Türkiye'de Kamu Yönetimi Paneli"
Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölüm Başkanlığı ile Öğrenci Konseyi Başkanlığı iş birliğinde "Türkiye'de Kamu Yönetimi Paneli" düzenlendi.
Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölüm Başkanlığı ile Öğrenci Konseyi Başkanlığı iş birliğinde " Türkiye'de Kamu Yönetimi Paneli" düzenlendi.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde düzenlenen panelde, oturum başkanlığını Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Gökçe üstlendi.
Gökçe, burada yaptığı açılış konuşmasında, Türkiye'de kamu yönetiminin kapsamlı ve çok boyutlu bir konu olduğunu söyledi.
Panelin düzenlenmesinde emeği geçenlere ve konuşmacı olarak katılan akademisyenlere teşekkür eden Gökçe, "Konuşmacılar kendi uzmanlık alanları perspektifinden, kamu yönetiminin birkaç boyutunu bugün ele alacak. Akademisyenlerimiz çalışmalarından bazı kesitleri bizlerle paylaşacak." dedi.
Konuşmacılardan Hacettepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Nadi Leblebici, panelde "Bilgi Teknolojileri ve Devletin Dönüşümü" başlıklı sunum yaptı.
Leblebici, teknolojinin kamu yönetimine giriş sürecinin ilk olarak askeri alanlarda başladığını belirterek "Günümüzde teknoloji artık çok daha kompleks amaçlar için kullanılıyor. Bunlardan biri de e-Devlet uygulamaları. Bu uygulamalarla devlet, bilgisayarlar, iletişim teknolojileri ve internet aracılığıyla vatandaşlara bazı hizmetleri uzaktan sağlayabiliyor." ifadelerini kullandı.
Türkiye'de yeni e-Devlet yapılanmasıyla her kamu kurumunun, geliştirmiş olduğu e-devlet uygulamasını belirli bir süre içerisinde bu portala taşımak zorunda olduğunu dile getiren Leblebici, bunun vatandaşa kolaylık sağladığını vurguladı.
Bugün birçok bürokratik işlemin iletişim teknolojileri aracılığıyla sağlandığını ifade eden Leblebici, şöyle konuştu:
"Örneğin eskiden 15 gün-1 ay beklendikten sonra alınabilen sabıka kaydı, şimdi e-devlet üzerinden kısa sürede alınabiliyor. Şu anda Türkiye'de internete erişim düzeyi yüzde 70'lerin üzerine çıkmış durumda. Nüfusun yüzde 70'i bir şekilde internete erişebiliyor ve e-Devlet uygulamalarını kullanabiliyor. Teknoloji ve internet erişiminin ucuzlamasıyla birlikte erişim düzeyinin yüzde 100'e ulaşması bekleniyor."
Hacettepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal Öktem "Kalkınma Politikaları ve Kamu Yönetimi", Gazi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Kavruk ise "Kamu Politikaları ve Karar Verme Süreci" konuları üzerinden bilgi ve tecrübelerini aktardı.
Çok sayıda öğrenci ve akademisyenin katılımıyla gerçekleştirilen panel, öğrencilerin sorularıyla devam etti.