Türkiye'deki Sığınmacıların Profili Çıkarıldı
Adana Kent Konseyince düzenlenen "Göçle Gelenler Sorunsalı Çalıştayı" raporuna göre Türkiye'ye gelen mültecilerin sadece yüzde 10'u kamplarda yaşıyor, kamp dışındaki ailelerin yüzde 94'ünde ise en az 1 çalışan bulunuyor.
Adana Kent Konseyince düzenlenen "Göçle Gelenler Sorunsalı Çalıştayı" raporuna göre Türkiye'ye gelen mültecilerin sadece yüzde 10'u kamplarda yaşıyor, kamp dışındaki ailelerin yüzde 94'ünde ise en az 1 çalışan bulunuyor.
Raporu değerlendiren Adana Kent Konseyi Eğitim Çalışma Grubu Başkanı ve Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Felsefe Grubu Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Adnan Gümüş, son yıllarda dünyada göçmen sayısının hızla arttığına dikkat çekti.
2014-2015 yıllarında göçmen sayısının 60 milyondan 64 milyona çıktığını dile getiren Gümüş, "Yani her 113 kişiden 1'i 1 yıl içinde göçmen durumuna düşmüş durumda. Bunda yaşanan iç savaş ve çatışmaların etkisi çok büyük ve böyle giderse bu sayı daha da artacak." dedi.
Türkiye'deki mültecilerin durumu hakkında da bilgiler veren Gümüş, "Türkiye'de yaklaşık 3 milyon mülteci bulunuyor. Maalesef bunların 270 bin kadarı yani yüzde 10'undan da azı kamplarda yaşıyor. Yüzde 90'ından fazlası ise kamp dışında. Yani herhangi bir yardımdan, destekten, sosyal haktan uzak yaşıyor. Bu ailelerin yüzde 94'ü geçimini çalışarak kazanıyor ve maalesef çalışanların büyük bölümü de çocuklar." diye konuştu.
Mülteci aileler içinde çocuk işçi sayısının azımsanmayacak kadar yüksek olduğunu dile getiren Gümüş, şöyle devam etti:
"18 yaş altı çocuğu bulunan ailelerin yüzde 40'ının en az 1 çocuğu çalışıyor. Bu da çocuk işçi sorununu daha çözülmez hale getiriyor. Erkek çocuklarda bu oran yüzde 17'lere çıkıyor. Kız çocuklarında ise bu rakam daha düşük ancak kız çocukları için daha büyük bir tehlike var. 12 ile 17 yaş arası kız çocuklarının evlenme oranı ise yüzde 16'lara çıkıyor. Bu yaştaki toplam kız çocuğunun yüzde 6'sı ise hamile."
Türkiye'de 1 milyona yakın okul çağında mülteci çocuk bulunduğunu belirten Gümüş şunları kaydetti:
"Bu 1 milyon çocuğun 320 bin kadarı okullara kayıtlı. Yani yaklaşık yüzde 35'i. Adana içinde ise 57 bin çocuktan 20 bini okuyor. Bu ailelerin çocuklarını okula göndermeme sebeplerinin başında yakın çevrelerinde okul bulunmaması, okul olanların maddi durumunun iyi olmaması ve dil problemi ilk 3 sırada. Bu insanları hayata ve çalışma hayatına kazandırabilmemiz için öncelikle bu çocukların hepsini okullara göndermemiz gerek. İkinci yapılacak ise onların ailelerine asgari geçim olanağını sağlamak."