Haberler

Türkiye'nin Dört Yanına Eşek Sütü Satıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalyalı girişimci Mehmet Ali Yalçın, 2008 yılında kurduğu eşek çiftliğinde ürettiği sütü Türkiye'nin dört bir yanına satıyor.

Antalyalı girişimci Mehmet Ali Yalçın, 2008 yılında kurduğu eşek çiftliğinde ürettiği sütü Türkiye'nin dört bir yanına satıyor. Birçok hastalığa iyi geldiğine inanılan eşek sütünün litresi kargo hariç 80 TL.

Antalya'nın ardından Ankara ve Konya'da da eşek sütü üretim çiftliği kuran Mehmet Ali Yalçın, İstanbul'da 4'üncü çiftliği kurmak için hazırlıklara başladı. Astım, kronik bronşit, kanser, siroz, ateş düşürücü, balgam sökme, kemik erimesi gibi birçok hastalığa iyi geldiğine inanılan eşek sütünün litresinin 80, kargo dahil 100 TL'ye satıldığını aktaran Yalçın, günde 10-12 kilo arası süt üretilen çiftlikte bütün yıl boyunca taze eşek sütü bulmanın mümkün olduğunu aktardı.

Mehmet Ali Yalçın, turizmle uğraşırken gelen talep üzerine eşek çiftliği kurduğunu, 2008'den bugüne eşek sütü alıcılarının kendisini bulduğunu, hiç reklam yapmadığını sözlerine ekleyen Yalçın, "Piyasada birçok sahtekar var. Eşek sütü adı altında insanlara sahte süt satıyorlar. Benim çiftliğimde eşeklerim her sabah makine ile hijyenik koşullarda sağılıyor. Yetişkin bir eşekten günde yarım kilo süt elde ediyoruz. Sütler 330 mililitrelik pet şişelerde toplanarak donduruluyor. Gideceği yere buz kovalarında gönderiliyor. 330 mililitrelik sütün 1.5 günde tüketilmesini öneriyoruz" dedi.

TÜRKİYE'NİN HER BÖLGESİNDEN EŞEK VAR

Eşekleri Türkiye'nin her yerinden topladıklarını anlatan Yalçın, "Başta sadece yakın illere gittik. Korkuteli, Aydın, Isparta, Balıkesir civarından eşekleri satın alıp getirdik. Ancak yakın çevrede eşek kalmamıştı. Urfa'ya, Mardin'e yöneldik. Mardin Midyat Belediyesi başıboş, atılmış eşekleri toplamıştı. Bizi aradılar 'bunları ister misiniz' diye, gidip onları alıp getirdik. Diyarbakır'dan bile getirdik" diye konuştu.

GÖZÜNÜ KIBRIS EŞEKLERİNE DİKTİ

Kıbrıs eşeklerinin günlük 1.5- 2 litreye kadar süt verdiğini, bu nedenle Kıbrıs eşeği edinmek istediğini sözlerine ekleyen Yalçın, "Kıbrıs eşekleri bizimkilere oranla 3 katı süt veriyor. Daha büyük ve verimli hayvanlar" dedi.

DEVLET BİZE DESTEK OLSUN

Müşterinin gözü önünde sütü sağıp, süzüp teslim ettiklerini belirten Yalçın, " Antalya'ya yolu düşeni çiftliğimize bekliyoruz. Gelip sütümüzü tatsınlar" dedi. Yalçın, Almanya, Avusturya ve Danimarka'dan süt siparişi aldıklarını, hatta Danimarka'dan arayan kişinin üretimin tamamını düzenli satın almak istediğini, ancak yakın çevresine yetiştiremediği için teklifi geri çevirdiğini aktardı. Yalçın, "Devletin eşek sütü üreticisine desteği yok. Oysa devlet bizi desteklese, örneğin boş meraları bize tahsis etse, daha fazla süt üretir ve yurt dışına bile satabiliriz. Devlet inek ve mandaya verdiği desteği, eşek üreticilerine de versin" dedi.

UZAK İLLERE KARGOYLA

Eşek sütü alıcılarının internetten veya eş dost sohbetleri sonrası kendilerine ulaştığını söyleyen Yalçın, "Beni telefonla arıyor, süt istiyorlar. Türkiye'nin neresinde olursa olsun sütü kargoyla ulaştırıyorum. Uzak şehirlere gidecek sütü derin dondurucuda dondurup özel buz kovaları içinde kargoya teslim ediyorum. Süt çözüldükten sonra 1 gün içinde tüketilmeli. Antalya ve çevresine ise taze taze sağıp ulaştırıyoruz. Kimileri gelip çiftlikten kendileri alıyor" diye konuştu.

EŞEĞİN BAKIMI ZOR

İşi oturtana kadar çok eziyet çektiklerini, zaman zaman vazgeçmeyi bile düşündüğünü vurgulayan Yalçın, "Mesela şu an Konya ve Ankara çiftlikleri dahil 300 eşeğim var, vazgeçsem ve her birini 500 liraya satmaya kalksam, alan olmaz. Bedavaya versem yine alan olmaz. Yaptığımız işin bir değeri yok. Eşek yerine inek üretmeye kalksaydım, buna bağladığım sermayeyi ineğe bağlasaydım şu an zengindim" dedi.

Eşekleri doğal yemle beslediklerini söyleyen Yalçın, eşeğin bakımının zor olduğunu, özellikle yeni gelen eşeklerin kendilerini kolay kolay sağdırmadığını anlattı. Yavaş yavaş alıştırdıktan sonra sorun çıkmadığını vurgulayan Yalçın, yeni doğan sıpalardan dişi olanları tuttuklarını, erkek olanları ise bakmaya istekli kişilere hediye ettiklerini ifade etti. Yalçın eşeğin, atın ve devenin hamilelik süresinin 12 ay olduğunu, 2 yılda bir yavru alındığını belirtti.

DEVLET ARAŞTIRMA YAPMALI

Eşek üreticisi Mehmet Ali Yalçın'ın devletten bir beklentisi ise sütle ilgili araştırma yapılması. Devletin bu işe el atmasını, üniversitelerle birlikte eşek sütünün incelenmesini ve faydalarının tespit edilmesini isteyen Yalçın, kulaktan dolma bilgilerle süt sattıklarını ve bilimsel bir çalışma yapılmasını istediğini söyledi. Muğla Üniversitesi ile bağlantıya geçtiğini sözlerine ekleyen Yalçın, "Eşek sütünü toz haline getirmek için çalışıyoruz. Toz haline getirilen eşek sütü daha uzun korunabilecek, tüketiciye daha uzun sürede ulaştırılabilecek" dedi. - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close