Haberler

Türkiye'de Afet Sigortalı Konut Sayısı 5 Milyona Yaklaştı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

(DASK) Koordinatörü İsmet Güngör, Türkiye'de afet sigortası bulunan konut sayısının 5 milyona yaklaştığını belirtti.

Esra Altınmakas - Doğal Afet Sigortaları Kurumu

(DASK) Koordinatörü İsmet Güngör, Türkiye'de afet sigortası bulunan konut sayısının 5 milyona yaklaştığını belirtti.

Güngör, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sigorta sistemi açısından, kentsel dönüşümü amacı itibarıyla desteklediklerini söyledi.

Şu anda kentsel dönüşümün kurumlarına olumlu etkisinin bulunmadığını anlatan Güngör, gelecekte uygulamanın yaygınlaşmasının, güvenli yapıların oluşmasıyla birlikte konut sigortası sistemine her anlamda pozitif etkisi olacağını düşündüklerini belirtti.

DASK kurulmadan önce Türkiye'deki afet sigortası poliçe sayısının 500 bin olduğunu dile getiren Güngör, "Şu anda 4 milyon 800 bini geçtik. 5 milyona yaklaşıyoruz. Adet olarak gelinen nokta iyi ancak daha sigortalanması gereken yaklaşık 17 milyon konut var. Dolayısıyla bu anlamda yapacağımız daha çok iş var" diye konuştu.

Güngör, 18 Ağustos'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Afet Sigortaları Kanunu gereğince"zorunlu deprem sigortası yaptırmayanların elektrik ve su aboneliği alamamasına" yönelik işleyişin, sisteme çok ciddi katkı sağladığını kaydetti.

-"Artçılar, sigortaya yönlendiriyor"-

Güngör, genel olarak Batı illerinde afet sigortası yaptırma oranının daha yüksek olduğunu, Doğu'nun ise biraz daha geride kaldığını bildirdi.

En çok sigortalı konutun Bolu ile Düzce'de bulunduğunu dile getiren Güngör, bu illerin ardından da İstanbul ile Yalova'nın geldiğini bildirdi.

Van'da deprem konusunda büyük bir travma yaşanmasına rağmen sigorta sayısında bekledikleri artışın gerçekleşmediğini ifade eden Güngör, "Van'da yaptırılan sigorta oranı yüzde 19 civarında. Ülke ortalaması ise yüzde 30. Dolayısıyla Van'daki artışın yeterli olmadığını düşünüyoruz" dedi.

Depremin ardından meydana gelen artçıların vatandaşları sigortaya yönlendirdiğine de işaret eden Güngör, "Büyük depremlerden sonraki yaklaşık 3 aylık dönemde yukarı doğru bir ivmenin olduğunu görüyoruz" diye konuştu.

-" Yeni Zelanda'nın gerisinde, Kaliforniya'nın ötesinde"-

Türkiye'deki sigortalılık oranının gelişmiş bölgelerin bazılarına göre düşük, bazılarına göre de yüksek olduğunu belirten Güngör, "Örneğin Yeni Zelanda'da yüzde 90'ların üzerinde sigortalılık oranı görüyoruz. Diğer taraftan Kaliforniya'ya baktığımızda sürpriz şekilde oranların yüzde 15 civarında olduğunu söyleyebiliriz. Tayvan'da da bize çok benzer olarak sigortalılık oranı yüzde 30" dedi.

Türkiye'de sigorta yaptırmak istemeyenlerin "nedenlerini" belirlemek için 5 yılda üç kamuoyu araştırması yaptıklarını da anlatan Güngör, şunları kaydetti:

"Bunları sadece bir nedene bağlamamız mümkün olmuyor. Ancak 4-5 ana başlıkta değerlendirebiliriz. Bunların başında ise 'Ben öldükten sonra sigortaya ne ihtiyacım var' anlayışı geliyor. Bunun haricinde de 'deprem sigortası pahalı',

'ben sağlam zeminde oturuyorum' gibi nedenleri öne sürüyorlar."

Yayıncı: Eda Ay - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel
title
Close