Türkiye Elektrik-Elektronikte Bölgesel Yatırım Üssü Oldu
Ortadoğu, Afrika, Rusya ve Türki Cumhuriyetlerin yanı sıra Asya'ya açılan ihracat kapısı olarak konumlanan Türkiye yatırımları, önümüzdeki yıllarda da artarak devam edecek.
Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET) Yönetim Kurulu, geçtiğimiz günlerde ülkemizde yatırım yapan yabancı sermayeli firmaları ile bir araya gelerek bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda öne çıkan mesaj ise firmaların Türkiye pazarına duyduğu güvenin devam ettiği, ihracat pazarları için Türkiye'nin önemli bir merkez olduğu ve yatırımların süreceği yönündeydi.
Elektrik-Elektronik sektörünün 2014 yılındaki 12,3 milyar dolarlık ihracatının 2,3 milyar dolarını, sektörün ilk 200 ihracatçısı arasında yer alan yabancı sermayeli şirketler gerçekleştirdi. Sektörün toplam ihracatındaki payları ise yüzde 19 olarak gerçekleşti. Bu yılın Ocak-Mayıs dönemindeki 4,2 milyar dolar seviyesindeki elektrik-elektronik ihracatındaki payları yüzde 21'e ulaşırken, aynı dönemdeki ihracatları ise 895 milyon dolar oldu.
Ülkemizde üretim yapan yabancı sermayeli şirketlerin ihracat pazarları arasında Ortadoğu başı çekiyor. Rusya Federasyonu ve Türki Cumhuriyetler, Afrika ve Asya ülkeleri diğer ihracat yapılan bölgeler arasında. Potansiyel pazarlara yakınlığı ve lojistik avantajlarının yanı sıra dinamik iç pazarı ve tüketim oranlarındaki artış, enerji ve altyapı yatırımlarındaki yükseliş Türkiye'yi yabancı yatırımcı için cazip kılan faktörler arasında bulunuyor.
Uluslararası markaların Türkiye'deki temsilcileri; üretim, ihracat ve istihdam yaratma güçleri ile ekonomiye büyük katkılar sağlıyor. İstanbul Sanayi Odası'nın açıkladığı Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesindeki elektrik-elektronik sektöründe faaliyet gösteren 9 yabancı sermayeli firmanın 2014 yılındaki net üretimden satışları 9 milyar 236 milyon TL seviyesinde. Türkiye'nin En Değerli Markaları arasında da isimlerini görmek mümkün...
TET Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu ve Yönetim Kurulu Üyelerinin, elektrik-elektronik sektörünün ihracatında ilk 20'de sıralanan yabancı sermayeli şirketlerin yöneticileri ile bir araya geldiği toplantıda; ülkemizdeki mevcut yatırımları, dış ticaret açığı veren alt sektörlerde yeni yatırım olanakları ve önümüzdeki döneme ilişkin büyüme hedefleri görüşüldü. Beyaz eşya, elektrik üretim ve dağıtım ekipmanları ile kablo sektörlerinden ihracatçı firmalar; Türkiye pazarına duydukları güvenin devam ettiği, ihracat pazarları için yeni yatırımların geleceği mesajını verdiler.
Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, önemli sayıda yabancı sermayeli yatırımcının Türkiye'yi üretim üssü olarak tercih ettiğini ve bu şirketlerin Türkiye ihracatına önemli katkılar sağladığını ifade etti. Global şirketlerin sektörlerine ilgisinin devam ettiğini belirten Ebiçlioğlu, "Dış ticaret açığı verdiğimiz alt sektörlerde yeni yatırımcıların ülkemize davet edilmesi ve burada üretim yapmalarının sağlanması ithalatın azaltılmasının yanı sıra ihracat yoluyla dış ticaret dengesine büyük katkılar sağlayacaktır. Yerli ve yabancı sermaye şirketler, sektörümüzde birlikte önemli bir ihracat gerçekleştiriyorlar. Sektör ihracatımızdan 2,3 milyar dolarlık ihracatla yüzde 19'luk paya sahip olan yabancı sermayeli firmalarımız Türkiye ekonomisi için büyük bir değer ve anlam ifade etmektedir" diye konuştu.