Türkiye'den Filistin'e Yardım
Filistin Çalışma Bakanı Memun Ebu Şehla, Türkiye'den Filistin İstihdam Fonu yararına 20 milyon avro aldıklarını belirtti.
Filistin Çalışma Bakanı Memun Ebu Şehla, Türkiye'den Filistin İstihdam Fonu yararına 20 milyon avro aldıklarını belirtti.
Filistin ekonomisinin geliştirilmesi, İsrail ablukası nedeniyle yaşanan ekonomik kriz ve sorunların çözümü gibi konuları görüşmek için Gazze Şeridi'ne giden TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Kurucu Direktörü Güven Sak ve TOBB Barış İçin Sanayi (TOBB-BİS) Organize Sanayi ve Teknoloji Bölgeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şekeroğlu, Gazze Ticaret Odası'ndaki toplantıya katıldı.
Filistin Çalışma Bakanı Ebu Şehla, burada yaptığı açıklamada, " Türkiye'den Filistin İstihdam Fonu yararına 20 milyon avro aldık. Bu fon fakir ailelerin kendilerine yetebilmeleri ve 10 yıl içinde fakirliğin ortadan kalkmasını sağlayacak" ifadelerini kullandı. Ebu Şehla, Gazze Şeridi'nde organize sanayi bölgesi bulunduğunu ve istemeleri halinde Türk şirketlerinin 24 saat içinde burada faaliyet gösterebileceklerini kaydetti.
Türk şirketlerini Gazze Şeridi'nde güneş enerjisi üretimi ve dağıtımı için santral yapmaya davet eden Çalışma Bakanı Ebu Şehla, bir ABD şirketinin 3 ay önce 200 milyon dolarlık böyle bir proje için imza attığını söyledi.
"Çözüm üretmek için buradayız"
Güven Sak ise yoksulluk ve işsizlikle mücadelede özel sektörün rolünün ön plana çıkarılabilmesi, iş adamlarının çalışma şartlarının iyileştirilebilmesi ve hareket kabiliyetlerinin artırılması gibi konularda kendilerinin öncü kuvvet olarak görülebileceğini belirtti.
Sak, "Gazze'nin sınır kapılarının açılması ve özel sektörle ortaklık kurma gibi konuları görüşmek, ambargodan dolayı Gazze'nin yüz yüze kaldığı sorunları dinlemek ve çözüm yollarını ele almak istiyoruz" dedi.
Türk inşaat şirketlerinin Gazze'de faaliyet gösterme imkanlarını da görüşeceklerini aktaran Sak, gelecek ziyarette şimdi görüşülen ve sunulan projelerin tamamının uygulandığının görüleceğini ifade etti. Sak, Gazze'nin yeniden imarının Türkiye'nin öncelikleri arasında yer aldığını kaydetti.
"Organize Sanayi Bölgesi inşa etmek istiyoruz"
TOBB Barış İçin Sanayi (TOBB-BİS) Organize Sanayi ve Teknoloji Bölgeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Şekeroğlu da "Özel sektörle organize sanayi bölgesi inşa etmek için buradayız. Yardım için değil, işbirliği için geldik" diye konuştu.
Filistin Bayındırlık ve İskan Bakanı Mufid el-Hasayine ise Türkiye'den Gazze'nin yeniden imarının hızlandırılması için destek olmalarını istedi. Hasayine, ayrıca Türklerden İsrail'in yıktıklarının yerine bin konut inşa etmelerini talep etti.
İsrail'in geçen yıl Gazze'ye düzenlediği saldırılarda yaklaşık 12 bin ev tamamen yıkıldı, 160 bin ev hasar gördü, bunların 6 bin 600'u ise kullanılamaz duruma geldi.