Haberler
Esenyurt Belediye Başkan Yardımcısı Osman Yalçın hakkında yakalama kararı

Özel'in cezaevi ziyareti sırasında başkan yardımcısına operasyon

Çete ile anılan Güney Hastanesi'nin sahibi: Ortaokul mezunuyum, sigorta primim için hastaneyi satın aldım

İstanbul'un göbeğindeki hastaneyi bakın ne için satın almış

Merkez Bankası 20 Kasım'da sahte dolarlar için rapor hazırlamış

Paranın patronu piyasaları sarsan olay için rapor hazırlamış

Piyasaları alt üst eden sahte dolar skandalı akıllara Saddam'ın yaptığını getirdi

Sahte dolar skandalı akıllara Saddam'ın yaptığını getirdi

Türkiye En Çok Dayanışmaya İhtiyaç Duyuyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sabancı Vakfı'nın toplumsal sorunlara çözüm üreten "sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini" anlattığı Fark Yaratanlar programı, sekizinci sezonuyla devam ediyor.

Fark yaratan çalışmaların kısa videolarının hazırlanarak internet ortamında paylaşılmasına dayanan "Fark Yaratanlar" programı, çalışmaların izleyenlere ilham vermesini, bu sayede toplumsal gelişmeye aktif katılımı artırmayı amaçlıyor.

Sekizinci sezonun ikinci Fark Yaratan'ı Türkiye'de mahalle ve kent temelinde ihtiyaçların vatandaş katılımı ile gönüllü ya da maddi olarak karşılanmasını kolaylaştırıcı bir dijital platform sunan İhtiyaç Haritası oldu.

İhtiyaç Haritası, bir grup arkadaşın 'dayanışma ve imece kültürünü yaygınlaştırma' fikrini ortaya atmasıyla oluştu. Mert Fırat, Ali Ercan, Elif Kalan, Güler Altınsoy, Hazal Dut, Gujan Şen ve İlksen Başarır'dan oluşan grup, bu fikri hayata geçirdi. İhtiyaç Haritası platformu iki yıldır, desteğe ihtiyacı olanlarla destek olmaya çalışanları bir araya getiriyor.

İhtiyaç sahibi kişi, şahsen ya da gönüllüler aracılığıyla, internet üzerinden haritada bulunduğu yeri ve ihtiyacını giriyor. Destek olmak isteyen ise ihtiyacı karşılamak için haritaya yapacağı desteği yazıyor. Bu iki işlem de İhtiyaç Haritası ekibi tarafından doğrulandıktan sonra sisteme kayıt ediliyor. İhtiyaç Haritası sistemine kayıt olmak, ihtiyaç talep etmek ve destek vermek için herhangi bir şart aranmıyor. 18 yaşından büyük olmak yeterli.

Her türlü ihtiyaç ve desteğin buluşmasını sağlayan online bir platform

İhtiyaç Haritası'na birinci yılında 26.778 üye tarafından kayıt yapıldı. 'Para, sistem dışı tutularak' çeşitli ihtiyaç ve destek türleri sisteme girildi. Sadece bir silgiden bilgisayara, futbol topundan gelinliğe, teleskoptan kütüphaneye kadar Türkiye'nin dört bir yanından 8.749 ihtiyaç ve destek talebi oluşturuldu. Nakdi yardımın değil, ihtiyaçların bireysel kaynaklarla karşılanmasının esas olduğu sistem, hem gönüllülük hem de toplumsal fayda ve birlikteliğin gelişmesine katkı sağlıyor.

İhtiyaç Haritası'na girilen ihtiyaçlar Türkiye'de en çok kitap ve okullar için teknik donanım ihtiyacı olduğunu ortaya koydu. Ayrıca İstanbul'dan girilen ihtiyaç sayısının Mardin, Diyarbakır ve Batman illerinin toplam ihtiyacının üzerinde olduğunu gösterdi. Bu ihtiyaçlar en çok okullardan ve sivil toplum kuruluşlarından geliyor. Bireysel destekler de ise bireyler dezavantajlı gruplara yönelik kurs ve eğitim desteği vermek istiyor. Bu destekler konu ile ilgili STK'lara, yerel yönetimlere ve toplum merkezlerine yönlendiriliyor.

İnsanların destekleşme/dayanışma duygularını harekete geçirmek için yola koyulan İhtiyaç Haritası, bir yıl içerisinde binlerce kişiye ulaştı. Türkiye'nin 81 ilinde 5.000'in üzerinde gönüllü, etkinlikler düzenledi, platformun sosyal medyada yayılmasına destek oldu. İhtiyaç Haritası Türkiye'de destekleşme/dayanışma konusunda yeni bir model yarattı.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title