Türkiye'deki Çocuk İşçi Sayısı Korkutuyor
12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü etkinlikleri kapsamında 'Çocuk İşçiliğine Hayır' konulu panel düzenlendi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bursa İl Müdürlüğü 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü etkinlikleri kapsamında 'Çocuk İşçiliğine Hayır' konulu panel düzenlendi.
Ördekli Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen panelde Türkiye ve dünyada çocuk işçiliği konusu ele alındı. Türkiye'de çocuk işçilerin genellikle tarım işlerinde ve sokaklarda çalıştırıldığı ifade edilirken, çocuk işçilerin en önemli çalışma nedeninin yoksuluk, eğitimsizlik ve geleneksel bakış açıları olduğu açıklandı. Sokak çocuklarının çalışma koşullarına değinen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bursa İl Müdürü Sunay Özkul, "Çocuklar sokaklarda mendil satıp cam siliyor. Bu çocuklar eğitim, sağlık oyun oynama gibi hakların birçoğundan yoksun yaşıyor. İnsanların onları gördüklerinde acıyıp yardım yapmamaları gerekiyor. Bu yardımlar çocuğu sokağa daha çok bağladığı gibi zarar da veriyor" dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2012 yılı raporlarına göre, 6-17 yaş grubu arasında 16 milyon çocuk olduğunu belirten Prof. Dr Aysel Tokol, "Bu sayının yüzde 5.9'u çocuk işçisi. Rakamlar son derece ürkütücü. Türkiye'deki çocuk sayısına bakıldığında bu sayı oldukça yüksek. Türkiye'deki çocuk işçiliğinin en önemli nedeni yoksulluk, eğitimsizlik ve ailelerin eğitime bakış açılarıdır. Cinsiyete göre çocuk işçi dağılımına baktığımızda erkek sayısının kızlardan daha fazla olduğunu görmekteyiz. Türkiye'de çocuklar özellikle mevsimlik tarım işleri, sanayinin çeşitli kolları ve sokaklarda çalışıyor. Çalışan çocukların yüzde 80'i eğitimine devam edemiyor. Çocukların iş gücü maliyetinin ucuz olmasından dolayı işverenler, çocukları yoğun bir şekilde sağlıksız ve güvencesiz ortamlarda çalıştırıyor. Türkiye'de çocuk işçiliği konusunda yasal yönden mevzuatlarda dağınıklık var. Ayrıca denetim konusunda ciddi sorunlar var. Bu boşluktan ve denetimlerin eksik yapılmasından dolayı işverene ceza pek uygulanmıyor. Bu sorunların üzerine gidilmediği taktirde sorunu çözmek mümkün olmayacaktır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yaptığı projeleri bizleri sorunların çözümü noktasında umutlandırıyor" şeklinde konuştu.
Sokakta çalışan çocukların büyük çoğunluğunun suça karıştığını belirten Çocuk Şube Müdürü Erol Turan, "Çocukları sokaktan çekmenin en etkili yolu onlara yardım etmemektir. Bu çocuklara acıma duygusuyla yaklaşmamalıyız. Çocuklar sokaklarda suça karışıyor. Özellikle hırsılık olayları çok yaygın. Bunların sonucunda zararlı alışkanlıklar da edinebiliyorlar. İnsanların onları gördüklerinde kesinlikle yardım etmemelerini istiyoruz" dedi. - BURSA