Haberler

Türkiye'nin Desteğiyle İş ve İstihdam İmkanına Kavuşuyorlar

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gürcistan'da uzun yıllardır faaliyet gösteren Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), yürüttüğü istihdam projeleriyle yardıma muhtaç kişilere iş imkanı ve istihdam sağlıyor.

Gürcistan'da uzun yıllardır faaliyet gösteren Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), yürüttüğü istihdam projeleriyle yardıma muhtaç kişilere iş imkanı ve istihdam sağlıyor.

TİKA'nın Tiflis Koordinatörü Hüseyin Şanlı, Başkanlığın Gürcistan halkı için farklı alanlarda istihdam çalışmaları ve gelecekteki projelerine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Şanlı, TİKA'nın Gürcistan genelinde tüm vatandaşlara hitap edecek biçimde farklı alanlarda istihdam çalışmaları yürüttüğünü belirterek "Tabii ki öncelikli olarak dezavantajlı gruplara öncelik vermeye çalışıyoruz. Bunlar arasında Ahıskalı Türkler, Abhazya'dan ve Güney Osetya'dan gelen göçmenler ilk sıralarda yer alıyor." ifadesini kullandı.

Gürcistan'a dönen Ahıska Türkleri ile aile bütçelerine katkı sağlamak amacıyla arıcılılık ve dikiş projelerinin hayata geçirildiğini anlatan Şanlı, gelecek dönemde yine Ahıskalı Türklere yönelik seracılık ve ev hayvancılığı projelerini gerçekleştirmeyi planladıklarını söyledi.

Şanlı, her ailenin ekonomisine katkı sağlamak amacıyla bahçelerinde tarım faaliyetleri yürütmelerinin hedeflendiğini dile getirerek küçük ve büyük baş olmak üzere hayvancılığı da teşvik etmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Gürcistan'da Abhazya'dan göç eden kişilerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde istihdam çalışmaları sürdürdüklerine işaret eden Şanlı, bu projeler arasında ayakkabı üreticiliği ve terziliğin bulunduğunu belirtti.

Şanlı, 2015 yılında Tiflis yakınında Vaziani'de bir atölyenin açıldığını hatırlatarak yaklaşık 15 bin nüfusa sahip Vaziani'de ağırlıklı olarak Abhazyalı göçmenlerin yaşadığını, burada bir fırın açmayı planladıklarını bildirdi. Bu fırınla göçmenlere istihdam imkanı da sağlanacağına dikkati çeken Şanlı, bölgedeki farklı etnik unsurların sosyal aktivitelerini geliştirmek ve iş birliğini artırmak amacıyla çok amaçlı bir salon inşa etmeyi de düşündüklerini ifade etti.

Şanlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çok amaçlı sosyal tesis olarak kullanılabilecek bu salon yine ekmek fırınıyla beraber iki katlı bir yapı oluşturacak. Çok amaçlı bu tesiste, Vaziani'de yaşayan halk, düğün törenlerinde, kültürel aktivitelerde, sivil toplum çalışmalarında bir araya gelme fırsatını bulacak. Bu aynı zamanda farklı etnik unsurların bir arada yaşama kültürüne hizmet edecek."

"Türkiye-Gürcistan ilişkileri çok olumlu bir şekilde ilerliyor"

TİKA'nın Gürcistan'da desteklediği istihdam projeleri hakkında AA muhabirine konuşan, Rus işgalinden önce Gürcistan'ın Abhazya Özerk Bölgesi Başkanı olan Vakhtang Kolbaia da "Bugün biliyorsunuz iş bulmak, iş yeri açmak çok zor. Dost ülkelerin yardımıyla göçmenler için istihdam yaratmak için çaba gösteriyoruz. Bu konuda bize çeşitli ülkeler destek veriyor." dedi.

İstihdam olanaklarının yaratılması konusunda Türkiye'den büyük destek gördüklerini, Türkiye ile Gürcistan arasındaki ilişkilerin çok olumlu geliştiğini ve TİKA'nın desteğinin, bu ilişkilerin parçası olduğunu ifade eden Kolbaia, "Gürcistan-Türkiye ilişkileri, çok olumlu, planlanmış bir şekilde, 'sağa-sola sapmadan' gelişiyor. Bu gelişmeler Gürcüler ve Abhazların ilişkileri açısından da olumlu." diye konuştu.

Kolbaia, Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğini, Gürcülerle Abhazlar arasında güvenin yeniden tesis edilmesini desteklediği için Türkiye'ye daima teşekkür ettiğini belirterek TİKA ile yürütülen ortak projeler için "Ortak projelerimizin uygulanması için TİKA'nın her zaman bir hazırlığı olduğunu hissediyorum. Ofislerimiz ortak projeler konusunda olumlu çalışmalar yürütüyor. Yeni projeler üzerinde de anlaştık. Biz hazır olursak, ki burada her şey bizim hazırlığımıza bağlıdır, Türkiye tarafı bu projeleri sonuna kadar götürmeyi destekleyecek." değerlendirmesinde bulundu.

Tiflis yakınında Gardabani Belediyesine bağlı Vaziani Kasabasında 2015 yılında TİKA'nın desteğiyle ve Gürcistan'ın Abhazya özerk yönetimiyle koordineli olarak Abhazya göçmenleri için açılan "İmedi" dikiş ve ayakkabı atölyesinin müdürü Vladimer Dadvani de AA muhabirine, yaklaşık 20 göçmenin çalıştığı atölye olarak devletten çeşitli siparişler aldıklarını söyledi.

Dadvani, birkaç gün önce de Kutaisi Uluslararası Havalimani'nın duyurduğu büyük bir ihaleye girdiklerini, gelecekte üretim alanlarını genişleterek daha çok kişiyi işe almayı hedeflediklerini söyledi.

Vladimer Dadvani, "Komşu ve dost Gürcistan'da göçmenlere istihdam sağlaması, sosyal aktiviteler ve her ailenin bir lokma ekmek kazanması yönünde verdiği destek için başta Türkiye Cumhuriyeti'ne, Türk devletine teşekkür etmek istiyorum. Bizim için yaptığı her şey için TİKA yönetimine teşekkürlerimizi iletiyorum." dedi.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close