Haberler

Türkiye'de mesleki ve teknik eğitimin geleceği tartışıldı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mesleki ve temel eğitimin işsizliği ortadan kaldırabileceğinin anlatıldığı konferansta, Plato MYO'nun bu alandaki çalışmaları değerlendirilerek gelecek hedefleri paylaşıldı.

Mesleki eğitimin gerekliliğinden ve faydalarından bahsederek açılış konuşmasını gerçekleştiren Dr. Tolga Yazıcı, kendisinin de meslek yüksekokulu mezunu olduğunu ve sonrasında üniversiteyi bitirdiğini söyledi. Lisans mezuniyetinin sonrasında da doktora ve doçentlikte ilerlediğini belirten Yazıcı, "Mesleki eğitim sayesinde hem çalışıp hem okudum. Bir yandan para kazanırken bir yandan da okumaya devam ettim. Bunun faydasını çok fazla gördüğüm için de kendimi örnek olarak gösteriyorum" dedi.

"Teorik bilgiler tek başına yeterli değil"

Mesleki eğitim çalışmalarıyla birlikte öğrencilerinin kendi meslekleriyle ilgili alanlarda okulu iki yılda bitirmelerine olanak sağladıklarını dile getiren Prof. Dr. M. Metin Hülagü, mesleki eğitimde uygulamanın önemini vurguladı. Uygulamalı eğitimlerin ardından mezunlarını işin başında görmeyi amaçladıklarını anlatan Hülagü, "Sadece teorik olarak verilen bilgilerin sektörde tek başına yeterli olmadığını görüyoruz. O yüzden eğitimimiz iki yıl sürüyor ama uygulamaya daha fazla ağırlık veriyoruz. Okulda uygulama yaparak, öğrenciler kendilerini geliştirme imkanı bulabiliyor. Örneğin; grafik tasarımı okuyan bir öğrenci çizimlerini yaparak, radyo televizyon okuyan öğrenci çekim yaparak, moda tasarım bölümü okuyan öğrenci atölyelere girerek alanında uzman eğitmenlerden uygulamalı olarak işi öğrenme fırsatı buluyor. Bunun yanı sıra elbette ki teorik eğitimler de çok büyük önem taşıyor. Öğrencilerimiz teorik bilgi sonrasında aldıkları uygulamalı eğitimlerin sonucunda mezun olabiliyor" diye konuştu. Mezun olan öğrencilerinin kazandıkları donanım sayesinde daha kolay iş bulabildiğini ifade eden Hülagü, mezun öğrencilerinin uygulama ve pratiği bir arada gördükleri için buldukları işlerde başarılı olduklarını söyledi. Eğitimlerine sektörle işbirliği halinde devam ettiklerini aktaran Hülagü, düzenledikleri "Kariyer Günleri" ile sektör temsilcilerini ağırladıklarını ve öğrencileriyle bir araya getirdiklerini belirtti.

Mesleki ve teknik eğitim ile ilgili çalışmalar artıyor

Günümüzde mesleki eğitimin Türkiye'de önemli gelişme kaydettiğini açıklayan İstanbul Milli Eğitim Müdürü Yardımcısı Serkan Gür, Plato MYO'nun Türkiye'nin mesleki eğitim ve teknik eğitime yönelik çalışmalar yapmasının İstanbul Eğitim Müdürlüğünü çok mutlu ettiğini dile getirdi. Mesleki ve teknik eğitimin gelişimini değerlendiren Gür, son 20 yılda bu konuda çeşitli yanlış kararlardan dolayı bir takım sıkıntılar yaşandığını ancak son dönemde yükselişe geçildiğini söyledi. Mesleki ve teknik eğitim ile ilgili olarak 64. hükümetin eylem planları incelendiğinde, mesleki ve teknik eğitim konusunda yapılacakların ön plana çıktığını açıklayan Gür, "Hükümetimizin aldığı bu eylem planları doğrultusunda , hem mesleki ve teknik eğitim müdürlüğümüzün hem de bakanlığımızın mesleki eğitim ile ilgili çalışmaları hızlanmıştır. Bizler İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak 'Okul Sanayi İş Birliği, İstanbul Modeli' isimli bir proje hazırladık. Bu proje kapsamında İstanbul Sanayi Odası ile ÇSGK Bakanlığı İstanbul'daki temsilcisi İŞKUR ile bir protokol imzaladık. Buradaki temel hedefimiz; iş piyasasının ihtiyaç duyduğu insan gücü potansiyeli oluşturmak ve mesleki ve teknik eğitimin tanımını yapmak. Okul sanayi işbirliği İstanbul modeli projesiyle ilgili alanlarda duayen olmuş, rüştünü ispatlamış sektöre giderek sizin istediğiniz öğrenci profilini birlikte hazırlayalım teklifi çağrısı sunuyoruz. İlgili alanlarla, ilgili sektörlerle eşleştirerek okul içinde kendi istedikleri insan gücünü yetiştirmelerine imkan tanıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığımız da bu projeyi oldukça destekledi ve 81 ilde yaygınlaştırmaya karar verdi. 81 ilde okul sektör, işbirliklerinin okul sanayi İstanbul modelinin artırılması çerçevesinde kurulmasına karar verdi. Ortak amacımız; öğrencilerin nitelikli insan gücüne sahip öğrenciler olmaları" dedi.

"Plato MYO ile 'Okul Sanayi İş Birliği, İstanbul modeli' protokolü imzaladık"

Plato MYO ile de aynı kapsamda "Okul Sanayi İş Birliği, İstanbul modeli" protokolü imzaladıklarını kaydeden Gür, bu protokol ile mesleki ve teknik eğitimin ortaokuldaki çocukları yetiştirirken, yetiştiren tarafında da üniversitelerin olmasını ön gördüklerini ifade etti. Mesleki ve teknik eğitim alan çocukların üniversitede akademik olarak desteklenip, sanayicinin iş dünyasının istediği nitelikli insan gücüne dönüştüklerini söyledi. Bu anlamda son dönemde mesleki ve teknik eğitimle ilgili çalışmaların arttığını dile getiren Gür, "Dünyaya ve özellikle Avrupa ülkelerine baktığımızda, mesleki ve teknik eğitimin orta öğretimdeki nitelikli payı oldukça yüksek bir seviyede. Bizlerde bu pay yaklaşık yüzde 45'lerdeyken, Avrupa genelinde ve dünya genelinde baktığımızda yüzde 70'lerde olduğu karşımıza çıkıyor. Biz de İstanbul'da mesleki ve teknik eğitim payı yüzde 50 düzeylerinde. Ama bakanlık olarak da ülkedeki mesleki ve teknik eğitimin payını ve sanayinin istediği nitelikli insan gücünü sanayiye kazandırmayı hedefliyoruz. Gençlerin mesleki ve teknik eğitimi tercih etmeleri çok yönlü eğitim almaları açısından da önem taşıyor" diye konuştu.

Mesleki eğitimin iki bakımdan önem taşıdığının altını çizen Yükseköğretim Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, bir ülkenin işgücü ihtiyacını sağlamak ve sosyal problemlerin azaltılması bakımından önem taşıdığını söyledi. Mesleki ve teknik eğitimin işsizliğe önemli ölçüde azalttığını belirten Günay, Türkiye'deki mesleki ve teknik eğitim ile ilgili detaylı bilgileri, yükseköğretimden verdiği örneklerle anlatarak sunumunu gerçekleştirdi.

Medya, Tasarım, Teknoloji, İletişim ve Sağlık alanlarında 2009 yılından bu yana toplam 25 bölümde 28 programla eğitim veren Plato Meslek Yüksekokulu; 2016-17 eğitim yılında 51 programda, birinci öğretim, ikinci öğretim ve ingilizce eğitim imkanı sunmaya hazırlanıyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close