Türkiye'de Çocukların Yüzde 55'i Çalıştırılıyor
ADANA Kent Konseyi Çocuk İşçiliği ile Mücadele ve Çalışan Çocukları İzleme Komitesi'nin 'Dünyada, Türkiye'de ve Adana'da Çocuk İşçiliği Nedir, Nasıl Çözülür?
ADANA Kent Konseyi Çocuk İşçiliği ile Mücadele ve Çalışan Çocukları İzleme Komitesi'nin 'Dünyada, Türkiye'de ve Adana'da Çocuk İşçiliği Nedir, Nasıl Çözülür?' konulu raporuna göre Türkiye'de çocukların yüzde 55'i çalıştırılıyor.
Çukurova Üniversitesi'nden Prof. Dr. Adnan Gümüş ve Adana Çocuk İşçiliği İzleme Birimi'nden Nur Yıldırım'ın Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2012 verilerine göre hazırladığı raporda Türkiye'de çocukların yüzde 55'inin çalıştırıldığı bilgisi yer aldı. Rapora göre 6-17 yaş grubundaki 15 milyon 247 bin çocuktan 893 bini ekonominin sanayi, tarım ve hizmet sektörlerinde, 7 milyon 503 bini ise ev işlerinde olmak üzere toplam 8 milyon 397'si çalışıyor.
Benzer bir çalışmayı 2013 yılında Adana Valiliği bünyesinde kurulan 'Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Adana Çocuk İşçiliği Birimi Mobil Ekibi de yaptı. Mobil ekibin verilerine göre 53 çadır noktasında 10 binden fazla tarım işçisi belirlendi. Bu işçilerden 3-4 binini çocukların oluşturduğu saptandı. Bunların bir kısmının hem tarım işlerinde hem de hane içinde çalıştırıldığı ortaya çıktı. Kız çocuklarının 68.4'ü su taşıyarak, yüzde 63.7'si kardeşine bakarak, yüzde 66.6'sı eşyaları gözetleyerek, yüzde 49.1'i temizlik yaparak, yüzde 45.6'sı bulaşık yıkayarak, yüzde 30'u ise yemek yaparak çalışıyor.
7-8'NCİ SINIF ÖĞRENCİLERİN YÜZDE 46'SI ÇALIŞIYOR
Çocuk işçiliğini izlemeye yönelik sürekli bir izleme sisteminin olmadığını ve bunun acilen kurulmasına dikkat çekilen raporda Adana'da ilkokul 7-8'nci sınıftaki çocukların ekonomik faaliyette çalışma durumlarının yüzde 46'yı bulduğu belirtildi. Tarım kesiminde çocuk işçiliği oranlarının daha yüksek bulunduğunun belirtildiği rapora göre köylerde 7-8 yaşını geçmiş çocukların büyük kısmının tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde çalıştığına dikkat çekiliyor. Çocukların yerinin iş değil okul olduğunun belirtildiği raporda sunulan çözüm önerilerinde, mevcut yasal düzenlemelerdeki boşlukların tespit edilerek gerekli değişikliklerin yapılması, yasal düzenlemelerin uygulanması ve denetlenmesi için gerekli sistem ve mekanizmaların kurulması, gerekli sosyal ve ekonomik müdahalelerin tasarlanarak ihtiyaç olan tüm illerde uygulanması gerektiğine dikkat çekiyor.
- Adana