Haberler
İstanbul'da bugün saat 15.00'ten sonra bazı metro istasyonları kapatılacak

İstanbullular dikkat! Saat 15.00'ten sonra bu metro durakları kapatılacak

Karın vurduğu Malatya'da 787 vatandaş misafirhanelere yerleştirildi, 5 çobandan biri hayatını kaybetti

Bir şehir kabusu yaşıyor! 787 kişi kurtarıldı, 5 çobandan biri hayatını kaybetti

Yenidoğan çetesinin kullandığı hastane için yeni iddia: Taburcu olacakken 'Öldü' dediler

Türkiye'yi ayağa kaldıran çetenin hedefinde yalnızca bebekler yokmuş

CHP'li Karabat'tan gündem yaratacak iddia: 200 TL'ye tüm kimlik bilgileriniz satılık

CHP'li isim video paylaşıp skandal bir iddiada bulundu

Türkiye'de Hemofili Hastalığı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Dalı Hemotoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Demir: "Türkiye'de yaklaşık 4 bin hemofili hastası var" "Ülkemizde bozuk genin değiştirilmesi çalışmaları devam etmektedir ancak günümüze kadar yapılan bu çalışmalarda kesin bir tedavi aşamasına gelinememiştir"

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Ana Dalı Hemotoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir, Türkiye'de yaklaşık 4 bin hemofili hastası olduğunu söyledi.

Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hemofilinin aynı yaş ve cinsiyetteki, sağlıklı nüfusa göre daha kolay kanama atakları geçiren olgulara verilen isim olduğunu belirtti.

Hücresel bozukluklar ve eksiklikler nedeniyle sistemin bozulduğunu ve kanama atakları ortaya çıktığını ifade eden Demir, genellikle erkekleri etkileyen kalıtsal hastalığın, vücutta kanın pıhtılaşmasını sağlayan maddelerin eksikliği veya yokluğu nedeniyle ortaya çıktığını dile getirdi.

Hastalığın, anneden geçen bir genle sadece erkek çocuklarda görüldüğünü vurgulayan Demir, şöyle konuştu:

"Kız çocukları, hemofili hastalığını taşıyan bir unsurdur. Bu hastalığın görüldüğü erkek çocuklarda genellikle küçük yaşlarda çarpmalar ve düşmeler sonrasında kol ve bacak derilerinde morarma, diz ve dirsek gibi eklemlerde ağrılı şişlikler ortaya çıkar. Cerrahi girişim, sünnet ya da diş çekimi sonrasında kanaması olan kişiler, mutlaka hemofili konusunda sorgulanmalı."

"Sadece kayıtlı hastalar biliniyor"

Demir, hemofili hastalığının kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyeceği için fizik tedavi ve rehabilitasyon, ortopedi, klinik psikoloji, psikiyatri ve nükleer tıp uzmanlarının bir arada olduğu bir kurul tarafından izlendiğini söyledi.

"Türkiye'de yaklaşık 4 bin hemofili hastası var" diyen Demir, sadece kayıtlı hastaların sayısının bilindiğine dikkati çekti.

Hemofilinin bulaşıcı bir hastalık olmadığını, tedavisinin de bulunmadığını dile getiren Demir, kanda pıhtılaşmayı sağlayan ve kanamayı durduracak bazı tedavi yöntemleriyle hastalığın kontrol altında tutulabildiğini aktardı.

Demir, hemofilinin asıl tedavisinin bozuk olan genin yerine sağlam genin yerleşmesi olacağını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Ülkemizde bozuk genin değiştirilmesi çalışmaları devam etmektedir ancak günümüze kadar yapılan bu çalışmalarda kesin bir tedavi aşamasına gelinememiştir. Ülkemizde hastalığın tedavisi kanda eksik olan faktörü yerine koyulması ile yapılmaktadır." - Edirne

Kaynak: AA / Güncel
title