Türkiye'nin AB Üyeliği Sürecinde Kiliselerin Rolü Doktora Tezi Konusu Oldu
Teze göre, sanılanın aksine kiliseler blok halinde Türkiye’nin üyeliğine karşı değil.
Avrupa'da din-siyaset ilişkileri konusunda akademik çalışmalar yapan gazeteci Ali İhsan Aydın, Avrupa'nın önde gelen siyaset bilimi okullarından Paris Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde (Sciences Po de Paris ) hazırladığı doktora tezinde "Dinlerin Avrupa Birliği'nde siyasete katılım sürecinin dinamiklerini" inceledi.
Tez, bu kapsamda kiliselerin Avrupa Birliği anayasası ve Türkiye'nin tam üyelik müzakereleri sürecinde yürüttükleri lobi faaliyetlerini ele alıyor.
Altı yıl süren araştırmanın en önemli sonuçlarından biri, kiliselerin AB entegrasyonu ve Türkiye'nin üyeliğine bakışlarındaki farklılıkları ortaya çıkarması oldu. Kiliselerin, Türkiye ile müzakere sürecinde aktif bir rol üstlendiğine dikkat çeken tez, buna karşın, sanılanın aksine kiliselerin blok halinde Türkiye'nin üyeliğine karşı olmadığını ortaya koyuyor.
Kilise yöneticilerinin Avrupa Birliği'ne yönelik siyasi ve ideolojik bakışları, Türklerle tarihi ilişkiler, kiliselerin bulunduğu ülkelerdeki siyasi ortam ve "çıkar" tanımı, kiliselerin bakışlarındaki farklılıkların ana nedenleri olarak sayılıyor.
Araştırmaya göre, kiliselerin Türkiye ile ilgili AB nezdindeki temsilcilikleri üzerinden yürüttüğü lobi faaliyetleri özellikle Türkiye'deki Hristiyanların durumu üzerinde yoğunlaşıyor.
Euronews Türkçe Direktörü Aydın'ın Paris'te savunduğu tez, modern toplumlarda din-siyaset ilişkilerini ele alan çalışmalara yaptığı teorik ve ampirik katkıdan dolayı oybirliğiyle Fransa'da doktora tezlerine verilen en yüksek derece ile kabul edildi.
Prof. Dr. Riva Kastoryano danışmanlığında yapılan araştırma, önümüzdeki aylarda kitap olarak yayınlanacak. - Arkansas