Haberler

Türkiye'de 2013 Böyle Geçti

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Nisan ayının önemli olayları Türkiye, nisan ayında, çözüm sürecinde aktif rol üstlenecek 63 kişilik Akil İnsanlar Heyeti ile tanıştı.

Nisan ayında, kamuoyunda çok konuşulan çözüm sürecinde aktif rol üstlenecek 63 kişilik Akil İnsanlar Heyeti açıklandı. Akil İnsanlar listesi 9'ar kişilik 7 bölgesel gruptan oluştu. Gruplarda iş adamları, sanatçılar, akademisyenler, yazarlar, gazeteciler ve sivil toplum örgütü temsilcileri yer aldı.

"Susurluk" davasından hükümlü eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, denetimli serbestlik hükümlerinden yararlandırılarak bir yıl 4 gündür bulunduğu Aydın Yenipazar Cezaevinden tahliye edildiği nisan ayında, kamuoyunda çok tartışılan avukatların başörtüsüyle mahkemelerde görev yapmasına ilişkin Danıştay kararı da kesinleşti. Türkiye Barolar Birliğinin Daire kararına yaptığı itiraz, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından oy çokluğuyla reddedildi.

Kamuoyunda "4. Yargı Paketi" olarak bilinen, insan hakları ve ifade özgürlüğü bağlamında bazı kanunlarda değişiklik yapan Kanun, nisan ayının son günü yürürlüğe girdi.

Nisan 2013'ün önemli gelişmeleri şöyle:

1 Nisan

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, avukatların başörtüsüyle mahkemelerde görev yapacaklarına ilişkin Danıştay 8. Dairesi kararına, Türkiye Barolar Birliğinin yaptığı itirazı oy çokluğuyla reddetti.

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüne ilişkin soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin, Özal'ın oğlu Ahmet Özal'ın bilgisine başvurdu. Ahmet Özal, "Bazı eksik bilgiler var, savcı onu sordu. Bazı şeylerin bilgilerini verdim" dedi.

2 Nisan:

Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde Prof. Dr. Ömer Özkan başkanlığındaki ekip tarafından 8 Ağustos 2011'de dünyada ilk kadavradan rahim nakli yapılan Derya Sert'e embriyo transfer işlemleri başlatıldı. Akdeniz Üniversitesi, 26 Nisan'da Derya Sert'in hamileliğini duyurdu. Sert'in 8'inci hafta sonundaki kontrolünde, embriyo kalp atışlarının izlenmemesi üzerine gebelik 14 Mayıs'ta sonlandırıldı.

"Kurban bağışı kesim ihalelerinde yolsuzluk" iddiaları üzerine 2009'da 45 kişi hakkında açılan dava sonuçlandı. Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, eski Mehmetçik Vakfı Genel Müdürü Salih Güloğlu ve LÖSEV Başkanı Üstün Ezer'i "güveni kötüye kullanmak" suçundan 5'er yıl, Deniz Feneri Derneği Genel Başkanı Mehmet Cengiz'i 2 yıl 6 ay hapse mahkum etti. Bağış üzerine kurbanların kesimini yapan et firması sahibi TOBB Başkan Yardımcısı Faik Yavuz ise "rüşvet", "dolandırıcılık" ve "suç örgütüne yardım" suçlarından 9 yıl 5 ay 10 gün hapse çarptırıldı.

3 Nisan:

Başbakanlık, "çözüm süreci"nde aktif rol üstlenecek 63 kişilik Akil İnsanlar Heyeti'ni belirledi. Akil İnsanlar listesi 9'ar kişilik 7 bölgesel gruptan oluştu. Gruplarda iş adamları, sanatçılar, akademisyenler, yazarlar, gazeteciler ve sivil toplum örgütü temsilcileri yer aldı. Konuya dair birikimi bulunan ve toplumun çeşitli kesimlerinin itibarını kazanmış yazar, sanatçı, akademisyen ve STK temsilcilerinden oluşan akil insanlar heyetinin, dokuzar kişilik gruplar halinde 7 bölgede faaliyet göstermesi planlandı.

-Akillerle toplantı-

4 Nisan:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Akil İnsanlar Heyeti ile Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisinde bir araya geldi. "Çözüm Süreci Akil İnsanlar Heyeti İstişare Toplantısı"na, Başbakan yardımcıları Bülent Arınç, Bekir Bozdağ ve Beşir Atalay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan da katıldı.

6 Nisan:

Suriyeli sığınmacılara "gıda kartı" kolaylığı. Gaziantep'in Nizip ilçesindeki konteyner kentte barınan Suriyeliler, "Kızılay Gıda Kartı" programı kapsamında dağıtılan kartlarla alışveriş imkanına kavuştu.

Gaziantep'te Türkiye'nin 4'üncü "Oyun ve Oyuncak Müzesi" açıldı.

7 Nisan:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'yi Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisinde kabul etti. Basına kapalı gerçekleşen görüşme, yaklaşık 1,5 saat sürdü.

-Ergenekon davasında olaylar-

8 Nisan:

"Ergenekon" davasının Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları yerleşkesindeki 282. duruşmasında olaylar çıktı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, CHP Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal, gazeteci Tuncay Özkan ve emekli Orgeneral Hasan Iğsız'ın da aralarında bulunduğu 50 tutuklu sanık katıldı. 41 CHP milletvekili de duruşmayı izleyici bölümden takip etti.

CHP, İşçi Partisi, Halkın Kurtuluşu Partisi ve Türkiye Gençlik Birliği üyeleri, duruşma salonunun önünde toplanarak, yerleşke önündeki barikatları yıktı ve duruşma salonuna girmeye çalıştı. Biber gazı ve tazyikli suyla müdahale eden polis ve jandarma ekiplerine gruptakiler taşla karşılık verdi. Binanın dışında sıkılan biber gazı rüzgar nedeniyle duruşma salonuna doldu. Gerginlik nedeniyle duruşma ertelendi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, olaylara ilişkin, "Maalesef yargı bugün baskına uğramıştır. Bu baskın sebebiyle görevini yapamaz hale gelmiş ve mahkeme ertelenmek zorunda kalmıştır. Buna yol açan özellikle milletvekillerini şiddetle kınıyorum" dedi.

Gazi Üniversitesi kurucularından Prof. Dr. İhsan Tarakçıoğlu, tedavi gördüğü İbn-i Sina Hastanesinde 83 yaşında vefat etti. Tarakçıoğlu, Polis Akademisinde de 30 yılı aşkın süre görev yapmıştı.

11 Nisan:

Anayasa Mahkemesi, Milli Savunma Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetlerindeki sivil memurların sendika kuramayacağı ve sendikaya üye olamayacağına ilişkin kanun hükmünü iptal etti. Milli Savunma Bakanlığı ile TSK kadrolarında çalışan sivil memurlar, sendika kurabilecek ve sendikaya üye olabilecek.

15 Nisan

İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi, piyanist ve besteci Fazıl Say'ın, "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağıladığı" iddiasıyla yargılandığı davada, 10 ay hapisle cezalandırılmasını kararlaştırdı. Hüküm, 5 yıllık denetimli serbestlik şartıyla geri bırakıldı. Üst Mahkeme İstanbul Nöbetçi 29. Asliye Ceza Mahkemesi, 26 Nisan'da karara yapılan itirazı kabul etti ve kurulan hükmü kaldırdı.

-Tuğgeneral Zeki Es'e 6 yıl 8 ay hapis-

19 Nisan:

Genelkurmay Askeri Mahkemesi, Hakkari Çukurca'da 2009 yılında el yapımı patlayıcının infilakı sonucu 7 askerin şehit olmasına ilişkin davada, Tuğgeneral Zeki Es'i "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve 2 kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırdı.

Diyanet İşleri Başkanlığı yanında yapılan Ahmet Hamdi Akseki Camisi, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Erdoğan tarafından ibadete açıldı. 80 bin metrekare kapalı alan içerisinde 20 bin 618 metrekare avlu, 11 bin 87 metrekare peyzaj alanına sahip camide, kapalı alanda 6 bin kişi aynı anda ibadet edebilecek.

20 Nisan:

Eski başbakanlardan Adnan Menderes'in de avukatlığını yapan Burhan Apaydın,  89 yaşında İstanbul'da vefat etti. Avukatlığa 1948 yılında başlayan ve o dönemde siyasi davalarda sanık savunmalarını üstlenen Apaydın, 27 Mayıs darbesinden sonra Yassıada duruşmalarında Adnan Menderes'in avukatlığını yapmıştı.

22 Nisan:

İsrail'in Mavi Marmara saldırısıyla ilgili Türkiye'den özür dilemesinin ardından, tazminat konusunda görüşmelerde bulunmak üzere İsrail'den bir heyet Ankara'ya geldi. İsrailli heyet, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve ardından Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile görüştü. Feridun Sinirlioğlu, İsrail heyetiyle bir metin üzerinde anlaştıklarını ve gelecek günlerde ikinci kez görüşeceklerini söyledi.

23 Nisan:

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in babası Seyfettin Özel, bir süredir tedavi gördüğü GATA'da 95 yaşında hayatını kaybetti.

29 Nisan:

"Susurluk" davasından hükümlü eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, denetimli serbestlik hükümlerinden yararlandırılarak 1 yıl 4 gündür bulunduğu Aydın Yenipazar Cezaevinden tahliye edildi. Ağar, gazetecilere, "Bunu bir devlet görevi olarak gördüm, tamamladım. Devlet 'gel' dedi geldik, 'git' dedi gittik" dedi.

30 Nisan:

Kamuoyunda "4. Yargı Paketi" olarak bilinen "6459 sayılı İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Bağlamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Terör örgütünün propagandasını yapanlara, bildiri veya açıklamalarını basıp yayınlayanlara ceza verilmesinde, "cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemleri meşru gösterme, övme ve bu yöntemlere başvurmayı teşvik etme" şartı getirildi. Terör örgütlerinin bildiri ve açıklamalarını basıp yayınlayanlar, propagandasını yapanlar ve yasa dışı toplantı ve gösterilere katılanlar, ayrıca "terör örgütüne üye olmak" suçundan cezalandırılmayacak.

- Ankara

Kaynak: AA / Güncel
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan kayyum tepkisi

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan kayyum paylaşımı

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

title