Haberler

Türkiye'de En Uzun İşçi Direnişinde Mutlu Son

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balıkesir’de 2011 yılında sendikaya üye oldukları için işten çıkarılan İşbir Sentetik Dokuma Sanayi Fabrikası işçilerinin bin 223 günlük direnişi mutlu sonla bitti.

Balıkesir'de 2011 yılında sendikaya üye oldukları için işten çıkarılan İşbir Sentetik Dokuma Sanayi Fabrikası işçilerinin bin 223 günlük direnişi mutlu sonla bitti.

İşbir Sentetik önüne bin 223 gün önce işten çıkarıldıkları için çadır kuran işçiler eylemlerine son verdi.

Türkiye Tekstil, Örme ve Giyim Sanayi İşçileri Sendikası (TEKSİF) Balıkesir Şube Başkanı Hüseyin Akyüz, İşbir Sentetik Dokuma Sanayşi AŞ'nin taşeronlarında çalışan işçileri 3 yıl önce örgütlediklerini belirterek, 3 yıllık mücadelelerinin lehlerine sonuçlandığını söyledi. Akyüz, "Bu örgütlenmemizin sonucunca Bakanlığın tüm bu taşeronlarda çalışan işçilerin asıl işverenin işçisini olduğu kabul etmesine rağmen ne yazık ki bu tespit Bakanlığın istediği şekilde sonuçlanmadı. İşçilerimizi işten attıktan sonra bin 223 günden bu yana direnişimiz devam ediyor. Bin 98. gün işten attıkları için, sırf sendikalı oldukları için açtığımız dava lehimize sonuçlandı ve bu davanın sonucunda taşeronlarda çalışan işçilerin asıl işverenin işçisi olduğu tescil edildi. Bu mahkeme kararından sonra dava temyize gitti" dedi.

Açtıkları davanın Türkiye'deki özel sektörde ilk olan dava olduğunu belirten TEKSİF Balıkesir Şube Başkanı Hüseyin Akyüz, "3 yıla yakın, yazın sıcağında kışın soğuğunda hiç ödün vermeden bu çadırda arkadaşlarımızla beraber bu davayı lehimize sonuçlandırdığımız için durduk. Yaşasın adalet. Dava sonucunda temyizden sonra bu işlerimiz sonuçlanacak ama, 'Çadırı niye kaldırdınız?' derseniz burada duran arkadaşlarımız vardı. Yaptığımız görüşmede bu arkadaşlarımız iş başı yapacak. Bu çadırı buradan sökeceğiz. İşbir'in eski genel müdürü gitti, yeni genel müdürü geldi. O da bu konuda iyi niyetli olduğu için, iyi niyetimizi göstermek için bu kararı aldık" dedi.

Bin 223 gündür çadırda nöbet tutan ve tekrar iş başı yapacakları için sevinçli olan işçiler Ramazan Çelezan ve Ahmet Işıklarlı ise hiçbir engele boyun eğmediklerini söyledi. Ramazan Çelezan isimli işçi 17 seneden beri çalıştığı iş yerinden sendikaya üye olduğu için çıkarıldığını söyleyerek kısa süre sonra tekrar işe başlayacağını belirtti.

Diğer işçi Ahmet Işıklarlı ise, "3 yıldan beri çadırda durduk. Bazı zamanlarda işveren pankartlarımızı çaldı. Bizi engellemeye çalıştılar. Önümüze hiçbir zaman engel koyamadılar. En sonunda da mücadelemizi kazandık. Sağımıza solumuza tanker koydular. Tankerleri kaldırmak istemediler. Su tankeri ile arkadaşlarımızı ezmeye kalktılar. 4 kişi ölümden döndü, yapan da ceza yedi. Bu ikinci çadırımız, öbürünü parçaladılar" dedi.

İşçilerle ve sendika başkanıyla bir araya gelen İşbir Sentetik Dokuma AŞ Genel Müdürü Metin Gültepe, 2013 Haziran ayından itibaren İşbir Sentetik Genel Müdürü olarak göreve başladığını ve göreve başladığının ertesi günü TEKSİF İŞ Sendikasının yetkilisi Hüseyin Bey ile görüşmeye başladıklarını söyledi. Gültepe, "Bu gereksiz sürecin bir an önce sonlanması için buradaki iki arkadaşımız yazın sıcakta, kışın soğukta gelip gittiler. Buna bir çözüm bulalım noktasına müteakiben görüşmeler yaptık. TEKSİF İŞ Sendikası Genel Başkanı nezdinde de görüşmeler yaptık. Sağ olsunlar geldiğimiz noktada sembol olan çadırı kaldırma icraatı gerçekleşti. Bu noktada TEKSİF İŞ Sendikası Başkanı nezdinde tüm ekibi ve özellikle Hüseyin Bey müzakere sürecinde verdiği katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Biz karşılıklı taraf değiliz, işletme varsa işçi vardır, hak vardır arayış vardır. Birde eylemler bir konuya kamu oyunun dikkatini çekmek için yapılır. Bu çadır o fonksiyonunu fazlasıyla yerine getirmişti. Bundan sonra uzunca bir süredir nöbet tutan arkadaşlarımız için çile olmaktan başkada bir faydası yoktur. Bugün itibarıyla bunun kaldırdık. Çadırdaki arkadaşlarımıza da iş başı yaptırdık farklı şirketlerde. Bir taraftan davalar devam ediyor, tabii ki adaletin kestiği parmak acımaz, taraflar haklarını savunacaktır, sonuna kadar mücadelesini verecektir ama davaların sonlanmasına bağlı olarak da yüce yargı ne karar vermişse bize onu uygulamaktan başka bir şey düşmez, bizde o noktada üzerimize düşeni yapacağız. Gelinen nokta itibarıyla ben çok mutluyum. O yüzden emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Biz işçisiyle memuruyla büyük bir aileyiz. İşbir sentetik hem Balıkesir hem Türkiye hem de dünya için çok önemli bir firmadır" dedi.

Konuşmaların sonunda, sendikaya ait direniş çadırını işçiler kendi elleri ile söktü. - BALIKESİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

İstanbul'daki aile katliamında yeni detaylar! Kız kardeşi ve eşini de ağır yaralamış

Katliamda her bir detay kan donduran cinsten! Tüm ailesini öldürmeyi kafasına koymuş

27 ilimizde eğitime kar engeli

27 ilimizde eğitime kar engeli

Antalya Havalimanı'na iniş yapan yolcu uçağında yangın

İçi yolcu dolu uçak, inişten sonra alev aldı

title