Türkiye'nin İlk Çift Kol Nakli
Türkiye'de ilk çift kol nakli yapılan Cihan Topal, nakil yapıldığı Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ndeki rutin kontrollerine devam ediyor.
Türkiye'de ilk çift kol nakli yapılan Cihan Topal, nakil yapıldığı Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ndeki rutin kontrollerine devam ediyor. Topal, çift kol nakli yapılan Atilla Kavdır'ın ailesinin tedirgin olmamasını belirterek, "İşin zor kısmı bitti. Önemli olan başlamaktı. Başlamak bitirmenin yarısıdır. Atilla, yakında sağlığına kavuşur ve çocuklarının elinden tutar" dedi.
Antalya'da gerçekleştirilen ikinci çift kol nakline öncülük eden Türkiye'nin ilk çift kol nakli yapılan kişisi olan Cihan Topal, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ndeki rutin kontrollerine devam ediyor.
19 ay önce çift kol nakli yapılan ve bugün gündelik ihtiyaçlarının hepsini kendisi karşılayabilen Topal, AÜ Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof.Dr. Ömer Özkan'ı ziyaret etti. Cihan Topal, yoğun bakımdan normal servise alınan diğer çift kol nakli hastası Atilla Kavdır'ı enfeksiyon riskinden dolayı ziyaret edemediğini söyledi.
ZİYARET EDECEĞİM
Rutin kontrolleri için ayda bir hastaneye geldiğini ifade eden Cihan Topal, şöyle konuştu: "Normalde aylık bir kontrolüm var. Fizyoterapist ile görüşüyorum. Çift kol nakli yapılan Atilla Kavdır'a çok çok geçmiş olsun. Ben bu süreci yakından yaşadım. Ziyaret etmek istiyordum ama enfeksiyon riskinden dolayı yanına girmedim. Bir iki ay sonra ziyaret edeceğim. O süreçleri ben yaşadım. Ailenin halini iyi biliyorum. İnşallah bir an önce iyileşir."
İŞİN ZOR KISMI BİTTİ
Kavdır, ailesinin tedirgin olmamasını isteyen Topal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ailenin tedirgin
olmasına gerek yok. İşin zor kısmı bitti. Önemli olan başlamaktı.
Başlamak, bitirmenin yarısıdır. Atilla, yakında sağlığına kavuşur ve
çocuklarının elini tutar inşallah. Ellerini tam olarak kullanması için
iki yıl geçmesi gerekiyor"
AÜ. Hastanesi Uzman Fizyoterapist Kadriye Tombak ise Cihan Topal'ın
tedavisine ev programı şeklinde devam ettiklerini kaydetti. Topal'a
tedavisi için ne yapması ve yapmaması gerektiği konusunda bilgi
verdiklerini söyleyen Tombak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Cihan artık, kişisel bakımını aktivitelerini kendi yapıyor. Atilla'nın durumu stabilleşsin onun da tedavisine başlayacağız. Şu an en önemli olan dokuların uyuşması. Enfeksiyon riskini ve dokuların reddedilme döneminin aşılması gerekir."