Türkiye'de Şirketlerin Koçluk Yatırımları Artıyor
Yetenekleri kaçırmamak ve lider gelişimini hızlandırmak isteyen şirketler çözümü koçlukta buldu.
Avrupa Mentorluk ve Koçluk Konseyi'nin (European Mentoring and Coaching Council – EMCC) ''Koçluk İş Dünyasına Neler Sundu, Ne Vaad Ediyor?'' başlığı altında, İstanbul'da düzenlediği panel başarıyla gerçekleşti. İş dünyası temsilcilerinin koçluğu tüm boyutlarıyla masaya yatırdığı panelde, en eksik kaynağın zaman veya paranın değil, liderlik olduğuna dikkat çekildi.
Koçluğun lider gelişimindeki etkilerinin, yurt içi ve dışından örneklerle paylaşıldığı panel, İngiltere merkezli the Performance Coach'un kurucusu Charles Brook'un konuşmasıyla başladı. Brook stresle, belirsizliğin arttığı iş dünyasında, esnek ve dengeli davranmayı başarabilen liderlerin gelişiminde koçluğun en önemli araçlardan birisi olduğunu belirtti.
EMCC Türkiye Başkanı Dr. Rıza Kadılar'ın moderatörlüğünde, Korn Ferry Türkiye Genel Müdürü Nilgün Langenberg, Yıldız Holding Gıda Grubu Pazarlama Başkan Yardımcısı Başak Kluznick, Digitürk Organizasyonel Gelişim Grup Müdürü Dr. Çağlayan Aktaş'ın katılımlarıyla gerçekleşen panelde lider gelişimiyle birlikte, değişim dönemlerinde koçluk, kurumlarda koçluk kültürünün oluşturulması, koçlarda aranılan özellikler, seçme kriterleriyle ilgili de konuşuldu.
Koçluk Alan Adaylar İşe Alımlarda Tercih Ediliyor
Koçluk hizmetinden yararlanmış yöneticilerin koçluk becerilerinin de geliştiği ve ekiplerinin performanslarını yükseltmekte daha başarılı olduklarının belirtildiği panelde; bu adayların işe alımlarda da tercih edildiğinin altı çizildi. Koçluğun kurumlarda düşük performanslı kişileri geliştirmek için değil, aksine yetenekleri elde tutmak ve güçlü yönlerinden daha fazla değer yaratabilmek amacıyla kullanılması gerektiğine dikkat çekildi.
EMCC, ayda bir düzenlediği panellerle koçluk mesleği ve mentorluk uygulamalarını en kapsamlı şekilde ele almaya devam edecek. "Turnaround Leaders / Değişimin Liderleri" konulu bir sonraki konferans 26 Mart 2015 tarihinde, Grand Hyatt İstanbul Oteli'nde gerçekleşecek.
EMCC Türkiye Başkanı Dr. Kadılar panel sonrasında şunları söyledi: "Günümüz iş dünyasında en önemli konuların başında liderlik ve liderlik gelişimi, yeteneklerin elde tutulması yani çalışan bağlılığı ve değişim yönetimi geliyor. Bütün bu üç ana tema da koçluk ve mentorluk uygulamaları ile direk bağlantılı. Panelimizde iş dünyasının değerli temsilcileri ile beraber bu konuları kişisel tecrübelerle birleştirip tartışma imkanı bulduk. Bir kez daha ortaya çıktı ki iş dünyasında sürdürülebilir bir rekabet avantajı sağlamak ancak farkındalığı yüksek, dengeli bir profile sahip liderlerle mümkün olabiliyor. Türk iş dünyasının da karlılığını arttırabilmesi ve ülke olarak içinde bulunduğumuz orta gelir tuzağından çıkabilmemiz ancak yaratıcılığı yüksek, inovasyona dayalı rekabetçi bir kalkınma modeline geçmemizle mümkün olacak. Bunu sağlayacak olan iş iklimi ve çalışma ortamını sağlamak ise koçluk kültürünü yada koçvari liderlik yaklaşımını şirketlerimizde içselleştirmek ile mümkün oluyor. Zaten rekabette öne çıkan büyük kurumsal firmalar ve uluslararası şirketler koçluk hizmetinden en çok faydalanan firmalar. Bunun da bir sonucu olarak en iyi yetenekleri kendilerine çekebiliyorlar, bu yetenekleri de koçluk ve mentorluk süreçleri ile de destekleyip liderlik yolunda geliştirebiliyorlar. EMCC olarak iş dünyamıza bu konuda katkılarda bulunmaya devam edeceğiz".