Haberler

Türkiye'de Sigara Kullanımı Geriledi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Sigara ile Savaş Derneği Başkanı Dr. Mustafa Aydın, "Türkiye'de 15 yıl önce 30 milyon sigara içicisi varken bugün bu sayı 20 milyona indi." dedi.

Türkiye Sigara ile Savaş Derneği'nin halkı sigaranın zararları konusunda bilinçlendirdiğini söyleyen Türkiye Sigara ile Savaş Derneği Başkanı Dr. Mustafa Aydın, "Türkiye'de 15 yıl önce 30 milyon sigara içicisi varken bugün bu sayı 20 milyona indi" dedi.

Türkiye Sigara ile Savaş Derneği tarafından 15'incisi düzenlenen 'İnsanlığın Gerçek Dostları Ödülleri' sahiplerini buldu. Ödül törenine, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Selami Albayrak, Sağlık Eski Bakanı Bülent Akarcalı, Türkiye Sigara ile Savaş Derneği Başkanı Dr. Mustafa Aydın, İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli, Avrasya Hospital Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Hüseyin Urlu, Tiyatro ve Seslendirme Sanatçısı Zafer Ergin ve sigarayla mücadeleye gönül verenler katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Türkiye Sigara ile Savaş Derneği Başkanı Dr. Mustafa Aydın Türkiye'nin sigara ile mücadele konusunda dünyaya örnek olabilecek bir seviyede olduğunu belirterek, "15 yıl geriye gittiğimizde uçaklarda, otobüslerde, hastane odalarında, okulların öğretmen odalarında sigara içilen bir Türkiye'den bugün dünyaya örnek olacak bir Türkiye haline gelmiş bulunmaktayız. Bütün bu çalışmaların altında Türkiye Sigara ile Savaş Derneği'nin imzası var. 1998 yılında kurulan derneğimiz, kanunların çıkarılması, dumansız hava sahalarının oluşturulması, halkın bilinçlendirilmesi konularında birçok faaliyette bulundu. Bu çalışmalar sonucunda bugün 1999 ve 2000'li yıllarda Türkiye'de 30 milyon civarı sigara içicisi varken bugün bu sayı 20 milyona indi. Türkiye'de sigara içen insan sayısı her geçen gün aşağıya inmektedir. Türkiye Sigara ile Savaş Derneği'ne verdiği bu mücadelede destek olan siyasetçilerimize, muhalefeti ve iktidarı ile TBMM'ye ve medyaya teşekkür ediyorum" dedi.

"HER YER DUMANSIZ HAVA SAHASI OLACAK"

Dumansız hava sahasını insanların yaşam sahası olarak adlandırmak gerektiğini belirten Dr. Mustafa Aydın, "Dumansız hava sahasını aştığımız zaman karşımıza şöyle bir gerçek çıkar. Bir insan bir yerde yaşıyorsa oranın dumansız hava sahası olması gerekir ve bu kaçınılmazdır. Biz öncelikle dumansız hava sahasını eğitim ve sağlık kurumları gibi dar alanlarda ve insanların toplu şekilde yaşadığı alanlarda başlattık. Ancak yakın tarihte insanlığın bulunduğu her yer dumansız hava sahası olacaktır" diye konuştu.

"OTOBÜSLERDE SİGARANIN İÇİLDİĞİ BİR TÜRKİYE'DEN BUGÜNLERE"

Otobüslerde sigara içilen dönemlerden bahseden İstanbul Valisi Vasip Şahin, "Hepimizin bildiği gibi şehirlerarası otobüslerde seyahat bir zulümdü. Yaz sıcağında klimaların bugünkü kadar yaygın olmadığı günlerde otobüslerde sigara içiliyordu. O günlerden bugüne baktığımızda tertemiz seyahat imkanlarına kavuştuğumuz görüyoruz. Vatandaşlarımıza bu konuda verdiği gayretten dolayı çok teşekkür ediyorum" dedi.

"SAĞLIK GİDERLERİNİN YÜZDE 25'İ SİGARA KAYNAKLI"

Sağlık giderlerinin yüzde 25'inin sigara kaynaklı hastalıklara harcandığını belirten Vali Şahin, "Bugün sağlık giderlerimizin yüzde 25'ini sigaradan kaynaklanan hastalıklarla mücadelede kullanıyoruz. Sigaraya ve sigara sektörüne harcanan para 20 milyar dolar civarında yer alıyor. Asgari ücretle çalışıp sigara içen bir kişi gelirinin yüzde 20'sini sigaraya ayırıyor. Bunların her birini hesapladığımızda ne kadar büyük bir yanlışlık ve oyunun içindeyiz onu görüyoruz. Bu nedenle bu tür derneklerin çabaları her türlü takdire değer" ifadelerine yer verdi.

SİGARA İLE MÜCADELE DEVAM EDECEK

Sigara ile mücadelede sivil toplum kuruluşları ve kamunun büyük başarı sağladığını belirten İstanbul Sağlık Müdürü Prof. Dr. Selami Albayrak, "Dünya ile kıyasladığımızda ülkemizin sigara konusunda gurur duyulacak bir düzeyde yer aldığını görüyoruz. Bu nedenle ülke olarak önemli bir sorunu geride bıraktığımızı söyleyebiliriz. Bu durum bizde bir rahatlama yaratmamalı ve savaşa devam etmeliyiz. Ben sigara ile savaş derneğinin özellikle bu faaliyetlerini takdir ile karşılıyorum. Kamu, özellikle de Sağlık Bakanlığımız sigara konusunda çok titiz ve gerekli tüm yasal düzenlemeleri yaptı. Sağlık Bakanlığı'nın düzenlemeleri sonrası sigarayı bırakanlarda ve müptelalarında ciddi azalma oldu. Daha da önemlisi böylece kullanmayanların sağlıklarını kurtardık. Bu uygulamalar artarak devam edecek" dedi.

Kanserin en önemli nedeninin sigara olduğunu söyleyen Avrasya Hospital Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Hüseyin Urlu, "Sigara ile savaş gerçekten hem sağlığımız hem de ekonomimiz için çok önemli. Bir ailede sigara içildiğinde ayda 500 TL bir ekonomik yükü olacaktır. Bildiğiniz gibi kanserin birinci önemli nedenlerinden biri sigaradır. Onun dışında birçok kalp ve damar hastalıklarında önemli rol oynar. Bu nedenle 'sigara içmeyelim' diyorum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. "İnsanlığın Gerçek Dostları Ödülleri" sigarayla savaş için başlatmış olduğu çalışmalardan dolayı Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu adına İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Selami Albayrak'a verildi. Törende ödül alan isimler şu şekilde sıralandı: "2013 yılında kapalı alanlarda sigara içilmemesi yasağına uymayan toplam 19 bin 342 iş yerini denetleyen dönemin Avcılar Kaymakamı, Burdur Valisi Hasan Kürklü, Türkiye'de Dünya Sağlık Örgütünü temsilen sigara ile savaş adına yapmış olduğu çalışmalardan dolayı Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi ve Tütün Kullanımı ile Mücadele Uzmanı Dr. Toker Ergüder, sigaranın zararlarını anlatarak halkımızı özellikler genç nesli bilinçlendiren Oyuncu ve Seslendirme Sanatçısı Zafer Ergin ve sigaranın zararlarını bir film yaparak duyuran "Bırakmak İstiyorum" filmi oyuncusu ve Terapist Emre Üstünuçar'.

Ödüllerin takdim edilmesinin ardından program Recep Aktuğ konseri ve "22 Medeniyetin Kapısı Kars" defilesi ile devam etti. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close