Türkiye'nin Çabalarını AB Görmüyor
AB Karma Parlamento ve Uyum Komisyonu Başkanı Joost Lagendijk, 6 Yıl Önce Başbakan Yardımcısı İken Görüştüğü MHP Lideri Devlet Bahçeli'yi Dün Meclis'teki Odasında Ziyaret Etti.
AB Karma Parlamento ve Uyum Komisyonu Başkanı Joost Lagendijk, 6 yıl önce Başbakan Yardımcısı iken görüştüğü MHP Lideri Devlet Bahçeli’yi dün Meclis’teki odasında ziyaret etti.
Lagendijk, Bahçeli’ye AKP’nin kapatılmaması konusunda aldığı tutumu takdirle izlediklerini belirterek, "Bu tavrınız, DTP’ye açılan kapatma davası sürecinde de geçerli olacak mı" diye sordu. Bahçeli, AB’nin Türkiye’nin iyi niyetli çabalarını ve katettiği aşamaları görmezden geldiğini, dışlayıcı davrandığını söyleyerek, şöyle konuştu: "AB ilkeleri çerçevesinde bu konudaki tutumumuzu açıkladık. Terörü ve şiddeti destekleyen partiler dışında kapatma kararı verilmemesini, bunun yerine bireysel cezalandırmanın esas alınmasını önerdik. Zaten AB’nin Venedik Kriterleri de bizim bu görüşümüzle çelişmediği gibi tam olarak örtüşüyor." Lagendijk, TCK’nın 301. maddesinin kaldırılması ve Ermenistan ile ilişkileri geliştirmek için atılan adımları takdir ettiklerini, ancak bunlara MHP’nin karşı çıktığını vurguladı. Bahçeli ise "Ermenistan’la sorun maç seyretmekle çözülemez. Ermenistan önce işgal ettiği Karabağ’dan çekilmeli" dedi.
Başbakan’ın kriz korkusu
Bahçeli, MHP Grubu’nda da şu görüşleri dile getirdi:
İkinci parti olması halinde siyaseti bırakacağına yönelik açıklamalar yapan Başbakan Erdoğan’ın bu sözlerinin arkasında, üstesinden gelemeyeceğini düşündüğü ekonomik krizin, toplumda neden olacağı öfke ve tepki korkusu yatıyor.
İmralı mahkûmu serbest kalana kadar ’sağlık kampanyası-sokak saldırıları ve hükümet tavizi’ döngüsü tırmanarak tekrarlanacak. AKP bu kararı ile PKK yandaşlarının taşlarına ve AB taleplerine teslim oldu.
Cumhurbaşkanı’nın da hükümet gibi düşündüğü ve tartışmalardan etkilendiği anlaşılıyor. Biz, Gül’den fikirlerini kamuoyuna açıklamasını istiyoruz.