Haberler

Türkiye’de 24, Avrupa’da 8 Şehri Gezen, 'Yollarda..." Belgeseli

Türkiye’de 24, Avrupa’da 8 Şehri Gezen, 'Yollarda...
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Goethe Enstitüsü'nün, "Avrupa Edebiyatı Türkiye'de – Türk Edebiyatı Avrupa'da" Adlı Kültür Projesinin Belgeseli; 9 Nisan Cumartesi 30. İstanbul Film Festivali'ne Konuk Oluyor!

Sabine Küper Büsch ve Thomas Büsch tarafından "Avrupa Edebiyatı Türkiye'de – Türk Edebiyatı Avrupa'da" projesi çerçevesinde hazırlanan belgesel film; projenin en önemli parçası olan Gezici Kütüphane'yi konu alıyor. Proje kapsamındaki 13 şehirde çekilen "Yollarda…/Unterwegs" belgeseli; Trabzon'dan başlayarak, Ankara, Diyarbakır, Konya, Antakya, Adana, İzmir, Tekirdağ ve İstanbul'dan geçen, oradan da Avrupa şehirleri Pécs, Venedik, Duisburg ve Brüksel'e devam eden yolculuğu adım adım takip ediyor.

Filmin başrol oyuncuları olan gezici kütüphane sorumluları kaptan Hakan Köroğlu ve kütüphane sorumlusu Claudia Dollinger'in yol boyunca edindikleri izlenimleri aktarılırken; birbirinden farklı kültürel bakış açıları ortaya konuluyor. Belgeselde aynı zamanda, ortak bir dil konuşmayan bu oyuncuların, iletişimlerinde aştıkları engeller de eğlenceli şekilde izleyiciye yansıtılıyor. Projeye katılan Günter Grass, Bozhana Apostolova, Zafer Şenocak, Perikles Monioudis, Ayşe Kulin, Mario Levi, Murat Uyurkulak gibi yazarlar filmde, verdikleri kısa röportajlarla, Türkiye'ye ve Avrupa'ya nasıl baktıklarını dile getiriyorlar. "Yollarda…/Unterwegs" belgeselinde, kültürlerarası diyalog ise; Türkiye'nin 24 ilinde ve Avrupa'nın 8 ülkesinde lise ve üniversite öğrencileri ile gerçekleştirilen söyleşilerle yansıtılıyor.

Belgesel, "Avrupa Edebiyatı Türkiye'de – Türk Edebiyatı Avrupa'da" projesi yolculuğu esnasında gerçekleştirilen "Cultural Bridges – Kültür Köprüleri" konulu bir dizi atölye çalışması sonucunda ortaya çıkan kısa filmlerinden kesitler de içeriyor. Trabzon, Ankara, Mersin, Diyarbakır ve İzmir'deki sinema-televizyon bölümü öğrencileri; Türkiye'deki hayatın kültürel ve politik yönlerini ortaya koyarak belgesele önemli bir katkıda bulunuyor.

30. İstanbul Film Festivali kapsamında 9 Nisan 2011, Cumartesi akşamı saat 19:00'da Pera Müzesi'nde gösterimi yapılacak belgesel filmin ardından; saat 20:00'de Mario Levi, Murat Uyurkulak, Ayşe Kulin, kütüphane sorumlularından Claudia Dollinger, film yapımcıları Sabine Küper Büsch ve Thomas Büsch, moderatörlüğünü Memet Ali Alabora'nın üstleneceği bir söyleşi gerçekleştirecekler. Belgesel filmin biletleri Pera Müzesi gişelerinden temin edilebilir.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close