Haberler
CHP lideri Özel'den çok konuşulacak Öcalan iddiası: Bir günde izin çıkaracak

Özel'den bomba Öcalan iddiası

Yenidoğan Çetesi davasında Başhekim Fetin Rüştü Yıldız, Fırat Sarı'ya para ödediklerini itiraf etti

Sanık sandalyesine oturan başhekimden Fırat Sarı'yı zora sokacak itiraf

Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

Türkiye'de Yaşayan Arap Akademisyenler Çalıştayı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Medipol Üniversitesi Medipolis Akdeniz Araştırmaları Merkezi tarafından, üniversitenin Haliç yerleşkesinde "Türkiye'de yaşayan Arap akademisyenlerin sorunları ve çözüm önerileri çalıştayı" düzenlendi.

Medipol Üniversitesi Medipolis Akdeniz Araştırmaları Merkezi tarafından, üniversitenin Haliç yerleşkesinde " Türkiye'de yaşayan Arap akademisyenlerin sorunları ve çözüm önerileri çalıştayı" düzenlendi.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Aydın, Türkiye'nin Arap akademisyenlere kucak açtığını fakat akademisyenlerin karşılaştıkları sorunların çözümü için mevcut mevzuatların ve alışılagelmiş kuralların yetersiz kaldığını dile getirerek, şunları söyledi:

"İki gün önce 'Arapça program açabilir miyiz' şeklinde bir girişimde bulunduğumda yabancı uyruklu öğretim üyesiyle Türkiye'de henüz program açamadığımı gördüm. Program açabilirseniz yabancı uyruklu öğretim üyesi istihdam edebiliyorsunuz ama açmak için de hiç yabancı uyruklu öğretim üyesi kullanamıyorsunuz. ya da programa öğrenci almak istediğinizde yine mevcut mevzuatımıza göre, belgeli sistemde Türk öğrencilerin en fazla yarısı kadar öğrenci alabiliyorsunuz. O zaman Arapça dersli bir programa önce Türk öğrenci alacaksınız ki o zaman ancak Arap öğrenci alabilesiniz. Yani gördüğünüz gibi bugüne kadar yüzleşmediğimiz sorunlarla, mevzuatımızı bu sorunlara adapte olabilecek şekilde oluşturmadığımız bir ortamla karşı karşıyayız."

YÖK'ün bir yabancı akademisyen envanteri ve bu anlamda bir strateji oluşturmaya çalıştığına değinen Aydın, mevcut sorunların çözümü için bir baskı unsuru olmaya çalışacaklarını, bu misyonu üstlenmeye hazır olduklarını kaydetti.

Prof. Dr. Bekir Berat Özipek ise çalıştayı yapmalarındaki öncelikli motivasyonun, özel olarak Arap akademisyenlere, genel anlamda da tüm sığınmacılara yönelik ahlaki bir sorumluluk olduğunu ifade ederek, çok basit bazı mevzuat değişikliklerinin bile akademisyenlerin yaşadıkları sıkıntıları azaltabileceğini dile getirdi.

Çözüm önerilerinin raporlaştırılarak kamuoyuyla paylaşılacağı çalıştayda, Arap akademisyenlerin aileleriyle oturma izni alabilmeleri için kolaylık yapılması, Türkçe öğrenmeleri için ücretsiz kurslar açılması, bilimsel/akademik toplantılara katılabilmeleri için yurt içi seyahat engelinin kaldırılması, farklı uzmanlık alanlarında çalışabilme imkanı taleplerinde bulunuldu. Ayrıca, akademisyenlerin istihdamı ve öğrencilerin okuyabilmeleri için Arap üniversitelerinin açılması, akademisyenlerin maddi sıkıntılarının çözümü için fon oluşturulması da dile getirilen talepler arasında yer aldı.

Kaynak: AA / Güncel
title