Haberler
Van'ın Bahçesaray Belediye Başkanı Ayvaz Hazır, İçişleri Bakanlığınca görevden uzaklaştırıldı

Terörden ceza alan Bahçesaray Belediye Başkanı Ayvaz Hazir, görevden uzaklaştırıldı

Van'da kayyum protestosu: Belediye binası önünde toplandılar

Van'da kayyum protestosu

Suriye'de 'rejim askerlerinin kullandığı iletişim cihazları patlatılıyor' iddiası

'Rejim askerlerinin iletişim cihazları patlatılıyor' iddiası

Beşiktaş'ın yeni başkanı belli oldu

İşte Beşiktaş'ın yeni başkanı

Türkiye'nin İklim Liderleri Açıklandı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CDP (Karbon Saydamlık Projesi) Türkiye'nin 2014 yılı raporu, 3 Kasım 2014, Pazartesi günü yapılan etkinlik ile kamuoyuna duyuruldu.

CDP Türkiye İklim Liderleri ödüllerinin de sahiplerini bulduğu etkinlikte, bu yıl ilk defa "CDP İklim Performans Liderlik Endeksi" (CPLI) ve "CDP İklim Saydamlık Liderlik Endeksi" (CDLI) de açıklandı. Küresel "CDP İklim Performans Liderlik Endeksi"ne (CPLI) Türkiye'den giren tek şirket Tofaş Otomotiv oldu.

CDP Türkiye İklim Liderleri Ödüllerini ise Garanti Bankası, Coca-Cola İçecek, Zorlu Enerji Elektrik Üretim, Ekoten Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Noor Fındık aldılar. Ödül töreni TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Erkut Yücaoğlu'nun katılımıyla gerçekleşti.

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından, Akbank'ın ana sponsorluğu ve EY Türkiye'nin rapor sponsorluğunda 2010 yılından bu yana yürütülen CDP (Karbon Saydamlık Projesi) Türkiye'nin 2014 raporu, 3 Kasım 2014, Pazartesi günü Sakıp Sabancı Müzesi the Seed salonunda düzenlenen etkinlik ile kamuoyu ile paylaşıldı. Şirketlerin iklim değişikliğine yönelik stratejilerini uluslararası kurumsal yatırımcıların bilgisine sunabileceği bir platform sağlayan CDP, dünyanın en prestijli ve yaygın çevre girişimi olarak kabul ediliyor.

CDP Türkiye 2014 İklim Değişikliği Raporu, CDP'ye Türkiye'den dahil olan 41 şirketin verdikleri yanıtların analizini içeriyor. Raporun önsözü CDP CEO'su Paul Simpson ve Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üyesi Suzan Sabancı Dinçer tarafından kaleme alındı.

CDP Türkiye 2014 Raporu'nun açıklandığı toplantının açılış konuşmasını Akbank Yatırımcı İlişkileri ve Sürdürülebilirlik Bölüm Başkanı Cenk Göksan yaptı. Cenk Göksan'ın ardından, CDP Başkan Yardımcısı Sue Howells söz aldı. Avrupa Komisyonu İklim Hareketi Bölümü, Genel Müdürü Jos Delbeke'nin video mesajının yayınlanmasının ardından Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu ve CDP Türkiye Direktörü Melsa Ararat CDP Türkiye 2014 İklim Değişikliği Raporu sonuçlarını açıkladı. Konuşmalardan sonra, Dr. Artunç Kocabalkan'ın moderatörlüğünde Tofaş Otomotiv CEO'su Kamil Başaran, Garanti Bankası Proje ve Satınalım Finansmanı, Sürdürülebilirlikten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin ve CDP Başkan Yardımcısı Sue Howells'ın katıldığı "CDP İklim Liderleri" başlıklı panele geçildi. Etkinlik TÜSİAD Yüksek İstişare Komisyonu Başkanı Dr. Erkut Yücaoğlu'nun konuşmasıyla başlayan ödül töreni ile sona erdi.

"Günümüzde sürdürülebilir bir kalkınma için şirketlerden kârlılığın yanı sıra toplumun ve çevrenin geleceğini gözetmeleri beklenmektedir."

Akbank Yatırımcı İlişkileri ve Sürdürülebilirlik Bölüm Başkanı Cenk Göksan konuşmasında, "Türkiye'nin lider kuruluşlarından birisi olarak, çevreyle ilgili duyarlılığın artırılması ve iklim değişikliğine yol açan etkilerin en aza indirilmesi için etkin bir rol üstlenmenin ülkemiz ve dünyamız için önemli olduğu görüşündeyiz. Günümüzde sürdürülebilir bir kalkınma için şirketlerden kârlılığın yanı sıra toplumun ve çevrenin geleceğini gözetmeleri beklenmektedir. Akbank'ın bu amaca yönelik çalışmalarından birisi de küresel bir girişim olan Karbon Saydamlık Projesi'nin (CDP) Türkiye uygulamasına 2010 yılından bu yana sağladığı destektir. Bu projenin sponsoru ve katılımcısı olarak attığımız adımlar, Akbank'ın iklim değişikliği konusundaki duyarlılığının bir ifadesidir." dedi.

"Kurumların iklim değişikliği üzerindeki etkileri ve bu etkileri azaltma stratejileri ile ilgili bilgilere her zamankinden daha çok ihtiyacımız var."

CDP Başkan Yardımcı Sue Howells konuşmasında "Sera gazı emisyonları gitgide artmakta ve eğer bu artışı durdurmayı başaramazsak iklim değişikliğinin finansal risklerine daha fazla maruz kalacağız. Şirketlerin iklim değişikliği üzerindeki etkileri ve bu etkileri azaltma stratejileri ile ilgili bilgilere her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Bu nedenle CDP olarak Türkiye'de ilk kez uygulanan CDP İklim Performans Liderlik Endeksi ve CDP İklim Saydamlık Liderlik Endeksi'ne girmeyi başaran şirketleri kutluyoruz. Çevresel hesap verebilirlik konusundaki hızla artan talebe yanıt veren bu şirketlerin diğer şirketlere de ilham vermesini umuyoruz." dedi.

"Özel sektör iklim değişikliği ile mücadelede önemli bir rol oynuyor."

Avrupa Komisyonu İklim Hareketi Bölümü, Genel Müdürü Jos Delbeke konferansa gönderdiği mesajda şöyle dedi: 'Küresel emisyonunun sadece yüzde 10'unu üreten Avrupa Birliği'nin iklim değişikliğini tek başına kontrol etmesi mümkün değil ... Türkiye de dahil olmak üzere henüz bu konuda çalışmalara başlamamış tüm ülkeleri çalışmalara başlamaları için destekliyoruz. Türkiye'nin Eylül ayında New York'ta düzenlenen İklim Zirvesi'nde temsil edilmesi olumlu bir gelişme. Türkiye Küresel iklim sözleşmesine katkı payını 2015'in ortalarına kadar hazırlayacağını belirtti. Avrupa Birliği giriş müzakereleri sürecinde Türkiye zaten bu konu üzerinde çalışmalarını devam ettiriyor. Özel sektör önemli bir role sahip ve ilk defa bir Türk şirketinin Küresel İklim Performans Liderleri Endeksi'nde yer almasından mutluluk duydum. Umarım Türk şirketleri bu başarıların devamını getirir ve iklim konusunda harekete geçerler. Umarım Türkiye'de politikaya yön verenler zorlukların arkasındaki fırsatları fark edebilirler." dedi.

"İklim değişikliği şirketlerin iş yapış biçimlerini ve insanların yaşam tarzını değiştirecek."

Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi ve CDP Türkiye Direktörü Melsa Ararat da yaptığı sunumda, "İklim değişikliği şirketlerin iş yapış biçimlerini ve insanların yaşam tarzını değiştirecek. Enerjiye ve suya erişim kısıtlara tabi olacak. Biz Yönetim Bilimleri alanında çalışan akademisyenler, şirketlerin bu değişikliklere gerek tedarik ve değer zincirlerini gerekse yönetişim sistemlerini yeniden yapılandırarak nasıl yanıt verebileceklerini incelemek durumundayız. Benzeri daha önce yaşanmamış bu değişikliklere karşı dirençli olmak şirketler için kısa dönemli karlılık veya büyümeden daha önemli olacak. İklim değişikliğinin yaşam biçimine yönelik tehditleri vatandaş aktivizminin şirketlerle bir iletişim biçimi olarak öne çıkmasına yol açacak." dedi.

CDP'nin Küresel Derecelendirme Yöntemi'ne göre yanıtların derecelendirmesini yapan EY Türkiye'nin İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Hizmetleri Ortağı Zeynep Okuyan "Bu seneki CDP Türkiye sürecine daha fazla katılımcının olması, katılımcıların her sene daha iyiyi başarma çabaları, iklim değişikliği ile ilgili olarak Türk iş dünyasındaki fırsatlar ve riskler konusunda yaratılan farkındalığın en açık göstergesi. Bunun yanı sıra süreçlerin bağımsız güvence yolu ile doğrulanması, düşük emisyon hedeflerinin belirlenmesinde önümüzdeki dönemlerde daha da iyileşme yapılabileceğine inanıyoruz." dedi.

CDP Türkiye 2014 İklim Liderleri ödüllendirildi.

Toplantı CDP Türkiye 2014 İklim Liderleri Ödül Töreni ile son buldu. Törende CDP İklim Performans Liderlik Endeksi (CPLI) ödülü ve CDP İklim Saydamlık Liderlik Endeksi (CDLI) ödülü olmak üzere iki ana dalda ödüller verildi.

CDP'nin küresel olarak belirlediği ve CDP İklim Performans derecelendirmesine göre 'A' bandında yer alan 187 şirketi içeren CDP İklim Performans Liderlik Endeksi'nde yer alan Tofaş Otomotiv sadece Türkiye'de CDP İklim Performans Lideri olmakla kalmadı ayrıca CDP'nin Global Liderler Rapor'unda (CDP A list Report) da yer alan ilk ve tek Türk şirketi oldu. Tofaş Otomotiv CEO'su Kamil Başaran "Kendini sürekli yenileyen, global bir firma olarak, bizi ulusal ve uluslararası arenada sürdürülebilir rekabet gücüyle öne çıkaracak alanın, Ar-Ge ve yenileşim olduğunun bilincine erken eriştik. Bu açıdan şanslıyız, çünkü sürdürülebilir geleceğimizi de bu doğruluda inşa ediyoruz. Dünya klasında fabrikamızın ulaştığı 'Altın Seviye' üretim seviyesi ile başlayan yolculuğumuzu farklı platformlardan aldığımız önemli kriterler ile sürdürüyoruz. Tabii ki bu çalışmalarımız sonucunda CDP Global Liderler Raporu'nda yer alan ilk ve tek Türk firması olmaktan dolayı gururluyuz. Çıtayı yükselterek A bandına girmiş olmak övünülecek bir durum; ancak tek olmak da istemeyiz. Herkesten aynı duyarlılığı ve performansı bekliyoruz." dedi.

Yerel olarak belirlenen ve CDP Türkiye'ye yanıt veren şirketlerin derecelendirmede en yüksek puanı alan %10'unu içeren CDP İklim Saydamlık Liderlik Endeksi'nde yer alan beş şirket arasında en yüksek puanı Garanti Bankası aldı. Garanti Bankası Proje ve Satınalım Finansmanı, Sürdürülebilirlikten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin "2010 yılından bu yana, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında sera gazı envanterimizi raporladığımız CDP Projesi'nde; 2012 yılında "CDP Türkiye Karbon Performans Liderliği" ödülünden sonra, bu yıl "CDP Türkiye Karbon Saydamlık Liderliği" ile ödüllendirilmiş olmayı iklim değişikliğiyle mücadele açısından çok teşvik edici buluyoruz. Bu kapsamda yürüttüğümüz; %35 pazar payına sahip olduğumuz rüzgar enerjisi projelerinin finansmanı ve şubelerimizdeki enerji tüketiminin azaltılması gibi çalışmaları, aynı kararlılıkla, daha da ileriye taşımayı hedefliyoruz." dedi.

TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Erkut Yücaoğlu'nun konuşması ile başlayan ve ödülleri taktim etmesi ile devam eden törende CDP İklim Performans Liderlik Endeksi Ödülünü Tofaş Otomotiv CEO'su Kamil Başaran teslim aldı.

CDP İklim Saydamlık Liderlik Endeksi birincilik ödülünü Garanti Bankası adına Sürdürülebilirlikten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin; ikincilik ödülünü Coca Cola İçecek adına Kurumsal İlişkiler Direktörü Atilla Yerlikaya, üçüncülük ödüllerini ise Zorlu Enerji Elektrik Üretim adına Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selen Zorlu Melik, Ekoten Tekstil adına İnsan Kaynakları Müdürü Deniz Köksal ve Noor Fındık aldı.

CDP Türkiye 2014 İklim Değişikliği Raporu Sonuçları Hakkında

2014 yılında CDP, BIST-100 endeksinde yer alan şirketlerden iklim değişikliği ile ilgili bilgi talep etti ve diğer şirketleri de CDP'ye yanıt vermeleri için teşvik etti. CDP Türkiye 2014 İklim Değişikliği Raporu, emisyon azaltımı, iklim değişikliği ile ilgili risk ve fırsatlar konusunda Türkiye'de şirketlerin kat ettiği yolu gösteriyor. Rapor, lider şirketlerin artan ilgi ve taahhütlerine rağmen iş dünyasının büyüme stratejilerini tehlikeye atmadan emisyon azaltımı yönünde daha fazla çaba göstermesi gerektiğine işaret ediyor. Bu konuda öncü olan şirketlerin iklim değişikliği fırsatlarından yararlanma ve düşük karbonlu ekonomiye geçişte rakiplerine oranla daha başarılı olması beklenmekte.

Bazı ana çıktılar aşağıda sıralanmıştır:

· Bu sene toplamda 41 şirket CDP'ye yanıt verdi: Yanıt veren şirketlerin 20'si 70 ve üzeri not aldı. Performans değerlendirmesinde bir şirket A ve 9 şirket B bandında yer aldı.
· 2011 yılından bu yana yanıt veren şirketlerin sayısı ikiye katlayarak bugüne kadarki en yüksek yanıt verme sayısına ulaşıldı.
· 2011'de ilk defa yanıt veren şirketlerin yüzde 90'ı her yıl yanıt vermeye devam etti.
· İlk defa 2013'de yanıt veren şirketlerin yüzde 80'i bu yıl da yanıt verdi.
· 2014'te yanıt veren şirketlerin yüzde 10'u ilk defa yanıt verdi.


· İklim yönetimini iş stratejilerine entegre eden şirket sayısı arttı: Şirketlerin yüzde 85'i iklim değişikliğini iş stratejilerine entegre etti. Şirketlerin yüzde 53'ü emisyonlarını düşürmek üzere hedef belirledi. Şirketlerin yarıya yakını henüz emisyon azaltım hedefi koymadı.

· Gelişmiş emisyon raporlaması: 2014 yılında, 39 (%94) şirket Doğrudan (Kapsam 1) ve Dolaylı (Kapsam 2) emisyon verilerini açıkladı. Şirketlerin yüzde 38'i ise doğrudan ve dolaylı emisyon verilerinde düşüş kaydetti.

· Doğrulatma yetersizliği: Verilerini üçüncü taraflarca doğrulatan şirketler tüm yanıt verenler içinde %29'a ulaştı. Gelecek yıllarda şirket paydaşları ve yatırımcıların doğrulama taleplerinin artması ve de hükümetin İzleme, Raporlama ve Doğrulama (MRV) sistemi kapsamında oluşturduğu düzenlemelerin şirketlerin üçüncü taraflarca raporlarını doğrulatmaları konusunda teşvik edici olması bekleniyor.

· İklim değişikliği ile alakalı konuların şirketlerin üst yönetimlerde ele alınması oranında artış yaşandı. Bu sene şirketlerin yüzde 91'inde iklim değişikliğinin yönetim kurulu ve üst düzey seviyede ele alındığı raporlandı.

· Raporlama yapan şirketlerin en iyi puanı alan yüzde 50'lik kesiminde yer alan tüm şirketler saydamlık puanlarında artış kaydederken performans derecelerinde de yüzde 71'lik bir yükselme kaydettiler.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title