Haberler

Türkiye'nin gururu, yerli "hayalet gemi" TCG Büyükada -

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

YUNUS EMRE GÜNAYDIN - Milli Gemi Projesi'nin (MİLGEM) ikinci gemisi TCG Büyükada, dünya üzerindeki benzer örnekleriyle karşılaştırıldığında oldukça düşük izler bıraktığı için "hayalet gemi" olarak anılıyor.

ŞAHİN OKTAY - YUNUS EMRE GÜNAYDIN - Milli Gemi Projesi'nin (MİLGEM) ikinci gemisi TCG Büyükada, dünya üzerindeki benzer örnekleriyle karşılaştırıldığında oldukça düşük izler bıraktığı için "hayalet gemi" olarak anılıyor.

MİLGEM Proje Ofisi tarafından dizayn ve entegrasyonu tamamen milli imkanlarla yapılan TCG Büyükada, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, TUBİTAK ve milli firmalarca geliştirilen sistemler sayesinde emsallerine göre çok üstün özelliklere sahip bulunuyor.

TCG Büyükada Savaş Harekat Merkezi Savaş Harekat Subayı Deniz Yüzbaşı Mükerrem Demirci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TCG Büyükada'ya "hayalet gemi" denmesinin birkaç sebebi olduğunu belirterek, ilk özelliğin, geminin diğer gemilerin radarlarında görülmemesi olduğunu söyledi.

TCG Büyükada'nın diğer gemilerin radarlarında çok küçük bir boyutta göründüğünü dile getiren Demirci, "Örneğin geçen gün Çanakkale Boğazı'ndan geçerken oradaki sahil radarı 'sizi göremiyorum, ayrıldınız mı' diye sordu. Bu şekilde başka örnekleri de var. İlk milli gemi Heybeliada'nın boğazda önüne bir balıkçı teknesi kırıyor, 'ne yapıyorsun' dediklerinde 'göremedim' sizi diyor. Yani gemi bu boyutlarda olmasına rağmen inanılmaz küçük bir eko veriyor" diye konuştu.

Demirci, bunun dışında geminin tamamında ses çıkarmamasını sağlayan sistemler olduğuna dikkati çekerek, gemide hem izolasyon malzemeleri kullanıldığını hem de bütün ses çıkaran makinelerin kapsül içerisine alındığını kaydetti.

Her cihazın altında "şok bant" denilen sistemlerin bulunduğunu anlatan Demirci, şok bantların hiçbir titreşimden dolayı sesi aşağıya göndermediğini, bunun da denizaltılar tarafından tespit edilmemelerini sağladığını kaydetti.

- "Gemi, manyetik olarak da herhangi bir eko vermiyor"

Demirci, manyetik olarak geminin sinyalini alıp patlayan mayınlar bulunduğunu, bunu engellemek üzere gemide TÜBİTAK tarafından geliştirilmiş bir sisteme sahip olduklarını vurgulayarak, bu sistemin geminin manyetik izini tamamen sıfırladığını, bu sayede geminin manyetik olarak da herhangi bir eko vermediğini anlattı.

İnfrared olarak geminin görünmemesini sağlamak üzere bazı sistemler yapıldığını ve ısı geçirmeyecek şekilde izolasyon malzemeleri kullanıldığını belirten Demirci, şöyle konuştu:

"Biz yine TÜBİTAK'ın yaptığı bir sistem vasıtasıyla anlık olarak geminin ısı seviyesini görebiliyoruz. Bu sistemi kullanarak mümkün olduğu kadar infrared başlıklı güdümlü mermilere kendimizi belli etmeyecek şekilde yönümüzü dönmemiz gerekiyor. Bu, bize bu fikri veriyor. Biz bunu da düşünmüyoruz tabi. Bu sistem, otomatik olarak ARMERKOM tarafından geliştirilmiş 'Kalkan' dediğimiz bir sistem var onu besliyor. Kalkan sistemi, gemiye yaklaşan herhangi bir güdümlü mermi veya ayar başlıklı mermi olduğu zaman otomatik olarak güdümlü mermiyi yanıltabilmemiz için bize tavsiyelerde bulunuyor. 'Şu rotaya dön, şu süratte git, şuanda şu dekoyu at' diye bilgi veriyor. Eğer biz bunu yapmak istemiyorsak otomatik moda alıyoruz ve bunların hepsini sistem otomatik olarak kendisi yapıyor."

Demirci, 250 kilometre SMART-S radarına sahip olduklarını dile getirerek, "Hava ve su üstü radarımız var. Su üstünde dünya yuvarlak olduğu için 30, 40 mil ötesini görmeniz mümkün değil ama havaya yönelik olarak 250 kilometreden tespit edebiliyoruz. Yaklaşık 140 km mesafeden uçakları elektrooptik sistemlerimizle takip edebiliyoruz. Sonarımız var 20 mil mesafeden denizaltıları tespit edebiliyoruz. Sonarımız da tamamen milli" ifadesini kullandı.

- TCG Büyükada

İnşa süreci 27 Eylül 2008 tarihinde ilk kaynağın yapılmasıyla başlayan TCG Büyükada, 15 Haziran 2009'da kızağa konuldu ve 27 Eylül 2011'de de denize indirildi. 27 Şubat 2013'de Türk bayrağı çekilerek ilk seyrini başarıyla icra eden TCG Büyükada, 27 Eylül 2013'de yapılan ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle hizmete girdi.

Milli gemi, varlık ve sancak göstererek caydırıcılık sağlamak, etkin ve kesintisiz keşif, gözetleme ve karakol görevlerini gerçekleştirmek, denizde terörist faaliyetlerini takip ederek önlemek, arama kurtarma görevleri icra etmek ve muhasamatta kritik üs ve yaklaşma sularında denizaltı savunma harbi ve su üstü karakollar tesis ederek, hedefleri teşhis ve imha etmek, harekat alanında deniz kontrolünü sağlayacak deniz ve hava unsurları ile koordineli harekat icra etme görevlerini yapıyor.

Türkiye'nin gururu, yerli
Kaynak: AA / Güncel
title
Close