Türkiye'deki Alman Askerleri ile İlgili İki Açıklama
Federal Alman Meclisi silahlı kuvvetler raportörü Helmut Königshaus'ın, Türkiye'de görevli Alman askerlerinin içinde bulunduğu koşulları eleştirdi
Federal Alman Meclisi silahlı kuvvetler raportörü Helmut Königshaus'ın, Türkiye'de görevli Alman askerlerinin içinde bulunduğu koşulları eleştirmesi üzerine Genelkurmay Başkanlığı suçlamaları reddederken Almanya Savunma Bakanı Thomas De Maiziere, Türkiye'deki Alman askerlerine daha iyi hizmet koşulları sözünü verdi.
Haber, hafta sonunda Alman medyasında yayınlanınca büyük yankı uyandırdı. Federal Alman Meclisi Silahlı Kuvvetler raportörü Hür Demokrat Partili (FDP) Hellmut Königshaus'un, Kahramanmaraş'ta ziyaret ettiği Alman askerlerini olumsuz koşullar altında görev yaptığını söyledi. Alman televizyonları, Königshaus'un Alman askerlerinin durumu hakkında Federal Alman Meclisi Savunma Komisyonu'na bilgi vererek, bir rapor sunduğunu bildirdi. Süddeutsche Zeitung, Türk tarafı ile yapılan işbirliğinde büyük sorunlar görüldüğünü, Türk askerlerinin Alman askerleri arasındaki iletişimi engellemeye çalıştığına dair iddialar olduğunu yazdı. Gazete Königshaus'un raporuna dayandırdığı haberinde, Alman askerleri ile iletişim kuran Türk askerlerine ceza uygulandığı belirtildi. Raporu hazırlayan Königshaus'un Türk ordusuna ait kışlalardaki duş ve tuvaletlerin durumunu da 'çok kötü' olarak nitelendirdiği kaydedildi.
Deutsche Welle, Suriye'den gelebilecek olası tehdide karşı Türkiye'nin başvurusu üzerine Almanya'nın Kahramanmaraş'a Patriot hava savunma sistemleri gönderdiğini, NATO komutasında yaklaşık 300 Alman askerinin görev yaptığını aktardı.
Genelkurmay Başkanlığı, medyada Kahramanmaraş'ta konuşlandırılmış Patriot Bataryalarının Alman personeliyle Türk personel arasında ciddi bir gerilim olduğu, işbirliğinin genelde sorunlu olduğu, Alman askerlerine kasıtlı olarak kötü muamelede bulunulduğu, bir Alman askerin bir Türk Komutan tarafından darp edildiğine dair iddiaların yayınlandığını hatırlattı. Yapılan açıklamada, 'Almanya Silahlı Kuvvetleri tarafından; makamlarımıza, Kahramanmaraş'taki Alman askerlerinin iddialara konu olan sorunları ile ilgili herhangi bir talep ve şikayet gündeme getirilmediği gibi, gerek Almanya Başbakanı, gerekse Savunma Bakanının ziyaretleri sırasında Türk Birliğinin Alman Patriot personeline sağladığı destekten övgüyle söz edilmiştir. Söz konusu iddialar gerçeği yansıtmamaktadır' denildi.
Almanya Savunma Bakanı Thomas De Maiziere, Alman askerlerin Kahramanmaraş'ta kaldığı yerlerin bu kadar çok asker için düşünülmediğini söyledi. Maiziere, mevcut sıhhi koşulları iyileştirmek için çaba harcayacaklarını, Türkiye'nin bu konuda büyük çaba gösterdiğini anlatırken, 'Kısa sürede de, yeni barınaklar hazırlanmış olacak. Bu barınaklar hazır olduğunda, orada dile getirilen olayların bir çoğu değişecek' dedi.
SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel de, Türkiye'de tamamen farklı iki kültürün buluştuğunun bilinmesi gerektiğini, Alman askerlerinin Türk kışlasında barındığını hatırlatırken, 'Bir Türk komutan için kolay bir durum değil. Orada daha iyi bir koordinasyon gerekli' dedi.
Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle Türkiye'deki Alman askerleri ile ilgili 'Dost olarak geldik ve dost olarak da ağırlanmak istiyoruz' diye konuştu.
Federal Alman Meclisi silahlı kuvvetler raportörü Hellmut Königshaus konuyla ilgili Almanya Savunma Bakanı Thomas de Maiziere'yi eleştirdi. Askerlerin görev koşullarının kötü olduğunun anlaşılmasına karşın hükümetin bekleyici tutum içine girmesini eleştiren Königshaus 'Savunma Bakanlığı'nın Türkiye'deki askerlerimiz için ivedilikle iyileştirici tedbirler hayata geçirdiğini varsayıyorum diye konuştu.
Alman gazetelerinden Frankfurter Rundschau yorumunda Türk Ordusu'nun topraklarında yabancı asker görmeye alışık olmadığını, Alman askerlerini her şeyi altüst eden, bireyci, davetsiz misafirler olarak algıladığını yazdı. Gazete, 'Gururlu bir Türk generali bir Alman kadın askerin işine karışmasına izin vermez. Kahramanmaraş'ta kültürlerin çarpışması neredeyse kaçınılmaz oluyor' diye yazdı.
Saarbrücker Zeitung da, Türkiye'nin isteği üzerine 300 Alman askerinin Suriye'nin olası füze saldırılarına karşı Türkiye'yi korumak üzere görevlendirildiğini ifade ederken, 'Şüphesiz ki Türkiye kendine güvenen, çok gururlu bir ulustur ve ülke topraklarında bulunan yabancı askerler nedeniyle bu hissiyat sarsılıyor olabilir. Ne var ki Alman perspektifinden bakıldığında, Türkiye'nin iç meselelerine ilişkin anlaşmazlıkların Alman askerlerinin sırtından yürütülmesi kabul edilemez bir durumdur. Alman Savunma Bakanı (Thomas) de Maiziere açıkça bu duruma işaret etmelidir, aksi takdirde görevinin gereklerini yerine getirmemiş olur' diye yazdı. Leipziger Volkszeitung, Kahramaraş'ta ortaya çıkan sorunların Alman Savunma Bakanı'nın öne sürdüğü gibi, iki ülkenin farklı gelenekleri ile ilgili olduğu saptamasını fazla inandırıcı bulmadığını ifade ederken, şu iddialarda bulundu
'Görünen yüzeyin altında bir sürü sorun kaynıyor. Örneğin Almanya'nın yıllardan bu yana sürekli engellediği, Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği meselesi var. Ama diğer yanda Alman Ordusu içindeki bazı yapısal sorunlar, örneğin iyi düzeyde olmayan askeri donanım ve Almanya'da çok sayıda kışlanın kapatılmış olması da burada önemli rol oynuyor. İşte bu ortamda gizliden gizliye var olan bir sevilmeme ve değerli olmama duygusu olarak kendini belli eden tam bir travma durumu ortaya çıkıyor. Sürekli olarak, ciddi bir saldırı durumunda bu durumun askerlerin savunma psikolojisini etkilemeyeceği tekrarlanıp duruyor. Acaba gerçekten etkisi olmayacak mı' Kieler Nachrichten gazetesi, Türkiye'deki Alman askerlerinin şu an istenmeyen misafir konumunda olduklarını öne sürerken 'İnsan haftalardır başına buyruk gelişen bu gidişatı pasif bir biçimde izleyen Türk askerlerine ve politikacılarına 'böyle olmaz arkadaşlar' diye seslenmek istiyor. NATO ortağına kamuoyu önünde olur olmaz haddini bildirmek yakışık almaz ama kulisler ardında açık konuşmak gerekir. Ne var ki mevcut durum buna hiç de benzemiyor. Askerlerimiz bu tür muameleyi hak etmiyorlar? yorumunu yayınladı.