Türkiye'nin En Büyük Mushaf-ı Şerif Sergisi Mardin'e Gidiyor
Türkiye'nin en büyük Mushaf-ı Şerif Sergisi, Mukaddes Miras İstanbul, Şanlıurfa ve Diyarbakır'dan sonra Mardin'de açılacak.
Diyarbakır'da 9 Kasım tarihlinde Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in katılımı ile açılışı yapılan ve 18 Kasım'a kadar gezilen Türkiye'nin en büyük Mushaf-ı şerif sergisi Mardin'de 23 Kasım cumartesi günü bu kez İçişleri Bakanı Muammer Güler'in katılacağı bir törenle sanatseverlerin istifadesine sunulacak. Sergide özel koleksiyonlardan seçilmiş 99 adet elyazması Mushaf-ı şerif sergilenecek.
İslam Kültür Sanat Platformunun öncülüğünde Diyanet İşleri Başkanlığının himayelerinde gerçekleştirilen serginin önemli bir özelliği de tarihin farklı dönemlerine ait el yazması Mushafların farklı coğrafyalara ve hat ekollerine ait olması. Serginin sanat danışmanlığını ise Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Özcan yapıyor.
Kuzey Afrika'dan Çin'e, Hindistan'dan Moğolistan'a bütün İslâm coğrafyasında kaleme alınmış Mushafların bir çoğu özel koleksiyonlarda olduğu için ilk kez bu sergiyle geniş kitleler tarafından görülebilecek. Sergide İslâm hat sanatında ekol olarak kabul edilen Şeyh Hamdullah, Cafer-i Baysungurî Tebrizî, Hafız Osman, Mehmet Emin Rüşdi ve Hafız Mustafa Şevki gibi önemli isimlerin eserleri de bulunuyor.
SERGİDE NELER OLACAK?
Sergideki en eski Kur'an-ı Kerim sayfaları 9-10.yüzyıllara ait. En yeni tarihli Kur'an, 1892 tarihini taşıyor. Sergide kûfî, muhakkak, mağribî, reyhanî, sülüs, nesihve gubarî yazı çeşitleriyle yazılmış Mushaflar sergilenecek. Abbasî, Memlûk, Osmanlı, Selçuklu, Akkoyunlu-Türkmen,Safevî ve Kaçar dönemlerine ait eserler mevcut. Osmanlı coğrafyasının yanında, İran, Irak, Mısır,Hindistan, Çin, Kuzey Afrika ülkeleri eserlerin derlendiği yerler. 16-19 yy'lara ait Osmanlı dönemi eserler sergininbüyük bir çoğunluğunu oluşturuyor. Bunun yanında Abbasî ve Memlûk devriKur'anlar'dan da hatırı sayılır örnek var.
Parşömen, bez ve kâğıt üzerine yazılmış nüshalar,tomar, sancak ve kitap formatıyla sergiyi gezenlerle buluşacak. Önemli hattat imzaları: Şeyh Hamdullah, Mustafa Kütahî,Cafer-i Baysungurî Tebrizî, Mehmed Emin Üsküdarî, İbrahîm Rüşdî, Emrullah Şirazî, Ahmed Neyrizî, Seyyid Mehmed İsfahanî, Es-seyyid Mehmed Galib, Mehmed Şevki ve Hafız Mustafa Şevki sergide görülebilecek imzalar.