Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Türkiye'nin İlk Sualtı Arkeoloji Araştırma Gemisi "Selçuk-1" Denize İndi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye’de ilk kez sualtı arkeoloji araştırmaları alanında faaliyet gösterecek Selçuk Üniversitesi (SÜ) Sualtı Araştırma ve Uygulama Merkezi Sualtı Kazı ve Araştırma Gemisi Selçuk-1 düzenlenen törenle denize indirildi.

Türkiye'de ilk kez sualtı arkeoloji araştırmaları alanında faaliyet gösterecek Selçuk Üniversitesi (SÜ) Sualtı Araştırma ve Uygulama Merkezi Sualtı Kazı ve Araştırma Gemisi Selçuk-1 düzenlenen törenle denize indirildi.

Antalya Limanı Setur Marina'da düzenlenen törene Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel, SÜ Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kürşat Güleş, SÜ Sualtı Arkeolojisi Bölümü Kurucusu Prof. Dr. Ahmet Adil Tırpan, Sualtı Arkeolojisi Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hakan Öniz, Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar'ın yanı sıra marina yetkilileri katıldı.

TEMMUZDA ÇALIŞMALAR BAŞLAYACAK

Selçuk Üniversitesi Sualtı Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne ait 26 metre uzunluğunda 20 kişi kapasiteli gemi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından üniversiteye hibe edildi. İskenderun limanından sualtı kazı ve araştırmaları için yeniden düzenlenen Selçuk-1, aynı zamanda UNESCO Sualtı Arkeolojisi Unitwin Network eğitim gemisi olarak çalışacak. Sahip olduğu 7 su altı kamerası, sualtı botları, sonar tarayıcı sistemleri, aletli dalış ekipmanları ve vinciyle Türkiye'nin Sualtı Arkeoloji alanındaki tek gemisi olma özelliğine sahip.

"SUALTINDA 25 BİN'E YAKIN GEMİ BATIĞI VAR"

Törende konuşan SÜ Sualtı Arkeolojisi Bölümü Kurucusu Prof. Dr. Ahmet Adil Tırpan, "8 yıl önce Türkiye'nin sualtı arkeolojisinin önemini anlatmaya çalıştık ve bugün gelinen nokta oldukça sevindiricidir. Türkiye'de 8 bin 300 kilometre kıyı şeridi var bu kıyı şeridinin 5 bin yıllık denizcilik tarihi olduğunu düşünürsek kaba bir hesaplamayla Türkiye'de 25 bin civarında gemi batığı olması tahmin ediliyor" dedi.

"TÜRKİYE'DE BİN 250 BATIK KENT VAR"

Geminin Türkiye'de sualtı arkeolojisi çalışmaları için yapılan ilk sualtı araştırma gemisi olduğunu vurgulayan SÜ Sualtı Arkeolojisi Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hakan Öniz, "Gemide sadece sualtı arkeolojisi değil, diğer deniz biyolojisi, su ürünleri gibi bilimsel faaliyetler de gerçekleştirilecek. Antalya kıyılarında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle yapılan sualtı araştırmaları projesinde çalışacak. Türkiye'de yaklaşık bin 250 batık kent var ve biz bunların sadece 4 tanesi biliyoruz. İnanıyorum ki yeni sualtı araştırmalarıyla sualtındaki zenginliği gün yüzüne çıkartacağız" diye konuştu.

"TARİHİ BİR GÜN"

Oldukça heyecanlı bir gün yaşadıklarını belirten SÜ Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel ise, "Bu üniversitemiz için tarihi bir gün. Bundan böyle sualtı arkeoloji araştırmaları ve sualtı eğitimi Selçuk-1'de yapılacak bunun yanı sıra biyolojik araştırmalar için bu gemimiz hizmet verecek. Oldukça donanımlı bu gemimizde çok güzel ve başarılı araştırma ve eğitimlere imza atılacağına inanıyorum" dedi.

Konuşmaların ardından Selçuk-1 gemisi tekerlekli platform aracılığıyla suya indirildi. 1 Temmuz'da Akdeniz'e açılacak olan gemi, Selçuk, Varşova ve Napoli Üniversitelerinden gelecek ekiplerle birlikte 31 Ağustos'a kadar Akdeniz'de sualtında kalmış arkeolojik zenginliği gün yüzüne çıkartmak için çalışacak. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title