Türkiye'deki Suriyeli Çocukların Eğitimi ABD'de Tartışıldı
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un danışmanı Doç. Dr. Ali Osman Öztürk, Washington'da düzenlenen ve Türkiye'deki Suriyeli sığınmacı çocukların eğitimi hakkında düzenlenen paneldeki konuşmasında, Türkiye'de 650 bin okul çağında Suriyeli çocuk bulunduğunu fakat bunların sadece 250 bin kadarının okula gidebildiğini söyledi.
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un danışmanı Doç. Dr. Ali Osman Öztürk, Washington'da düzenlenen ve Türkiye'deki Suriyeli sığınmacı çocukların eğitimi hakkında düzenlenen paneldeki konuşmasında, Türkiye'de 650 bin okul çağında Suriyeli çocuk bulunduğunu fakat bunların sadece 250 bin kadarının okula gidebildiğini söyledi.
Amerikalı ve Türk katılımcılar, ABD Dışişleri Bakanlığında düzenlenen panelde, ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınmak zorunda kalan çocukların eğitimiyle ilgili sorunlara çözüm bulunmasını ele aldı.
Panelde Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un danışmanı Dr. Ali Osman Öztürk'ün yanı sıra Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Denis McDonough, İdari İşler ve Kaynaklardan Sorumlu ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Heather Higginbottom, UNICEF yöneticisi Anthony Lake ve Malala Fonu Başkanı Meighan Stone konuşma yaptı.
Öztürk, konuşmasında, Türkiye'de eğitim gören Suriyeli öğrenciler hakkında bilgi verdi. "Bu Suriyeli çocukların geleceğidir" diyen Öztürk, Türkiye'nin kendi imkanlarını kullanarak kapasitesi dahilinde Suriyeli çocukların eğitimini üstlendiğini belirtti. Öztürk, "Şu anda Türkiye'de 650 bin okul çağında Suriyeli çocuk var. 250 bini Türkiye'de okula gidiyor ama 400 bin çocuğun eğitim açığı var" ifadesini kullandı.
Türkiye'deki Suriyeli öğrencilere yapılacak yardımı "Suriye'nin geleceğinin inşası" olarak değerlendiren Öztürk, Suriye'de iç savaş başladığından beri Türkiye'deki mültecilerin sayısının her geçen gün arttığını, "en temel insan hakkı olan eğitimin" sağlanması konusunda zorlukların devam ettiğini söyledi.
Okula giden Suriyeli çocukların ailelerinin de yardıma ihtiyaç duyduğunu hatırlatan Öztürk, "Çocukların eğitime, ailelerin de gündelik yaşamlarını devam ettirmeleri için yardıma ihtiyacı var" dedi.
Öztürk ayrıca Türkiye'nin genç bir nüfusa sahip olduğunu ve kendi vatandaşlarına eğitim imkanı sunmanın yanı sıra Suriyeli çocuklarla da ilgilenmesinin ekonomik zorluklarından bahsetti.
Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü McDonough, Suriye'nin geleceğinin terör örgütü DAEŞ ya da Beşşar Esed yönetimine değil, Suriyeli çocuklara ait olduğunu vurguladı. McDonough, okul çağındaki 100 binlerce çocuğa yatırım yapılmasının önemine işaret ederek "DAEŞ bu çocukların geleceği olmamalıdır" diye konuştu.
McDonough, Suriyeli çocuklara DAEŞ'in eline düşmemeleri için sahip çıkılması gerektiğini kaydetti.
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Higginbottom da Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılara yaptığı yardımlarla örnek bir davranışta bulunduğunu belirtti. Higginbottom, Türkiye'nin Suriyeli çocuklara gerekli eğitim hizmeti sunduğunu ve bu konuda Türkiye'ye yardım edilmesi gerektiğini söyledi.
UNICEF yöneticisi Antony Lake, Türkiye'ye özellikle uluslararası örgütler tarafından yardım edilmesi çağrısında bulundu ve "Türkiye bu yükü tek başına taşıyamaz. Bu yükü hiçbir ülke tek başına taşıyamaz. Bu birlikte omuzlanması gereken bir yüktür" ifadesini kullandı.
Malala Fonu Başkanı Meighan Stone da sığınmacı çocuklara yaptığı hizmetlerden dolayı Türkiye'ye teşekkür etti ve okula gidemeyen 400 bin Suriyeli çocuk için girişimde bulunacaklarını bildirdi.