sialkot'tan sonra üçüncü sırada gelen Samsun'da açılan Türkiye'nin ilk Tıbbi Cihaz Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücü yetiştirilecek.

Dünyada medikal alet üretiminde üçüncü kümelenme merkezi durumunda bulunan Samsun'daki fabrikalarda üretilen medikal ve cerrahi ürünler, aralarında ABD, Almanya ve Çin'in de bulunduğu 70'e yakın ülkeye ihraç ediliyor.

Sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman sorununu çözmek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığınca kentte açılan Tıbbi Cihaz Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bu yıl eğitim öğretime başladı.

İl Milli Eğitim Müdürü Çoşkun Esen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tıbbi Cihaz Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin sektörün ihtiyaç duyduğu eğitimli insan gücünü karşılamak amacıyla açıldığını söyledi.

Eğitim öğretime bu yıl başlayan lisenin 60 öğrencisi bulunduğunu belirten Esen, buradan mezun olacak öğrencilerin sektörde uzmanlaşarak üretime katkı sağlamasının hedeflendiğine aktardı.

Dünyada birkaç ülkede kümelenmiş medikal sanayi sektörünün Samsun'da daha da gelişmesi için altyapı ve yetişmiş eleman desteği vermenin önemine işaret eden Esen, açılan okulun müfredatının sektör temsilcileri ve uzmanlardan oluşan komisyonlar tarafından belirlendiğini anlattı.

Öğrencilerin okulda teorik ve uygulamalı eğitim alacağına dikkati çeken Esen, "Öğrencimiz tıbbi cihaz teknolojileri ya da cerrahi aletler üreten sanayinin içinde yetişecek. Mezun olduktan sonra da işi hazır olacak. Eğer kendini geliştirmek, mühendislik düzeyinde eğitim almak istiyorsa üniversitelerde bunun karşılığı zaten var." dedi.

Esen, okulun kurulması sürecinde sektör temsilcileriyle hareket ettiklerinin altını çizerek, "Medikal cerrahi el aletleri alanında kümelenmenin Samsun'da olması, okulun Türkiye'de ilk defa Samsun'da açılmasını doğurdu. Sektörün sürekli şikayet ettiği, yetişmiş insan gücü. Tıbbi Cihaz Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, bir yandan da cerrahi el aletlerinin yapımında Samsun'un tanıtım gücü olacak. Buradan mezun öğrencilerimiz doğrudan doğruya istihdam edilmiş olacak." değerlendirmesinde bulundu.

"Klasik eğitim sistemleri, eleman yetiştirmek açısından yeterli değil"

Samsun Medikal Kümelenme Derneği (MEDİKÜM) Başkanı Ahmet Aydemir de Samsun'da dünyanın en büyük tıbbi cihaz üretim üssünü kurmayı amaçladıklarını söyledi.

Bu hedefin sadece yatırımlarla olamayacağını, yetişmiş insan gücüne ihtiyaç duyduklarını vurgulayan Aydemir, bu kapsamda bu yıl açılan Tıbbi Cihaz Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini önemsediklerini belirtti.

Aydemir, "Medikal alanda örneği bulunmayan okul, Türkiye'nin tıbbi cihaz ve medikal alandaki geleceğine yön verecek. Müfredatını da Milli Eğitim ile bizler yazdık. Artık klasik eğitim sistemleri, eleman yetiştirmek açısından yeterli değil." diye konuştu.

Söz konusu lisenin Samsun'da kurulma çalışmaları devam eden Bafra Medikal İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin insan kaynağını sağlama açısından önem taşıdığına işaret eden Aydemir, tıbbi cihaz konusunda dünyanın en büyük üretim üssü olmayı hedeflediklerini kaydetti.

Tıbbi cihaz konusunda Türkiye'nin yüzde 85 dışa bağımlı olduğunu dile getiren Aydemir, yapılacak çalışmalarda bu oranın azaltılabileceğini söyledi.

Öğrencilerin hedefi, alanlarında iyi bir eğitim almak

Tıbbi Cihaz Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinden Mete Enes Okur ise biyomedikal alanında çalışma yapan akrabalarının önerisi üzerine bu lisede eğitime başladığını belirtti.

Lisenin ardından üniversiteyi Almanya'da tamamladıktan sonra Türkiye'ye dönerek tıbbi cihaz üretimi yapmayı planladığını anlatan Okur, sektörde pazarlama ya da mühendislik alanında çalışmak istediğini kaydetti.

Öğrencilerden Ece Sarıoğlu da tıbbi cihaz ve biyomedikal alanında mühendis olmayı arzuladığını ifade eden, "Çocukluğumdan bu yana sağlık sektöründe olmayı istiyordum. O yüzden bu alanı seçtim. Tıbbi cihaz ve biyomedikal alanında mühendis olmayı hedefliyorum." dedi.

Türkiye'nin İlk Tıbbi Cihaz Lisesi Sektörün Açığını Kapatacak
Kaynak: AA / Güncel
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

title