Türkiye'de Göç Azaldı Yerel Halk Kendi İllerine Yatırım Yapıyor
Dünyanın en büyük gayrimenkul danışmanlık şirketi olan Keller Williams'ın Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol, 2015 yılı konut satışlarını değerlendirdi.
Dünyanın en büyük gayrimenkul danışmanlık şirketi olan Keller Williams'ın Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol, 2015 yılı konut satışlarını değerlendirdi. Yüzde 10.6'nın iyi bir büyüme rakamı olduğunu söyleyen Erol, metropollere göçün azaldığına da dikkat çekti. Erol "Bursa, Mersin, Kocaeli, Şanlıurfa, Eskişehir, Adana, Ankara gibi Anadolu'daki birçok ilimizde Türkiye genelinden daha fazla bir büyüme görebiliyoruz. Bu bize büyük oranda göç hareketinin yavaşladığı Türkiye'de artık yerel halkın kendi illerine yatırım yaptığını ve gayrimenkul hareketinin tabana yayıldığının işaretlerini veriyor" dedi.
TÜİK tarafından açıklanan 2015 yılı konut satış istatistiklerini değerlendiren Keller Williams Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol, Türkiye'de göç hareketinin yavaşladığı ve yerel halkın artık kendi illerine yatırım yaptığını söyledi. 2015 yılında konut satışlarının yüzde 10.6 oranında büyüdüğünü belirten Erol "Bunun önemli sebeplerinden bir tanesi enflasyonist bir ortamda ve son yıllarda siyasi ve coğrafi olarak zor bir dönem geçiren Türkiye'de yatırımcı finans piyasaları döviz gibi yatırım araçlarından çok daha geleneksel ve sağlam bir yatırım aracı olan gayrimenkule ilgisini devam ettirdi" diye konuştu. İstanbul dışındaki illerde yaşanan büyümeye de dikkat çeken Erol şunları söyledi: "Bu sene için ilginç olan bir veri de, Bursa, Mersin, Kocaeli, Şanlıurfa, Eskişehir, Adana, Ankara gibi Anadolu'daki birçok ilimizde Türkiye genelinden daha fazla bir büyüme görebiliyoruz. Bunun yanı sıra 239 bin 767 satış ile İstanbul Türkiye genelinde en çok konutun satıldığı il olmasına rağmen az evvel saydığım iller de Tekirdağ, Trabzon, Gaziantep, Kayseri dahil olmak üzere bütün bu illerde büyüme olarak İstanbul'u geçmiş vaziyette. Bu bize büyük oranda göç hareketinin yavaşladığı Türkiye'de artık yerel halkın kendi illerine yatırım yaptığını ve gayrimenkul hareketinin tabana yayıldığının işaretlerini veriyor. Bunu uzun solukta hem ekonomik hem de sektörel anlamda iyi bir işaret olarak yorumluyorum."
Körfez'in ilgisi artıyor
Yabancı yatırımcıların Türkiye konut sektörüne ilgisine de değinen Erol "Borçlanma oranları baktığımızda halen alıcıların daha temkinli olduğunu bankalar yerine geliştiricilerden finansman sağlama yönetimleri veya nakit alımlara yöneldiğini görebiliyoruz. Türkiye'de yabancı yatırımcının profili da son 5 yıllık dönemde değişkenlik gösteriyor. Daha önceki dönemlere, İngiltere, Almanya, Hollanda ve Kuzey Avrupa ülkelerinden yatırımcı ve müşterilerin son dönemlere yerini körfez ülkelerindeki yatırımcılara bıraktığını görebiliyoruz. Bölgesel dinamiklerin bu değişimde etkisinin olduğu kaçınılmaz bir gerçek. 2016 ve sonrasında Gayrimenkul piyasasının bütün oyuncularıyla beraber sağlıklı büyüyebilmesi için Türkiye'nin istikrar ve barış ortamını sağlayarak ekonomik ve sosyal alanda büyümesinin en önemli önceliği olduğu görüşündeyim."