Haberler

Türkiye'nin Doğal Varlığı "Biyoçeşitlilik Müzesi"Nde Sergilenecek

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kalkınma Bakanlığı tarafından desteklenen ve Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezince Beytepe Yerleşkesi'nde kurulacak Biyoçeşitlilik Müzesi'nin temeli atıldı.

Kalkınma Bakanlığı tarafından desteklenen ve Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezince Beytepe Yerleşkesi'nde kurulacak Biyoçeşitlilik Müzesi'nin temeli atıldı.

HÜ Biyoçeşitlilik Müzesi Türkiye'nin en kapsamlı canlı müzesi olma özelliğiyle kurulacak. Müze tamamlandığında, Türkiye'nin biyoçeşitliğini yansıtacak hayvan ve bitki çeşitlerinin sergilenmesiyle doğa bilincinin gelişmesine de katkıda bulunacak. Müzede, bitkilerden böceklere, omurgalı omurgasız canlılardan insan kadavrasına kadar Türkiye'deki  tüm canlı türleri ile zooloji, hidrobiyoloji, jeoloji, mineraloji, antropoloji ve tıp bilimine ait materyaller sergilenecek.

Müzenin temel atma töreninde konuşan Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer, Beytepe Yerleşkesi'ni hem sanat hem de sosyal, kültürel ve bilimsel anlamda yaşanır bir kampüs haline getirmeye niyetli olduklarını ifade etti. Tuncer, "Uzun senelerden sonra nihayet müzemizin temelini atma konumuna geldik. Bir yıl içinde tüm materyaller ile beraber müzemizi açacağız" dedi.

Biyolojik olayların hikayesi dinlenebilecek

Temel atma töreninde konuşan ve müze hakkında bilgi veren Hacettepe Üniversitesi Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nuray Akbulut ise materyal temini çalışmalarına başladıklarını ve önümüzdeki yıllarda da buna yoğun bir şekilde devam edeceklerini belirtti. Müzenin "yaşayan bir mekan" olmasının en önemli hedeflerinden biri olduğunu ifade eden Akbulut, "Özellikle çocukların ilgi duyacağı, Türkiye biyoçeşitliliğini öğrenebileceği, doğanın ve içinde bulunan canlıların önemini kavrayabileceği, neden korunması gerektiğini öğrenebileceğimiz bir konseptte olması arzusundayız" dedi.

Yaklaşık 6 bin 500 metrekare alan üzerine toplam 4 kat olarak inşa edilecek müzede, sergileme alanlarının yanı sıra koleksiyon salonları, toplantı salonu ve fuaye alanları da yer alacak. Biyoçeşitlilik Müzesi'nde birçok uygulamalı ders de yapılabilecek. Yerli ve yabancı araştırmacıların çalışma yapmasına imkan veren donanımlı araştırma laboratuvarlarının da bulunacağı müzede, sergi alanları gezilirken önemli biyolojik materyallerin ve biyolojik olayların hikayesinin dinlenebileceği bir sistem de kurulacak.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close