Türkiye'de Ticari Arabuluculuk Toplantısı Mardin'de Yapıldı
TESK tarafından düzenlenen Türkiye'de Ticari Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözümü Toplantılarının 3'üncüsü Mardin'de yapıldı.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Ticari uyuşmazlıklarda devlet, hükümet ve Adalet Bakanlığı çözümü biraz daha pratikleştirerek insanların aralarındaki alacak verecek ilişkisini bir arabulucu ile çözmelerine imkan sağladı" dedi.
TESK tarafından düzenlenen " Türkiye'de Ticari Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözümü Toplantıları"nın 3'üncüsü Mardin'de yapıldı.
Palandöken, Mardin Halk Eğitim Merkezi'ndeki toplantının açılışında yaptığı konuşmada, esnaf ve sanatkarlar arasında yaşanan ticari uyuşmazlıkların daha az zaman ve daha az para harcanarak arabuluculuk yönetimi ile çözülmesini hedeflediklerini söyledi.
Uzlaşmaya gitmenin yargıya gitmeye engel olmadığına dikkati çeken Palandöken, "Arabuluculukta çözümün olmaması halinde kişinin borcundan veya alacağından feragat etmesi mevzu bahis değil ama ticari uyuşmazlıklarda devlet, hükümet ve Adalet Bakanlığı çözümü biraz daha pratikleştirerek insanların aralarındaki alacak verecek ilişkisini bir arabulucu ile çözmelerine imkan sağladı" diye konuştu.
Palandöken, adaletin en kısa sürede gerçekleşmesi için insanların kendilerine serzenişte bulunduğunu dile getirerek, "2 milyon esnaf ve sanaatkarın bulunduğu Türkiye'de bu sayı, aileleri ve istihdam ettikleri kişilerle ülke nüfusunun büyük bölümünü temsil ediyor. Bu nüfusun alacak verecek meselesinin halledilmesinde arabulucu, önemli bir yere sahip" diye konuştu.
Arabuluculuk, dünyada 30-40 yıldır gelişen bir trend
Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yüksel Hız ise insanların arabuluculuk sayesinde alacak verecek meselelerini kavga etmeden halledebileceğini, bu amaçla yola çıkıldığını bildirdi.
Arabuluculuğun dava sayısı ve iş yükünü azaltmayı hedeflediğini anlatan Hız, ekonomik ilişkilerin artması sonucunda uyuşmazlıklar arttığını kaydetti.
Mahkeme yoluna gidildiğini ancak dava ve iş yükü ile baş edilemez hale gelindiğini vurgulayan Hız, uyuşmazlıkların çok uzun sürede çözüldüğünü, uzun sürenin sonunda aldıklarının tarafları tatmin etmediğini dile getirdi.
Mahkemeye intikal eden bir davanın bazen bir tarafı memnun ettiğini, bazen her iki tarafı da memnun etmediğine işaret eden Hız, "Dolayısıyla husumet bitmiyor. Dünyada uyuşmazlıklar mahkemeye intikal etmeden alternatif çözüm yöntemleri tercih ediliyor. Bu 30-40 yıldır gelişen bir trend. Bunun ülkemizde de çok iyi bir uygulama zemini bulacağını düşünüyoruz" dedi.
Çare adliye sayısını çoğaltmakta değil
Mardin Cumhuriyet Başsavcısı Hakan Dündar da sorunların çözümünde çarenin adliyelerin sayısının artırılmasıyla bulunmaya çalışıldığını, bugün ise bunun bir çözüm olmadığının görüldüğünü söyledi.
Kızıltepe Adliyesi'nin 5 yıllık bir tarihi olduğunu ancak bugünün ihtiyacına yetmediğine dikkati çeken Dündar, "Mardin Adliyesi de öyle. Yani adliyeleri çoğaltmakla bunlara çözüm bulamayacağız. En azından bu, bugün anlaşıldı" ifadesini kullandı.
Dündar, yasada bugüne kadar arabuluculuğa yakın bir uzlaşma sistemini uygulamaya çalıştıklarını ancak fiiliyatta ve mevzuatta eksiklikler olduğundan istedikleri seviyeye ulaşamadıklarına dikkati çekti.
Arabuluculuk sisteminin Türk kültürüne yabancı bir şey olmadığını vurgulayan Dündar, sözlerine şöyle devam etti:
"Sık sık görüşmeler yapıyoruz. Mevzuat veya yasalar ne kadar güzel olsa da bunu gerçekleştirecek, arabuluculuk faaliyetleri yapacak olan bizleriz. Bu da herkesin katkısı olursa başarıya ulaşacaktır. Aslında arabuluculuk sistemi bizim kültürümüze yabancı bir şey değil."
Arabuluculuk konusunda uzman Pakistan asıllı İngiliz Baria Ahmed, Adalet Bakanlığı ile Türkiye'de uygulanabilecek arabuluculuk modeli üzerinde çalıştıklarını, bu kapsamda arabuluculuk eğitimi verildiğini söyledi.
Bu eğitimin 2 yıl sürdüğünü ifade eden Ahmed, "Bugün Türkiye'de yeni bir adım atılacak olmasından ve arabuluculuk konseptinin oluşmasından büyük heyecan duyuyorum" şeklinde konuştu.
Ahmed, herhangi hizmet sunumunda, nakliyelerde bir sorun yaşandığında, fikri mülkiyet haklarında bir uyuşmazlık olduğunda, danışmanlık hizmetlerinin yanı sıra uyuşmazlıkların çözümünde de arabuluculuk görevinin yapılacağını sözlerine ekledi. - Mardin