Türkiye Ekonomisi Üçüncü Çeyrekte Yüzde 7'nin Üzerinde Büyüyecek"
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye ekonomisinin 2017'nin üçüncü çeyreğinde yüzde 7'nin üzerinde bir büyüme sergileyeceğini belirterek, "Yıl geneline baktığımızda da yine yüzde 5'in üzerinde bir performansı yakalayacağımıza inanıyorum.
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye ekonomisinin 2017'nin üçüncü çeyreğinde yüzde 7'nin üzerinde bir büyüme sergileyeceğini belirterek, "Yıl geneline baktığımızda da yine yüzde 5'in üzerinde bir performansı yakalayacağımıza inanıyorum." dedi.
Bakan Elvan, Türk Telekom'un ana sponsorluğunda düzenlenen Platin İş Kitapları Ödülleri töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 2002 yılından bu yana sergilediği performansla tüm dünyaya ekonomisinin sağlam temeller üzerine oturduğunu gösterdiğini söyledi.
Türkiye'nin son 15 yılda değişik zamanlarda iç ve dış ekonomik şoklarla karşı karşıya kaldığını aktaran Elvan, ancak ülkenin bunların hepsinden başarıyla çıktığı bir kalkınmaya sahip olduğunu dile getirdi.
Elvan, şunları kaydetti:
"Sadece son 4 yıla bakarsak, 17-25 Aralık darbe girişimi, Rusya krizi, terör olaylarıyla karşı karşıya kaldık. Dünya ekonomisinde de 2017'ye kadar bir daralma gördük ve finansal koşulların daha da güçleştiği bir süreç yaşadık. Ardından hain 15 Temmuz darbe girişimiyle karşı karşıya kaldık. Ancak buna rağmen Türkiye ekonomisi inanılmaz bir performans sergiledi. 2013-2016 döneminde Türkiye yılda ortalama yüzde 5,7'lik büyüme gösterdi ki 2016 bizim için sıra dışı bir yıldı. Böyle bir darbe girişimini başka bir ülke yaşasaydı ekonomisi herhalde allak bullak olurdu. Biz 2016 yılında bir taraftan hükümetimizin, diğer taraftan Merkez Bankamızın aldığı tedbirlerle yüzde 3,2'lik bir büyüme performansı gösterdik.
Ancak bu bizim için yeterli değildi. Ekonomimizin daha da canlandırılması gerekiyordu. Hükümetimiz buna yönelik çok sayıda tedbirler aldı. Başta Kredi Garanti Fonu uygulamaları olmak üzere istihdam ve diğer birçok alanda tedbirleri uygulamaya koyduk ve 2017'nin ilk yarısında yüzde 5,2'lik büyüme performansı gerçekleştirdik. Bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,2, ikinci çeyrekte de yüzde 5,1 büyüme sergiledik. Şu an itibarıyla öncü göstergelere baktığımızda da onca sıkıntılara rağmen Türkiye ekonomisinin iyi yolda olduğunu görüyoruz. Ekonomimiz oldukça sağlam temellere oturuyor ve kararlı bir şekilde ilerliyoruz."
Bakan Elvan, "2017'nin üçüncü çeyreğinde ise inşallah yüzde 7'nin üzerinde bir büyüme sergileyeceğiz. Yıl geneline baktığımızda da yine yüzde 5'in üzerinde bir performansı yakalayacağımıza inanıyorum." dedi.
- "Yatırımcılarımızı yatırım yapmaya davet ediyorum"
Son birkaç yılda yatırımcıların yatırımlarını ertelemek istediklerini ve şu anda yatırım yapma eğiliminde olmadıklarını gördüklerini aktaran Elvan, "Her ne kadar en son aldığımız rakamlar bizi umutlandırsa da son birkaç yılın rakamlarına bakıldığında büyümede yeni yatırımların oranının düşük olduğunu görüyoruz. Bu kadar sağlam temeller üzerine oturmuş bir Türkiye'de yatırımcılarımızı yatırım yapmaya davet ediyorum." ifadelerini kullandı.
Enflasyonda özellikle 2016'nın son aylarında ve 2017'nin başında yaşanan kur şokundan kaynaklanan bir artış olduğunu belirten Elvan, "Diğer taraftan işlenmemiş gıda ürünlerinde yine bir artış söz konusuydu. Bu iki ana unsurdan kaynaklanan bir artış söz konusu oldu. Ancak önümüzdeki aylarda enflasyonu yine aşağı yönlü olarak göreceğiz. 2018'in ilk 2 ayında yüzde 7'ler mertebesine kadar ineceğimizi düşünüyorum." diye konuştu.
Cari açık konusuna da değinen Elvan, şöyle devam etti:
"Özellikle üretici ve ihracatçılarımız yoğun olarak ara malı ithal ediyor. Ara malı ithalatının toplam ithalatımız içindeki oranı yüzde 75'ler seviyesinde. Özellikle döviz kurundaki artış üretim maliyetlerini de yukarı çekiyor. Maalesef bu da fiyatların bir miktar yukarı çıkmasına neden oluyor. 2016'da cari açık yüzde 3,8 olarak gerçekleşti. Bu yıl da yüzde 4'ün biraz üzerinde cari açık bekliyoruz. Ancak aldığımız ve alacağımız önemli tedbirler var. Özellikle ithal ettiğimiz ara malı ve yatırım mallarının Türkiye'de üretimine yönelik çalışmalarımız var. Ciddi destek unsurlarımızı hayata geçirilecek." değerlendirmesinde bulundu.
Elvan, istihdam alanında da Türkiye'nin son derece başarılı olduğunu vurguladı.
"İstihdam oluşturmada dünyanın en başarılı ülkelerden biriyiz" diyen Elvan, "Son 1 yılda 1 milyon 50 bin ilave istihdam sağlandı. Elbette işsizlik oranımız hala yüksek, çift haneli rakamlarda. Ancak iş gücüne katılma oranı her geçen gün artıyor. Özellikle kadınların iş gücüne katılma oranındaki artış, erkeklerinkinden daha fazla. Son 1 yılda kadınların iş gücüne katılım oranında 10 puanlık bir artış söz konusu oldu. İşsizlik oranını aşağı çekici tedbirlerimizi aldık. Bundan sonra da bunlara devam edeceğiz. İnanıyorum ki önümüzdeki günlerde bu istihdam oluşturma hızıyla işsizlik oranlarımızı da aşağı çekeceğiz." görüşlerini aktardı.
Bakan Elvan, "Mali disiplinden bugüne kadar asla taviz vermedik, bundan sonra da vermeyeceğiz. Mali disiplin bizim için olmazsa olmazların başında geliyor. Bu konuda da yatırımcılar kendini emin ve güvende hissetsin." dedi.
Bakan Elvan, konuşmasının ardından, törende Onur Ödülü'ne layık görülen Hüsnü Özyeğin'e plaketini takdim etti.
Ödüller
Platin İş Kitapları Ödülleri'nde kazananlar şunlar oldu:
Yılın En İyi Çeviri İş Kitabı: "Tesla: Maskelerle Çevrili Bir Hayat" - Vladimir Pistalo (Çevirmen: Süeda Kaya)
Yılın En İyi Referans İş Kitabı: "Çalışmanın Mitolojisi" - Peter Fleming
Yılın En İyi Finans-Ekonomi Kitabı: "Katılım Ekonomisi: Yeni Zihin, Yeni İktisat" - Temel Hazıroğlu
- Yılın En İyi Girişimcilik Kitabı: "Ferrari'si Olmayanlar İçin Girişimcilik" - Aziz Emre Günel
Yılın En İnovatif İş Kitabı: "T-İnsan" - Ufuk Tarhan
Yılın En İyi İş Kitabı: "Olaylarla Türkiye Ekonomisi" - Yalın Alpay, Emre Alkin
Yılın En İyi Otobiyografi/Biyografi Kitabı: "Bir Dünya Kurmak: Hüsnü Özyeğin'in Yaşam Öyküsü" - Rıdvan Akar
Yılın En İyi Satış/Pazarlama Kitabı: "Önce Kendimi Sattım" - İlker Taner Uzun
Yılın En İyi İK/Yönetim/Liderlik Kitabı: "Tebrikler Kovuldunuz" - Kaan Sekban
Yılın Yayınevi: Optimist Yayınları
Türk Telekom Özel Ödülü: "Formül Sosunda" - Ufuk Batum, Pınar Büyükbalcı
Onur Ödülü: Hüsnü Özyeğin