Türkiye'den Vaerli Sığınmacılara Yardım Eli
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Kızılay ve İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Suriye'de Fırat Kalkanı Harekatında terör örgütü DEAŞ'tan kurtarılan Cerablus ilçesindeki Zoğara kampı sakinlerine düzenli yardım yapmaya başladı.
HALİT SÜLEYMAN - Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Kızılay ve İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Suriye'de Fırat Kalkanı Harekatında terör örgütü DEAŞ'tan kurtarılan Cerablus ilçesindeki Zoğara kampı sakinlerine düzenli yardım yapmaya başladı.
Zoğara kampı, Humus ilinin Esed rejiminin askeri kuşatmasındaki Vaer semtinden ayrılmak zorunda kalan yaklaşık 8 bin sivile ev sahipliği yapıyor.
AFAD ve Kızılay'ın düzenli yardım yaptığı kampta, bir adet sahra hastanesi, bir ilkokul ve bir aşevi bulunuyor.
Jeneratörlerle aydınlatılan kampın sakinleri için farklı yerlerde çeşmeler bulunuyor.
Kampın müdürü Hasan el-Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Dün AFAD ve Kızılay'ın yardımıyla Zoğara çadır kentinde bin 568 aileye gıda kolisi verildi. Bugün de dağıtım sürecek." dedi.
Kolilerin içinde pirinç, bulgur, yağ, makarna ve şeker gibi temel ihtiyaç maddelerinin bulunduğunu belirten Muhammed, yardımların gelecek aylarda da düzenli şekilde yapılacağını kaydetti.
"En çok tavuk pilavı seviyorlar"
İHH'nın Zoğara'daki aşevi sorumlusu İsam Halife de ailelere Zoğara kampına geldikleri günden bu yana yemek pişirdiklerini dile getirdi.
"Her gün bin 500 ila bin 600 aile pişirdiğimiz yemeklerden istifade ediyor. Her gün bir öğün sıcak yemek dağıtıyoruz." diyen Halife, kamp sakinlerinin en sevdiği yemekleri yapmaya çalıştıklarını aktardı.
Halife, "Bazı günler tavuk eti ile pilav dağıtımımız oluyor. Kamp sakinleri en çok tavuk pilavı seviyorlar. Yaz ayları olması nedeniyle şimdilerde hafif yemekler pişiriyoruz." diye konuştu.
"Günlük 90-150 hastaya bakıyoruz"
Çadır kentteki sahra hastanesinde çalışan doktorlardan Muhammed Necib el-Şeyh, kamptaki sahra hastanesinde günlük 90-150 hastaya baktıklarını bildirdi.
Şeyh, "Çadır kentte durumu ağır olan hastalarımızı Cerablus'taki hastaneye sevk ediyoruz. Bu hastanemiz de Türkiye'nin desteğiyle kurulmuş bir hastanedir. Buradaki hastaları ambulanslarla sevk ediyoruz." ifadesini kullandı.
Boğaz iltihabının en fazla rastlanan vaka olduğunu vurgulayan Şeyh, "Bazı ailelerin sağlık sorunları nedeniyle tekrar rejim bölgelerine döndüğü doğru değil. Kampta tedavi edemediğimiz hastaları tam teşekküllü Cerablus hastanesine sevk ediyoruz. Bölgenin ihtiyaçlarını karşılıyor. Bu hastaneye Rakka ve Halep'in kırsalından hastalar geliyor." değerlendirmesini yaptı.
"Türkçe de öğretiyoruz"
Çadır kentteki ilkokulun müdürü Hıdır Derviş, "Bin öğrencimiz var. Bu okulda Suriye Geçici Hükümetinin ders programıyla öğrencilerimizi eğitiyoruz. 1. sınıftan 6. sınıfa kadar öğrencilerimiz var. Burada öğrencilerimize matematik, sosyal bilgiler derslerinin yanı sıra Türkçe de öğretiyoruz." şeklinde konuştu.
Çadır kent sakinlerinden İbrahim İsmail de "Yardımlarından dolayı AFAD'a teşekkür ederim. Bu yardım kolisi bize 15 gün yeter. İçerisinde bir evin gıda ihtiyacı olan her şey var." dedi.