Haberler
Putin, açık açık tehdit etti: Sabrımız bir gün mutlaka tükenecek

Putin, ilk kez bu kadar açık tehdit etti! Sözleri yaklaşan savaşın habercisi

Türkiye'nin yanı başında şiddetli çatışma! Muhalifler adım adım ilerliyor

Türkiye'nin yanı başında şiddetli çatışma

Kırıkkale'de yere çöp atanlar güvenlik kameralarından tespit ediliyor

Bir ilde daha başladı! Caddede, sokakta kamera ile takip ediliyorlar

İstanbul'da sahte içkiden 2 kişi hayatını kaybetti

İstanbul'da kabus yeniden hortladı: 2 kişi öldü, sayının artmasından korkuluyor

Türkiye'de Özel Uçaklara İlgi Artıyor (2)

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de iş, sanat ve spor dünyasındaki birçok kişinin, rahat, konforlu ve hızlı olması dolayısıyla tercih ettiği özel uçakla seyahatlerin artması, bu alanda eğitimli çalışanlara ihtiyaç doğuruyor.

KENAN IRTAK- Türkiye'de iş, sanat ve spor dünyasındaki birçok kişinin, rahat, konforlu ve hızlı olması dolayısıyla tercih ettiği özel uçakla seyahatlerin artması, bu alanda eğitimli çalışanlara ihtiyaç doğuruyor.

Son yıllarda bazı iş adamı, sanatçı ve futbolcunun tarifeli seferlerle beraber, zamandan tasarruf sağlayan özel uçaklarla seyahat etme isteğiyle, artık daha fazla pilot, uçuş harekat uzmanı (dispeçer), kabin memuru, teknik bakım ile hangarda çalışacak personel gereksinimi ortaya çıkıyor.

Duha Havacılık Akademisi Eğitim Müdürü İlkim Ceren Oktay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, teknolojinin gelişmesiyle birlikte insanların havacılığa ilgisinin giderek artmaya başladığını söyledi.

Havacılık ve uzay sanayisindeki gelişmeler sonucu günümüzde hava ve yolcu trafiğinin arttığını anımsatan Oktay, "İş adamlarımız acil toplantılara gidiyorlar. Bunun için gümrükten geçiyorlar. Pasaporttan geçiyorlar. Check-in saatinden önce gitmeleri lazım. Tabii ki ticari havayolu işletmeleri ile de uçuyorlar ama özel jetlerin terminali de ayrı olduğundan işlemler çok daha hızlı ve kolaydır, bu sebeple özel uçak kullanımı tercih ediliyor." dedi.

İstatistiklere göre, 2002'de tek haneli sayılarla sınırlı olan Türkiye'deki özel uçak sayısının, 2006'da 30'a, 2014'te ise 110'un üzerine çıktığını belirten Oktay, geçen yıl Türkiye'de özel jet sayısının 200'ü aştığını, orta menzilde Cessna ve Hawker, uzun menzilde ise Falcon ve Bombardier serilerinin tercih edildiğini bildirdi.

Oktay, kimi zaman birkaç iş adamının ortak uçak kiralayarak bu uçakları işletebildiğine dikkati çekerek, "İş adamları, kendileri satın aldıkları uçakları kullanabiliyorlar veya kiraya verebiliyorlar. Kendilerinin kullanmadığı zamanlar tescil ettirdiği hava taksi şirketlerine kiralaması veya işletmesi için verebiliyor. Bu şekilde özel jetler hem kendi masraflarını karşılıyor hem de sahibinin işini görüyor." diye konuştu.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün her yıl yayınladığı istatistiklere değinen Oktay, Türkiye'de 73 genel havacılık işletmesi ve 52 hava taksi işletmesinin bulunduğunu bildirdi.

Özel jetlerin sayısının artmasıyla bu uçaklarda görev yapacak personel açığının ortaya çıktığını vurgulayan Oktay, "Verdiğimiz eğitimlerle bu personel ihtiyacını gidermeye çalışıyoruz. Aynı zamanda mevcut personele de tazeleme eğitimleri veriyoruz. Özel jetlerde, uçağın gövde büyüklerine göre bir ya da iki hostes görev alıyor." dedi.

Oktay, özel uçakları uçuranlarla ticari hava yolu pilotları arasında uçuş şartı için herhangi bir fark bulunmadığını belirterek, "Tüm dünyada uygulanan uluslararası havacılık esaslarına uygun pilot lisansı veren her ülke gerek sivil gerek askeri eğitimlerle bu lisansları veriyor. Bu lisanslar her yerde geçerli, özel jet veya hava yolu ayrımı yok. Hava Nakliye Pilotu Lisansı (ATPL) almışsa pilot her yerde görev yapabilir. Özel jet pilotu olmak için ayrı bir özelliğe gerek yok." dedi.

"Özel jet uçuşları biraz daha prestijli ve keyiflidir"

Oktay, pilotların ticari havayollarına ait uçaklar yerine daha çok özel jetleri tercih ettiğini aktararak, şunları kaydetti:

"Pilotlar açısından özel jetlerin uçuşları çok daha farklıdır. Prosedürler çok daha kolay ve hızlıdır. Pilotlar, havayolları şirketlerinde çalıştıklarında belli aylık periyotlara göre uçuş yaparlar. Özel jetlerde sadece uçağın sahibi talep ettiği zaman uçuşlar olur. Pilotların uçuşları aylık saat olarak daha azdır. Limitler içerisinde uçuşlara giderler. Özel jet uçuşları biraz daha prestijli ve biraz daha keyiflidir. Yolcular genelde bürokratlar, iş adamları, sanatçılar, ünlüler, futbolcular gibi kariyer sahibi ve dünya çapında tanınan insanlar. Pilotların gelirleri biraz daha farklı. Ancak uçağın bulunduğu alan (base) dışına ayrılmazsınız. Saati yoktur, programı yoktur. Bir anda uçuş çıkar ve siz iki saat içinde uçak altında hazır olmak durumundasınız. Çok daha itina ile uçuşlar düzenlenir. Bu nedenle getirisi biraz daha fazladır."

Özel uçakların ülke ekonomisine katkı sunduğunun da altını çizen Oktay, "Türkiye'den çok sayıda özel uçak kiralanıyor. Özellikle Arabistan ve Rusya'nın uçak kiralama için çok ciddi yolcu potansiyeli var. Rusya'da vergiler çok fazla olduğu için iş adamları uçak almak yerine yıllık saat kiralamayı tercih ediyor. Bu da ülkemiz için havacılığın önünü açan bir durum." şeklinde konuştu.

Türkiye'de Özel Uçaklara İlgi Artıyor (2)
Kaynak: AA / Güncel
title