Haberler

Türkiye'de 2012 Böyle Geçti

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de Nisan ayının gündemini, 12 Eylül askeri darbesiyle ilgili davada Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın yargılanmaya başlaması ve 28 Şubat Soruşturması kapsamındaki tutuklamalar oluşturdu.

Türkiye'de Nisan ayının gündemini, 12 Eylül askeri darbesiyle ilgili davada Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın yargılanmaya başlaması ve 28 Şubat Soruşturması kapsamındaki tutuklamalar oluşturdu. Dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile emekli Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın yargılanmasına Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. 28 Şubat Soruşturması kapsamında da dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir, dönemin Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Fevzi Türkeri ve emekli Tümgeneral Erol Özkasnak'ın da aralarında bulunduğu 35 kişi tutuklandı.

Susurluk Davası kapsamında 5 yıl hapis cezası onanan eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, Aydın'ın Yenipazar K1 Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na konuldu.

Nisan ayında yaşanan önemli olaylar şöyle:

1 Nisan

- Suriye Halkının Dostları Grubu'nun ikinci konferansı, Türkiye'nin ev sahipliğinde İstanbul'da yapıldı. Konferansın sonuç bildirisinde, Suriye Ulusal Konseyi, Suriyelilerin "meşru temsilcisi" olarak tanındı, yaptırımlar Çalışma Grubu oluşturuldu. Katılımcılar, Suriye halkının haklı davasına desteklerini bir kez daha teyit ederken, BM ve Arap Birliği Suriye özel temsilcisi Kofi Annan'a, kendisine verilen taahhütlerin yerine getirilmesi için zaman çizelgesi oluşturma çağrısı yaptı.

- Erdoğan, konferansa katılan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'u kabul etti. Suriye başta olmak üzere bölgedeki gelişmelerin ele alındığı görüşmede, ayrıca nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılması çerçevesinde, İran'ın nükleer programına dair yapılacak toplantı hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

- Osmanlı Hanedan Defteri'ne kaydı yapılan son kişi olarak bilinen ve Osmanlı ailesinin en yaşlı üyesi olan Neslişah Osmanoğlu (Neslişah Sultan), İstanbul'daki evinde geçirdiği rahatsızlık sonucu 91 yaşında hayatını kaybetti.

- Yeşilçam'ın usta oyuncusu Ekrem Bora, İstanbul'da akciğer ödemi nedeniyle tedavi gördüğü hastanede 78 yaşında vefat etti.

- Erzurum'da, Şırnak İsmail Ebuliz İlköğretim Okulu bayan voleybol takımı sporcularını taşıyan midibüsün devrilmesi sonucu öğrencilerden Melek Aktaş öldü, 21 kişi yaralandı.

2 Nisan

- Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Uluslararası Yargı Reformu Sempozyumu'nda, yargının hesabını veremediği sınır tanımaz uygulamalarının ağır bedellere yol açtığını, anayasa ve yasalarda radikal değişimlerin yapılmasının haklı nedenini oluşturduğunu söyledi. Kılıç, "Dün yargının siyaseti kuşatma gayretlerine karşı çıktığımız gibi bugün de siyasetin yargıyı kuşatmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ATO Kongre ve Sergi Sarayı Congresium'da düzenlenen İş ve Meslek Danışmanı Atama Töreni'nde kürsüde konuşma yaparken sözünü kesen Emekçi Hareket Partisi Genel Başkanı Sibel Uzun ile Gençler Meydana İnisiyatifi Ankara Sözcüsü Ayşen Ece Kavas, güvenlik güçleri tarafından salon dışına çıkarıldı.

- Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu'nca, 12 Eylül askeri darbesine ilişkin davaya müdahil olunması kararı alındığını bildirdi.

- Ankara'nın Keçiören ilçesinde, sobadan sızan gazdan zehirlenen, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanlığı çalışanı Ahmet Aydın, eşi Betül Aydın ve kızları Hira Gül Aydın, Ece Sıla Aydın ile akrabaları Mehmet Gürgeç hayatını kaybetti.

- Eskişehir'in Mihalıççık ilçesinde özel sektöre ait bir kömür madeni ocağında meydana gelen göçükte, işçiler Hamza Aktürk, Ramazan Karaca, İsa Mırık ve Hüseyin Kök yaşamını yitirdi.

3 Nisan

- Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin KCK'ya yönelik soruşturması kapsamında Prof. Dr. Büşra Ersanlı ve Belge Yayınları yetkilisi Ragıp Zarakolu'nun da aralarında bulunduğu 147'si tutuklu 193 şüpheli hakkında hazırladığı iddianame, İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi.

- Erzurum'un Aşkale ilçesinde, elektrik direğini tamir için Karasu-2 Baraj Göleti'ne deniz bisikletiyle açılan 5 TEDAŞ işçisi, deniz bisikletinin kırılması sonucu suya düştü. Bir süre suyun üzerinde kaldıktan sonra kaybolan 5 işçinin cesedine ulaşıldı. Olayla ilgili gözaltına alınan 4 kişiden biri tutuklandı.

- Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, üniversite sınavlarının yılda bir kez yapılmasının toplumda büyük gerilim yarattığını, sınavların yılda birden çok yapılabileceği ihtimal üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

- TBMM Başkanlığı, Başbakanlık, CHP ve MHP, 12 Eylül davasına müdahil olmak için Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvuruda bulundu.

-12 Eylül davası başladı-

4 Nisan

- 12 Eylül askeri darbesine ilişkin, dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile emekli Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın yargılanmasına Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Evren ve Şahinkaya, sağlık durumlarını gerekçe göstererek duruşmaya katılmadı. Davayı takip etmek isteyen çok sayıda vatandaş, dernek, sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcisi Ankara Adliyesi önünde toplandı.

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 12 Eylül davasına ilişkin, "Bundan sonra artık Türkiye'nin geleceğinde bu tip teşebbüslerin olmayacağı yönünde çok önemli bir zihniyet değişimine sebep olacaktır" dedi.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da "12 Eylül halk oylaması öncesinde ittifak halinde bize muhalefet edenler, bize hakaret edenler, bizi yalan söylemekle itham edenler, bugün bütün söylediklerini yuttular ve şu anda mahcup olacaklarına inanmıyorum ama mahcup bir eda ile mahkeme kapısında sıraya girdiler" dedi.

- Sağlık Bakanlığı, Hacettepe Üniversitesi'nde yapılan organ nakillerine ilişkin, ilgililer hakkında idari ve adli soruşturma yapılması için Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı'na suç duyurusunda bulundu.

- Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi, Muş'un Bulanık ilçesinde, DTP'nin kapatılmasını protesto gösterisi sırasında çıkan ve 2 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylara ilişkin davada, sanıklar Turan ve Metin Bilen'in, "meşru savunma haklarını kullandıkları" gerekçesiyle beraatlarına karar verdi.

5 Nisan

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Harp Akademileri Komutanlığı'nda verdiği konferansta, Türkiye'ye komşu ülkelerde cereyan eden istikrarsızlık ortamının, bölgesel ve küresel güç mücadelesinin provasının yapıldığı yeni bir soğuk savaş sahnesine dönüştürülmek istendiğini belirterek, "Bu şartlar altında, Türkiye'nin gelişmeleri uzaktan izleme lüksü de yoktur. Bir yandan her türlü olumsuz senaryoya karşı hazırlanırken, diğer yandan böylesine bir felaketin önüne geçmek için diplomasinin tüm imkanlarından azami ölçüde yararlanmak mecburiyetindeyiz. Dolayısıyla Türkiye için diplomatik aktivizm ve askeri hazırlık bir seçenek değil, zorunluluktur" dedi.

- Başbakan Erdoğan, Danıştay yeni binasının açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Yürütme, yargı ve yasamanın hiçbiri diğerini tahakküm altına almaya, kuşatmaya veya onun yerine geçmeye çalışmadan, kimse kimseye üstünlük taslamadan, sadece kendi işini en iyi şekilde yapmanın peşinde olmalıdır" dedi. Erdoğan,

"Yargının siyasallaşmasının karşısında ilk duracak olan hiç kimsenin kuşkusu olmasın biz oluruz" diye konuştu.

- Yeni Teşvik paketi açıklandı. Başbakan Erdoğan, Türkiye'yi 6 bölgeye ayıran yeni teşvik paketini açıkladı. 1 Ocak 2012'den itibaren geçerli olacak yeni teşvik uygulamasında, bölgesel sistem yerine, il bazlı bölgesel teşvik sistemine geçilecek. Genel, bölgesel, stratejik ve büyük yatırımlar olarak 4 ayaklı hazırlanan sistemle yatırımcılara KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, faiz desteği, yatırım yeri tahsisi gibi destekler verilecek. Cari açığa çözüm olacak stratejik yatırımlara önemli desteklerin verildiği yeni sistemde, KDV iadesi desteği ise ilk kez uygulanacak.

- "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, bu davanın ikinci "Ergenekon" davasıyla birleştirilmesine karar verdi.

- Erzurum'da Karasu-2 Baraj Göleti'nde 5 TEDAŞ işçisinin ölümüyle sonuçlanan olay hakkında başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 4 kişiden biri tutuklandı.

- Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde faaliyet gösteren bir tersanede, inşa halindeki bir gemide gaz sıkışması sonucu meydana gelen patlamada, işçiler Ali Sağdıç ve Recep Özdağ yaşamını yitirirken, 6 kişi yaralandı.

- Elazığ'da, Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilgin Gürateş'in arazide toprağa gömülü halde bulunmasıyla ilgili gözaltına alınan 7 zanlıdan 5'i tutuklandı.

-Evren ve Şahinkaya'nın tutuklanma talebine ret-

6 Nisan

- Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Eylül davasında, Kenan Evren ile Tahsin Şahinkaya hakkındaki yurt dışına çıkış yasağını yeterli bularak, tutuklama taleplerini reddetti. TBMM, Başbakanlık, CHP ve MHP'nin müdahillik başvurularını kabul eden mahkeme, işkence ve kötü muamele iddialarıyla ilgili Evren ve Şahinkaya hakkında gerekli soruşturmanın yürütülmesi için suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırdı. Mahkeme, MİT Müsteşarlığı'ndan, darbenin hazırlık çalışmalarının, darbe öncesinde Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı ve Meclis Başkanlığı'na bildirilip bildirilmediğinin sorulmasına, Aralık 1979'da TSK tarafından Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'e teslim edilen uyarı mektubunun gönderilmesi için Cumhurbaşkanlığı'na müzekkere yazılmasına karar verdi.

- Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde Filyos Çayı üzerindeki köprünün bir bölümünün çökmesi sonucu içinde 10 kişi bulunan bir minibüs ile bir otomobil ve köprüden geçen 5 kişi suya düştü. Otomobildeki 2 kişi kurtarılırken, suda kaybolanlardan Meryem Başören, Serdar Saraç, İsmail Örenbaş, Alim Başören, Mehmet Başören ve Hayriye Güner'in cesetlerine, olaydan sonraki günlerde ulaşıldı. Minibüs ise olaydan 6 gün sonra köprünün yaklaşık 200 metre aşağısında bulundu. Kaybolanlardan Nazife Kabuk ile Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen'in babası Kemal Gülşen'in cesedine Mayıs ayında ulaşıldı. Böylece kayıp 15 kişiden 10'unun cesedi bulunmuş oldu.

- Tuzla'da faaliyet gösteren tersanede inşa halindeki bir gemide gaz sıkışması sonucu meydana gelen patlamaya ilişkin gözaltına alınan 7 kişiden 2'si tutuklandı.

8 Nisan

- Başbakan Erdoğan, 27 yıl aradan sonra Çin Halk Cumhuriyeti'ne Başbakan düzeyinde bir ziyarette bulundu. Erdoğan, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ni de ziyaret eden Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Başbakanı oldu.

-Meral Okay hayatını kaybetti-

9 Nisan

- Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti arasında Nükleer Enerjinin Barışçıl Amaçlarla Kullanımına İlişkin İşbirliği Anlaşması ile nükleer enerji alanında işbirliğini içeren niyet mektubu Başbakan Erdoğan ve Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Vın Ciabao'nun nezaretinde imzalandı.

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Almanya'daki "Deniz Feneri e.V" bağlantılı soruşturmayı tamamladı. İddianamede 20 şüpheliye "Özel belgede sahtecilik", "Kamu görevlisinin sahtecilik suçuna iştiraki" ve "Hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma" suçlamaları yöneltildi. Soruşturmada 25 şüpheli hakkında takipsizlik kararı verildi.

- Elazığ'ın Maden ilçesinde bir şantiyede meydana gelen hortumda 6 işçi yaşamını yitirdi, 6 kişi yaralandı.

- Türkiye-Suriye sınırı yakınlarında Suriye güvenlik güçleri ile muhalifler arasında çıkan çatışmada yaralanan ve Kilis Devlet Hastanesi'ne getirilen 21 kişiden 2'si yaşamını yitirdi. Suriye güvenlik güçlerinin muhaliflere açtığı ateşte Kilis'te konteyner kentte görev yapan 2 Türk vatandaşı da hafif şekilde yaralandı.

- Akciğer kanseri tedavisi gören senarist ve oyuncu Meral Okay, İstanbul'daki evinde 53 yaşında vefat etti.

- Ergenekon davası kapsamında tutuklu bulunan CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın annesi Medine Haberal tedavi gördüğü Başkent Üniversitesi Hastanesi'nde 93 yaşında hayatını kaybetti. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Haberal'a, annesinin Zonguldak'taki cenaze törenine katılabilmesi için iki gün izin verdi.

- İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülen Gölcük'te ele geçirilen belgelere ilişkin 5'i tutuklu 10 sanığın yargılandığı dava, aynı mahkemece görülen Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmat davasıyla birleştirildi.

- Anadolu Ajansı 92 yaşında. AA'nın 92. kuruluş yılı kutlamasında 100. Yıl Vizyonu kamuoyuna açıklandı. AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, 2020 yılında dünyanın en etkili 5 ajansından biri olmayı amaçladıklarını, 2015 yılına kadar 11 dilde yayın yapmayı hedeflediklerini duyurdu.

- Hopa Asliye Ceza Mahkemesi, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 31 Mayıs 2011'deki Hopa mitingi öncesi ve sonrasında yaşanan olaylarla ilgili 9 sanığın yargılandığı 2 ayrı davanın birleştirilmesine karar verdi.

-4+4+4'e onay-

10 Nisan

- İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi, İstanbul'daki KCK davası kapsamında tutuklu bulunan Ragıp Zarakolu'nun da bulunduğu 15 kişinin tahliyesine karar verdi.

- Başbakan Erdoğan'a Çin ziyaretinde eşlik eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye sınırındaki hareketlilik nedeniyle heyetten ayrılarak, Türkiye'ye döndü.

11 Nisan

- Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, Türkiye'de üçüncü yüz nakli yapılan Hatice Nergis, yeni yüzüyle basının karşısına çıktı. Basın mensupları aracılığıyla Kahramanmaraş'taki annesine selam yollayan Nergis, "Onu çok özledim, en kısa zamanda döneceğim" dedi.

- Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı, "Odatv" davasının tutuklu sanığı iken cezaevinde rahatsızlanarak hayatını kaybeden Kaşif Kozinoğlu'nun ölümüne ilişkin soruşturmada, "ölümün kalp damar rahatsızlığı nedeniyle olduğunun" belirlenmesi üzerine takipsizlik kararı verdi.

- Kamu görevlilerine toplu sözleşme hakkı tanıyan "Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

- Dünyanın en zengin kişileri arasında bulunan Brunei Darüsselam Sultanı Hasan El-Bulkiye Muizziddin Va'dulah, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak Türkiye'ye 5 günlük resmi ziyaret gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Gül tarafından Çankaya Köşkü'nde resmi törenle karşılanan Brunei Darüsselam Sultanı, İstanbul'da da Gül ile birlikte Topkapı Sarayı Müzesi'ni gezdi. Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile de görüşen Brunei Darüsselam Sultanı, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış eşliğinde İstanbul'un tarihi ve turistik mekanlarını dolaştı.

- Hakkari Dağlıca'daki askeri birliğe 2007'de teröristlerce düzenlenen saldırı sırasında irtibat kesilen ve birliklerine dahil olduktan sonra da yargılanmalarına başlanan askerlerden Ramazan Yüce, "terör örgütünün propagandasını yapmak" suçundan 15 ay hapis cezasına çarptırıldı. Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi, uzman çavuş Halis Çağan'ın ise beraatına karar verdi.

- Özel Yetkili İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, "Ergenekon" soruşturması kapsamında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV) yöneticileri ile üyelerinden oluşan 8 kişinin yargılandığı dava dosyasının,

"Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmatlara" ilişkin dava dosyasıyla birleştirilmesine karar verdi.

- Kamuoyunda "4+4+4" olarak bilinen ve zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran "İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile koşullu salıverilmesine bir yıl ve daha az kalan hükümlülerin cezalarının bir kısmını denetimli serbestlik kapsamında dışarıda geçirmesine olanak sağlayan "Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri ile Koruma Kurulları Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

-Çevik Bir gözaltında-

12 Nisan

- Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması kapsamında, dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir ile emekli Tuğgeneraller İdris Koralp ve Abdullah Kılıçarslan'ın da aralarında bulunduğu 29 kişi gözaltına alındı. Başsavcıvekilliği, soruşturmanın

"Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçundan yürütüldüğünü açıkladı.

- Başbakan Erdoğan, soruşturmaya dair, "Kimse bu süreci bir intikam hırsı olarak değerlendiremez, bir intikam hırsı olarak ele alamaz. Sürecin sadece demokratik parlamenter sistemlerin gereği olan bir süreç olması, bunun böyle bilinmesi gerekir. Temenni ederim ki kısa sürede neticelenerek, adalet yerini bulur" dedi.

- Adalet Bakanı Sadullah Ergin, gözaltılarla ilgili, "Türkiye yakın siyasi tarihinde, geçmişinde yaşamış olduğu ve demokrasisini belli periyotlarla kesintiye uğratan olaylarla yüzleşmek durumundaydı. Bunlar yaşanıyor" ifadesini kullandı.

- Koşullu salıverilmesine bir yıl ve daha az kalan hükümlülerin cezalarının bir kısmını denetimli serbestlik kapsamında dışarıda geçirmesine olanak sağlayan kanunun yürürlüğe girmesinin ardından, denetimli serbestlikten yararlanmaya hak kazanan hükümlülerin Türkiye genelindeki açık ceza infaz kurumlarından tahliyelerine başlandı.

13 Nisan

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 28 Şubat Soruşturması ile ilgili "Yakın siyasi tarihimizin bir ara dönemi olduğunu hepimiz biliyoruz. Hafızalarımızda hala tazedir. Dolayısıyla böyle bir olağanüstü dönemde yaşanan hukuksuzlukları takip etmek de bununla ilgili hukuki sürecin başlaması da tabiidir. Bunu böyle görmek gerekir" dedi.

- Kamuoyunda "Cübbeli Ahmet Hoca" olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü'nün de aralarında bulunduğu 16 kişi hakkında hazırlanan iddianame, Özel Yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi.

- "Ergenekon" soruşturması kapsamında İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nce, İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek'in oğlu Mehmet Perinçek ve Aydınlık gazetesi sahibi Mehmet Sabuncu'nun da aralarında bulunduğu 14 şüpheliye ilişkin hazırlanan iddianame, ikinci "Ergenekon" davasıyla birleştirilmesi talebiyle özel yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

- İzmir Büyükşehir Belediyesi'ndeki yolsuzluk iddiasına yönelik davada, tutuklu sanıklardan ikisinin tahliyesi kararlaştırıldı. İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi, diğer tutuklu 18 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

- İkinci "Ergenekon" davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 3 yıldır tutuklu olarak yargılanan sanık Neriman Aydın'ın tahliyesine karar verdi.

- Kahramanmaraş'ta bir kot boyama fabrikasında meydana gelen patlama sonucu 4 kişi öldü, 9 kişi yaralandı.

- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, baldan sonra tüketiciyi yanıltan et ürünleri ile peynir üreticisi firmaları da teşhir etti.

15 Nisan

- Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması kapsamında, aralarında emekli tuğgeneraller Abdullah Kılıçarslan ve İdris Koralp'in de bulunduğu 9 kişi tutuklandı.

- Soruşturmayı değerlendiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Tekirdağ 4. Olağan Kongresi'nde, "Biz bütün darbelerle ilgili Meclis'te araştırma komisyonu kurulmasıyla ilgili başkanlığa teklifimizi verdik. Biz bu konularda kararlıyız. Türkiye'de bir daha bunların yaşanmasını istemiyoruz. Türkiye'nin istikbali bir daha karartılmasın diye bu yargılamalar yapılıyor" diye konuştu.

- Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı'nca "Hz. Peygamber, Kardeşlik Ahlakı ve Kardeşlik Hukuku" temasıyla düzenlenen Kutlu Doğum Haftası etkinliğinin Sinan Erdem Kapalı Spor Salonu'ndaki açılışına katıldı. Erdoğan, "Çocuklarımızın artık okullarda seçmeli olarak Kur'an-ı Kerim'i, onun yanında Hazreti Peygamber'in hayatını öğrenecek olmaları, istikbalimiz adına, ülkemizin ve milletimizin geleceği adına hiç tartışmasız büyük bir fırsat" dedi. Kılıçdaroğlu ise "Aziz milletimizin yüzyıllar boyunca özümsediği, içselleştirdiği Peygamber ahlakından uzaklaşarak, din adına, dindarlık adına ne yaparsak yapalım sonuç hüsran olacaktır" diye konuştu.

-Çevik Bir tutuklandı-

16 Nisan

- 28 Şubat Soruşturması kapsamında, dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir'in de aralarında bulunduğu 9 kişi tutuklandı, 4 kişi serbest bırakıldı.

- Soruşturmayı değerlendiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hollanda'ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada herkesin 28 Şubat sürecinin canlı şahidi olduğunu belirterek, "O dönem herkesin hafızasında canlıdır ve demokrasiye müdahale edilen bir ara dönem yaşamıştır Türkiye. Tabii ki böyle bir ara dönemin hukuki olarak incelenmesinden tabii bir şey de olamaz" değerlendirmesinde bulundu. AB Komisyonu da 28 Şubat sürecine ilişkin yürütülen soruşturmanın Türkiye'de demokrasi ve hukukun üstünlüğü açısından fırsat oluşturduğunu bildirdi.

- Ağar'a cezaevi yolu. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Mehmet Ağar'a "Susurluk Davası" kapsamında verilen 5 yıl hapis cezasını onadı. Karara ilişkin değerlendirmede bulunan Ağar, "Sevenlerimizi mahcup edecek hiçbir davranışın içinde hiçbir zaman olmadık. Başta da söylediğim gibi hizmet kusuru addedilebilir. Fakat suç addedilemez" dedi.

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Anayasa Mahkemesi üyeliğine, Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zühtü Arslan'ı atadı.

-Ağar hakkında yakalama emri-

17 Nisan

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Mehmet Ağar hakkında "yakalama emri" çıkarttı. Ağar'ın avukatı, güvenlikli bir cezaevi için Adalet Bakanlığı yetkilileriyle görüştüklerini, Bakanlığın da Ağar için Bodrum'da yaşayan ailesine yakın, güvenlikli bir cezaevi arayışına girdiğini bildirdi.

- Hollanda'yı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, Kraliçe Beatrix tarafından Hollanda'nın en yüksek nişanı olan "Hollanda Aslanı Büyük Şövalye Nişanı", eşi Hayrünnisa Gül'e "Hollanda Kraliyet Büyük Nişanı" verildi. Cumhurbaşkanı Gül de Kraliçe Beatrix'e Devlet Nişanı takdim etti.

- Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Kayseri 2. Hava İkmal ve Bakım Merkezi Komutanlığı'nda görevli üç astsubayın "hipnoz ve işkenceyle" ifadelerini almakla suçlanan eski Hava Kuvvetleri Askeri Hakimi Ahmet Zeki Üçok'u 7 yıl 6 ay, emekli Yarbay Gürol Doğan'ı 9 yıl hapis cezasına çarptırdı.

- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Ukraynalı FEMEN grubu üyelerinin "8 Mart Dünya Kadınlar Günü"nde kadına yönelik şiddete dikkati çekmek için Sultanahmet'te yaptıkları üstsüz eylem nedeniyle yürütülen soruşturmada takipsizlik verdi.

18 Nisan

- Türkiye genelinde etkili olan kuvvetli yağış ve fırtına pek çok bölgede hayatı olumsuz etkiledi. Kara, hava ve deniz ulaşımında çeşitli aksaklıklar yaşandı. Fırtına nedeniyle ağaç, elektrik direkleri ve çatıların uçması nedeniyle yaralananlar oldu. Fırtınadan dolayı 9 ayrı yerde orman yangını çıktı.

- Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcılığınca çoğu avukat 50 sanık hakkında hazırlanan iddianame, İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. İddianamede, PKK/KCK Terör Örgütü Önderlik Komitesi üyesi olduğu belirtilen 7 sanığın 15 ile 22,5'ar yıl, 43 kişinin de 7,5 ile 15'er yıl arasında hapisle cezalandırılması istendi.

- Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi'nde 17 yaşındaki bir çocuk tarafından bıçakla ağır yaralanan uzman doktor Ersin Arslan, hastanede hayatını kaybetti. Sağlık Bakanlığı olayla ilgili soruşturma başlattı.

- Türkiye genelinde 7,2 milyon öğrenciye dağıtılacak "Okul Sütü Programı" kapsamında süt alımı için 12 Nisan'da ihaleye çıkıldı. Türkiye'nin her bölgesini içine alan ve 7 kısım halinde düzenlenen ihaleye 5 ortak girişim grubu katıldı ancak Doğu Anadolu, Güneydoğu ve Karadeniz bölgeleri için teklif gelmedi. Bunun üzere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ihaleyi iptal etti ve 17 Nisan'da değişikliğe giderek 4 kısım için yeniden ihaleye çıktı. İhaleye 4 ortak girişim grubu teklif verdi ve Bakanlık 18 Nisan'da ihaleyi onayladı.

-CHP, 4+4+4'e şekil yönünden iptal davası açtı-

19 Nisan

- 28 Şubat Soruşturması'nda yeni gözaltı dalgası. Soruşturma kapsamında, 4 muvazzaf asker ile dönemin Genelkurmay Genel Sekreteri emekli Tümgeneral Erol Özkasnak'ın aralarında bulunduğu 11 kişi gözaltına alındı.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani ile Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde görüştü. Görüşmeye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan da katıldı. Erdoğan, Irak ve Suriye'deki gelişmelerin değerlendirildiğini ve terörün ele alındığını söyledi.

- CHP, zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran yasanın şekil bakımından iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

- Devrimci Karargah örgütüne yönelik soruşturma kapsamında 14'ü tutuklu 16 sanığa ilişkin hazırlanan iddianame, Özel Yetkili İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 60 sanıklı aynı örgüte yönelik ana davayla birleştirildi.

- "Ümit Usta" olarak tanınan ünlü aşçı Ümit Ömer Sevinç, İstanbul'da geçirdiği kalp krizi sonucu 60 yaşında hayatını kaybetti.

-Ayten Alpman vefat etti-

20 Nisan

- BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, trafik kazasında hafif şekilde yaralanan eşi ve çocuğuna, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tıbbi müdahalede bulunan doktor Oğuz Eroğlu'nu darbetti. Üçer'in, hastane başhekimine de sözlü hakarette bulunduğu belirtildi. Van Cumhuriyet Başsavcılığı, olaya dair soruşturma başlattı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, olayı şiddetle kınadı ve

"Hukukçularımızı arkadaşlarımızın hizmetine verdik ve bu meselenin peşini takip edeceğiz" dedi.

- Başbakan Erdoğan, 22 Nisan'da partisinin Bursa İl Kongresi'nde yaptığı konuşmada, milletvekili Özdal Üçer'in, doktor Oğuz Eroğlu'nu darbetmesiyle ilgili, "Van'da vuku bulan, hem de isminin önünde milletvekili sıfatı bulunan bir şahsın, doktora ve başhekime yönelik darp girişimi de en az Gaziantep'teki olay kadar menfurdur, en az o cinayet kadar insanlık dışıdır" dedi.

- Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Almanya'daki "Deniz Feneri e.V" bağlantılı soruşturma kapsamında hazırlanan iddianameyi "yetkisizlik" kararıyla İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

- Tunceli Jandarma Alay Komutanlığı görevini yürütürken intihar ettiği öne sürülen Albay Kazım Çillioğlu'nun oğlu Gökhan Çillioğlu'nun telefonlarının yasa dışı dinlenmesine ilişkin gözaltına alınan Düzce İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Turhan Yazıcı'nın da aralarında bulunduğu 1'i emekli, 7'si muvazzaf asker 8 kişi tutuklandı.

- "Bir Başkadır Benim Memleketim" şarkısıyla geniş yankı uyandıran Türk pop ve caz müziğinin usta sesi Ayten Alpman, akciğer yetmezliği nedeniyle 82 yaşında İstanbul'da vefat etti.

21 Nisan

- 28 Şubat Soruşturması kapsamında, emekli Tümgeneral Erol Özkasnak'ın da aralarında bulunduğu 8 kişi, 21 Nisan'da tutuklandı, 3 kişi serbest bırakıldı.

- İstanbul'da süren James Bond serisinin son filmi "Skyfall"'un çekimleri sırasında Kapalıçarşı'ya zarar verildiği iddia edildi. Filmin yapımcılarından Michael G. Wilson, sinema sanatının illüzyonlardan oluştuğuna işaret ederek,

"Daha önce pek çok ülkede ulusal ve kültürel varlıkların çekimini yaptık. Bunlara zarar vermemeye özellikle dikkat ediyoruz" dedi.

22 Nisan

- AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Bursa İl Kongresi'nde yaptığı konuşmada, milletvekili Özdal Üçer'in, doktor Oğuz Eroğlu'nu darbetmesiyle ilgili, "Van'da vuku bulan, hem de isminin önünde milletvekili sıfatı bulunan bir şahsın, doktora ve başhekime yönelik darp girişimi de en az Gaziantep'teki olay kadar menfurdur, en az o cinayet kadar insanlık dışıdır" dedi.

- Osmanlı İmparatorluğu'nun 33. Padişahı 5. Murad'ın torununun torunu 72 yaşındaki Şehzade Osman Selaheddin Osmanoğlu, Hanife Candan Günen ile Çırağan Sarayı'nda evlendi.

23 Nisan

- Mehmet Ağar'ın, Aydın'ın Yenipazar K1 Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na konulmasına karar verildiği bildirildi.

24 Nisan

- Gaziantep'te hasta yakını tarafından öldürülen Dr. Ersin Arslan'ın adı, görev yaptığı hastaneye verildi. Gaziantep Av. Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi'nin ismi Gaziantep Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi olarak değiştirildi.

-28 Şubat'ta yeni dalga-

25 Nisan

- 28 Şubat soruşturması kapsamında eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Fevzi Türkeri ile emekli Korgeneral Yıldırım Türker'in aralarında bulunduğu 12 kişi gözaltına alındı.

- Mehmet Ağar, cezasını çekeceği Aydın Yenipazar K1 Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na konuldu. Ağar, kimseye bir kırgınlığının olmadığını kaydederek, "Böyle bir tecelli olduysa önce Allah'tan sonra milletten gelmiş kabul ederiz" dedi.

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kamuoyunda "2B Kanunu" olarak adlandırılan orman vasfını yitirmiş hazine arazilerinin satışını öngören kanunu onayladı.

- Hakkari Valisi Muammer Türker, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği'ne atandı.

- Özel Yetkili İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi, "Danıştay saldırısında kamera kayıtlarının silinerek delillerin karartıldığı" iddiasına ilişkin 10 şüpheli hakkında hazırlanan iddianameyi kabul etti.

- Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Gaziantepspor'a yönelik sürdürülen soruşturma kapsamında, 37 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame, Gaziantep 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde kabul edildi. Kulübü 12 milyon lira zarara uğrattıkları iddia edilen Kulüp Başkanı İbrahim Halil Kızıl ile Asbaşkan Mehmet Kızıl'ın 75 yıla kadar hapsi istendi.

- Yargıtay 1. Ceza Dairesi, iş adamı Fatih Edremit'in öldürülmesi davasında, Hasan Heybetli'ye verilen 25 yıl 10 ay hapis cezasını onadı. Daire, sanık Onur Özbizerdik hakkındaki beraat kararını ise bozdu.

26 Nisan

- 28 Şubat Soruşturması kapsamında gözaltına alınan 12 kişiden, eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Fevzi Türkeri ile emekli Korgeneral Yıldırım Türker'in aralarında bulunduğu 9'u tutuklandı, 3 kişi serbest kaldı.

- Sivas 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, eski Madımak Oteli binasının kamulaştırma bedelini 7 milyon 691 bin 283 lira olarak belirledi.

- Gazeteci Ayşe Özyılmazel Taran, reklamcı eşi Ali Taran'dan "şiddetli geçimsizlik" nedeniyle boşanmak için dava açtı.

27 Nisan

- Danıştay 10. Dairesi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarının Ankara dışındaki illerde sadece okullarda öğrencilerle kutlanmasını öngören genelgesinin yürütmesini durdurdu. Kararın gerekçesinde, üst hukuk normlarında hangi bayramın ne şekilde kutlanacağının açık olduğu belirtilerek, genelgenin düzenleyici işlem niteliği taşımadığı kaydedildi.

-MEB Bakanı Dinçer: "Danıştay kararı hukuki garabet"-

28 Nisan

- Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Danıştay'ın "19 Mayıs Genelgesi"nin yürütmesini durdurması kararına ilişkin "Doğrusunu söylemek gerekirse hukuki bir garabet. Biz 19 Mayıslarımızı, 23 Nisanlarımızı, 29 Ekimlerimizi bu halkın da benimsediği bir tarzda daha coşkulu bir şekilde kutlayacağız" dedi.

29 Nisan

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Merkez Gençlik Kolları 3. Olağan Kongresi'nde yaptığı konuşmada, "Artık 19 Mayıs törenleri üzerinden hiç kimse mürebbiye gibi parmağını sallayarak bizi tehdit etmeye, bizi tedip etmeye kalkmasın, kalkışmasın. Çünkü biz onlar gibi 19 Mayıs'ın istismarının değil, 19 Mayıs'ın özünün takipçisiyiz" dedi.

- Adana'nın Saimbeyli ilçesinde akrabalarının nişan törenine gidenleri taşıyan minibüsün, kontrolden çıkarak Göksu Nehri'ne devrilmesi sonucu, 6 kişi öldü, 13 kişi yaralandı.

- Bazı sahneleri Türkiye'de çekilen James Bond serisinin son filmi

"Skyfall"un yönetmen ve yapımcıları ile başrol oyuncusu Daniel Craig'in de aralarında bulunduğu oyuncuları, Çırağan Sarayı'nda basın toplantısı düzenledi. Craig, İstanbul'un güzel ve muhteşem bir kent olduğunu belirterek, "Bond'un İstanbul ile ilişkisi var" dedi.

30 Nisan

- Kamu görevlileri sendikaları ile hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinin ilki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Bugün, kamu görevlileri sendikacılığı ve çalışma hayatı açısından tarihi bir gün. Çünkü kamu görevlileri sendikacılığında ilk kez toplu sözleşme görüşmesi yapılmaktadır" dedi.

- "Devrimci Karargah Örgütü" üyesi oldukları ve örgüte yardım ettikleri öne sürülen eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın da aralarında bulunduğu 26'sı tutuklu 73 sanığın yargılandığı davada, 8 sanığın tahliyesine karar verildi.

Muhabir: Hüseyin Gazi Kaykı - Aylin Sırıklı Dal

Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel
Putin'in nükleer hamlesi NATO'yu harekete geçirdi! Salı günü olağanüstü toplanıyor

Putin'in tedirgin eden hamlesi, NATO'yu harekete geçirdi

Yenidoğan Çetesi davasında 5. gün! Bebek katili örgütün liderinden ilk itiraf geldi

Bebek katili örgütün liderinden ilk itiraf geldi

Erdoğan'ın sözleri sonrası 2025 yılı asgari ücret artışında %45 oranı konuşulmaya başlandı

Erdoğan'ın sözleri sonrası asgari ücret tahminleri yükseldi

Hulusi Akar iddiaları yalanladı, Nevşin Mengü ve Ümit Özdağ'a sert tepki gösterdi

Nevşin Mengü ve Ümit Özdağ'a sert sözler

title