Türkiye ile Güney Afrika Arasında "Eğitim İşbirliği Anlaşması" İmzalandı
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Güney Afrika Cumhuriyeti ile eğitim alanındaki iş birliğinin artırılmasını istediklerini belirterek, "Öğrencilerin değişimi, müfredatın gözden geçirilmesi, öğretmenlerin değişimi de dahil olmak üzere eğitim alanındaki işbirliğini mutabakat zaptı...
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Güney Afrika Cumhuriyeti ile eğitim alanındaki iş birliğinin artırılmasını istediklerini belirterek, "Öğrencilerin değişimi, müfredatın gözden geçirilmesi, öğretmenlerin değişimi de dahil olmak üzere eğitim alanındaki işbirliğini mutabakat zaptı çerçevesinde gerçekleştireceğiz." dedi.
Milli Eğitim Bakanı Yılmaz ile Güney Afrika Cumhuriyeti Temel Eğitim Bakanı Angie Motshekga, "Türkiye Cumhuriyeti Hükumeti ile Güney Afrika Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Eğitim İşbirliği Anlaşması"nı imzaladı.
Bakan Yılmaz, Milli Eğitim Bakanlığı Başöğretmen Toplantı Salonu'nda düzenlenen imza törenindeki konuşmasına, 27 Nisan Güney Afrika'nın özgürlük gününü kutlayarak başladı.
Afrika Milli Kongresinin aldığı kararla 2018 yılının "Nelson Mandela Yılı" ilan edildiğini dile getiren Yılmaz, konuk Bakan Motshekga'yı bu yılın Temmuz ayında Mandela üzerine bir konferans vermek üzere İstanbul'a davet ettiklerini bildirdi.
Yılmaz, güçlü ekonomileri ve demokratik yönetimleri ile bölgelerinde kilit öneme sahip iki ülkenin her alanda güçlü ilişkilerini daha da geliştirmek istediklerini belirterek, "Çok yakın süre içinde devlet başkanlığı seviyesinde ziyaretler gerçekleştirilecek." bilgisini paylaştı.
İki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 2,2 milyon doların üzerine çıktığını belirten Yılmaz, Türk vatandaşlarınca bu ülkeye yapılan yatırımın miktarının 600 milyon doların üzerinde olduğunu belirtti.
Türk Hava Yollarının Güney Afrika Cumhuriyeti'ne gerçekleştirdiği düzenli seferlerin iki ülke halkı arasındaki sosyal ve kültürel bağların güçlenmesine katkı verdiğini ifade eden Yılmaz, TİKA ofisinin de ülkede faaliyetlerine başladığını kaydetti.
Yılmaz, geçen sene Ekim ayında Güney Afrika'yı ziyareti sırasında Yunus Emre Enstitüsünün açılışını yaptıklarını anımsatarak, merkezin iki ülke arasındaki kültürel ilişkilere katkıda bulunacağını vurguladı.
Yılmaz, şunları belirtti:
"Ülke olarak 20'nin üzerindeki Güney Afrikalı öğrenciye burs sağladık. Bu sayıyı önümüzdeki dönemde artırmak istiyoruz. Ülkemizde kendi imkanlarıyla yükseköğretimde eğitim alan çok sayıda Güney Afrikalı öğrenci bulunmaktadır. Türkiye Maarif Vakfı, Güney Afrika'da çalışmalarına başladı. Güney Afrika Direktörü olarak da Adem Koç'u atadı. Önümüzdeki mayıs ayında da çalışmalarına başlayacak. Ülkeler arasında eğitim alanındaki iş birliğinin artırılmasını istiyoruz. Türkiye'nin eğitim alanında sahip olduğu bilgi ve tecrübe birikimi, Güney Afrika'nın da bu alandaki tecrübe ve birikimi ile öğrencilerin değişimi, müfredatın gözden geçirilmesi, öğretmenlerin değişimi de dahil olmak üzere eğitim alanındaki işbirliğini mutabakat zaptı çerçevesinde gerçekleştireceğiz."
"Türkiye'yi stratejik ve önemli bir ülke olarak görüyoruz"
Güney Afrika Cumhuriyeti Temel Eğitim Bakanı Motshekga da ülkesi için Türkiye'nin büyük öneme sahip olduğunu belirterek, Güney Afrika'da yaşayan çok sayıda Türk vatandaşının bulunduğunu kaydetti.
Konuk Bakan Motshekga, "Hem tarihsel bağ gereği hem de uluslararası ilişkilerinin bir neticesi olarak özellikle eğitim alanında gelişme kaydedebilmek için Türkiye'yi stratejik ve önemli bir ülke olarak görüyoruz." dedi.
Ülkesinin Dışişleri Bakanlığının, sektörel anlamda tek başına bir anlaşmanın imzalanmasına çok müsaade etmediğini dile getiren Motshekga, şu değerlendirmede bulundu:
"Ama eğitim söz konusu olduğunda, özellikle Sayın Cumhurbaşkanının Güney Afrika'ya yapacağı ziyaretin neticesinde bu zaptın imzalanmasına ilişkin bir izin doğdu. Bu bizi memnun etti ve yeni çalışma şekilleriyle iş birliği devam edecektir. İki ülkenin bürokratları, uygulama üzerinde çalışacak ve uluslararası politikalar da buna göre şekillendirilecek. Biz ülke olarak iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesini dört gözle bekliyoruz."
Konuşmaların ardından Bakan Yılmaz ile konuk Bakan Motshekga, "Türkiye Cumhuriyeti Hükumeti ile Güney Afrika Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Eğitim İşbirliği Anlaşması"nı imzaladı.