Haberler

Türkiye'de En Çok Kalp İlacı Kullanılıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Samsun Eczacı Odası Başkanı Ecz. Onur Ferhat Karacan, Türkiye’de en çok kullanılan ilacın kalp çarpıntısı için alınan tablet olduğunu söyledi.

Samsun Eczacı Odası Başkanı Ecz. Onur Ferhat Karacan, Türkiye'de en çok kullanılan ilacın kalp çarpıntısı için alınan tablet olduğunu söyledi.

İlaç tüketimi konusunda bilgi veren Eczacılar Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, "İlaç Takip Sistemi kaynaklarına göre en çok satışı gerçekleşmiş ilaç, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından da ödenmiş ilaç kalp çarpıntısı, tansiyon için kullanılan kan sulandırıcı ile birlikte ağrı kesicilerdir. Bu da bizim için şunu gösteriyor: Sağlımıza hareket anlamında çok fazla dikkat etmiyoruz. Aslında son zamanlarda özellikle teknolojinin de gelişmesiyle işlerimizi biraz daha uzaktan halleder hale geldik ama bunları yaparken de durağan yaşıyoruz. Aslında uzmanlar da söylüyorlar, günde 10 bin adım gibi bir rakamı ya da belli bir miktar hafif tempo koşu ya da aktiviteli çalışmayı asla ve asla bırakmamız gerekiyor" dedi.

Türkiye'de ilaç tüketimi konusunda düşük oranda bir artış olduğunu hatırlatan Ecz. Onur Ferhat Karacan, "İlaç sarfiyatına da bu yavaş yavaş yansımaya başlamış gibi görünüyor. İlaç harcamasına gelince öncelikle kutu bazında ancak ilaç fiyatı bazında ilaç sarfiyatı artması mümkün değil. Türkiye'de global bütçe uygulaması var. Yaklaşık 4 yıldır 15 milyar lira civarında seyreden bir rakam. Yani Ekonomi Koordinasyon Kurulu diyor ki, 'Sağlık harcaması, ilaç harcamasını 15 milyar lira gibi bir rakamda ben sabitliyorum, eğer bunun üstüne çıkarsa hastalardan, firmalardan, tasarruf kalemlerinden bunları ben mutlaka tasarruf ederim.' Maalesef bu da bizim sağlığımızı etkiliyor çünkü belli bir orandan sonra ilaç fiyatlarına yansıyor bu. Bunu biz geçtiğimiz yıl içerisinde nerede gördük. 1 Ekim'de biliyorsunuz taban fiyat uygulamasına geçildi. Taban fiyat uygulamasında özellikle 15 kalem ilaçta 15 etken madde de artık en düşük fiyatı taban fiyat olarak belirledi. Devlet bunları ödemeye başladı. Bu demek oluyor ki, artık ilaçta her 15 etken madde için her sınıfta bir baz taban fiyat belirleniyor ve bu taban fiyatın üzerindeki her rakamı vatandaş kendi cebinden ödüyor. Aslında sağlık harcaması artmıyor, kutu bazındaki artış hastalıkların çeşitliliği vatandaşın elini biraz daha cebine atmasına neden oluyor gibi görünüyor. Global bütçe uygulamasında da şöyle bir yanlış var: Bir bütçe hesaplaması yapıyoruz, yaptığımız bütçe hesaplamasında doğal olarak bir rakam belirliyoruz ki, son 4 yıldır bu rakamda ciddi bir artış yok. Oysa cari açığımız büyüyor, ithalatımız büyüyor, değişik şeyleri ithal ediyor, yeni model cep telefonları, yeni model arabalar, çamaşır makineleri, televizyonlar, bilgisayarlar hep hayatımıza giriyor ama bu yüzden yeni molekül ilaçlar ülkemize girmiyor. Bu da bizim sağlımızı olumsuz etkiliyor" şeklinde konuştu. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

Saadet Partisi'nde yeni genel başkan Mahmut Arıkan

Saadet'te Karamollaoğlu dönemi sona erdi! İşte yeni genel başkan

10 ilimizde eğitime kar engeli

10 ilimizde eğitime kar engeli

Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjarto: TürkAkım sayesinde başka rotaya ihtiyacımız yok

"Türkiye'den başka rotaya ihtiyacımız yok"

title