Türkiye'deki Şehirli Çocuklar" Projesi
Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) ile İsviçre merkezli Dünya Kalp Federasyonu (World Heart Federation) işbirliğiyle başlatılan, Türkiye Kalp Vakfı tarafından yürütülen "Türkiye'deki Şehirli Çocuklar" projesi tanıtıldı.
Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) ile İsviçre merkezli Dünya Kalp Federasyonu (World Heart Federation) işbirliğiyle başlatılan, Türkiye Kalp Vakfı tarafından yürütülen "Türkiye'deki Şehirli Çocuklar" projesi tanıtıldı.
Çocuklarda kalp sağlığı ve hareketli bir yaşama dikkati çekmek amacıyla birçok ülkede uygulanan proje, çocuklara eğlenceli oyun sporları yapma imkanı sunarak fiziksel aktivitenin önemine vurgu yapmayı ve ömür boyu sürebilecek sağlıklı alışkanlıklar kazandırmayı hedefliyor. Şişli'de belirlenen okullarda çalışmalara başlanılan projenin genişletilmesi hedefleniyor.
Projenin tanıtım toplantısında konuşan Türk Kalp Vakfı Başkanı Semiramis Sekban, günlük hayatta hareketliliğin önemine dikkati çekerek, hareket azlığının birçok sağlık sorununa yol açtığını söyledi.
Sekban, projenin UEFA ve Dünya Kalp Federasyonu öncülüğünde yürütüldüğünü belirterek, "Dünyada, hareketin önemine dair çalışma başlattılar. Ne mutlu ki projenin Türkiye ayağına Türk Kalp Vakfı uygun görülmüş. Yapılan araştırmada, Türkiye'de hareketin az olduğu gözlemlendi. Hareketli yaşamın, çocukluk çağlarında benimsenmesi gerekliliği vurgulanarak bu konuda çocuklar ve aileler üzerinde çeşitli çalışmalar başlatılmak üzere bu projeye start verildi. Neticesini 2 ay sonra paylaşacağız." diye konuştu.
"Proje hem dünya hem de Türkiye için çok önemli"
Türk Kalp Vakfı Onursal Başkanı Çetin Yıldırımakın da projenin hem dünya hem de Türkiye için çok önemli olduğunu belirtti.
Kendi dönemlerinde sadece kırsal bölgelerde yaşayan çocukların değil, şehirlerde yaşayan çocukların da oyun alanlarına sahip olduğunu aktaran Yıldırımakın, "Her mahallede oradaki çocuklara hitap eden bir yer bulunurdu. Top oynayacakları, arkadaşları ile birlikte olacakları, aktivite yapacakları mahallenin ortak boş sahaları vardı. Maalesef günümüzde beton yığınları her şeyin yerini aldı. Çocuklarımızın spor yapabilecekleri yerler artık yok. O nedenle UEFA'nın ve Dünya Kalp Federasyonunun ele aldıkları bu proje, Türk çocukları, gençleri ve spor kulüpleri için çok önemli bir çalışma." ifadelerini kullandı.
"Türkiye'deki çocukların yüzde 60'a yakını düzenli egzersiz yapmıyor"
"Türkiye'deki Şehirli Çocuklar" Projesi Koordinatörü Ali Sırrı Ören ise proje için yaptıkları araştırma verilerini katılımcılarla paylaştı.
Öney, Türkiye'deki çocukların yüzde 60'a yakınının düzenli egzersiz yapmadığını ve hareketsiz bir yaşam sürdüğünü söyledi.
"Bu ülkenin iyi kalplere çok ihtiyacı var"
Dizi oyuncusu 9 yaşındaki Emir Berke Zincidi, projede yer almaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Projeye ve Türk Kalp Vakfı'na destek isteyen Zincidi, "Çünkü bu ülkenin iyi kalplere çok ihtiyacı var." dedi.
Zincidi, Türk Kalp Vakfı tarafından hazırlanan "12 Kalp" albümünde okuduğu "Rekor" isimli şarkıyı da seslendirdi.
Proje çerçevesinde çalışmalara katılan çocuklar, sertifikalarını toplantıya katılan sanatçı ve sporculardan aldı.
Tanıtım toplantısına, Türk Kalp Vakfı Çocuk Kardiyoloji Merkezi Direktörü Prof. Dr. Türkan Ertuğrul, eski milli futbolcu Metin Tekin, Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Osman Korkmaz, Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu Başkanı ve Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Ali Düşmez, Gurur Aydoğan, Yeliz Yeşilmen, Reyhan Karaca, Emre Kızılırmak, Turabi Çamkıran, Ülkü Aşaröz, projenin çocuk yüzleri Banu Miray ve Emir Berke Zincidi de aralarında bulunduğu spor ve sanat dünyasından isimler katıldı.