Haberler

Türkiye Bir Şiddet Toplumu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uzmanlar, anne ve çocuk arasında belirli sebeplerden dolayı bağlantı sağlanamazsa ilerleyen dönemlerde ruhsal sıkıntıların yaşanabildiğini, özellikle de 0-3 yaşın bu dönem için çok önemli olduğuna dikkat çekiyorlar.

Uzmanlar, anne ve çocuk arasında belirli sebeplerden dolayı bağlantı sağlanamazsa ilerleyen dönemlerde ruhsal sıkıntıların yaşanabildiğini, özellikle de 0-3 yaşın bu dönem için çok önemli olduğuna dikkat çekiyorlar.

Fatih Üniversitesi Çocuk gelişimi Bölümü Öğr. Gör. Pedagog Adem Güneş'de bu tespite farklı bir pencereden bakarak, Türkiye'nin bir şiddet toplumu olduğunu, anne ve babaların çocuk yetiştirirken darda kaldıklarında şiddete başvurduklarını, bunun da temelinde bağlanma sorununun yattığını belirtiyor.

Fatih Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi'nde gerçekleştirilen, anne ve baba adayları ile bebek sahibi çiftlerin çocuk eğitiminin yanı sıra bebeğin gelişimi konularında bilgi düzeyini ve farkındalıklarını arttırmayı amaçlayan 'Annelik Okulu' seminerlerinin daimi konuşmacısı Pedagog Adem Güneş, yapılan araştırmalar sonucunda bağlanmanın tam gerçekleşmediği aile ilişkilerinde duygusal ve fiziksel şiddetin devreye girdiğini, bunun da toplumsal ilişkilere yansıdığının ortaya koyulduğunun altını çiziyor.

Anne çocuk ilişkisinde fiziksel temasın da önem taşıdığını vurgulayan Pedegog Güneş; Annenin sesi, sıcaklığı, kokusu çocuğa güven veriyor. Böylece çocuk, hayatı için önemli olan bu duyguyla annesi sayesinde tanışıyor. Bebek, annesine olan bağlılığını gülümseyerek, ağlayarak, çağırarak, kızarak hatta acıktığını belli ederek gösteriyor. Çoğu anne ise bunun farkında dahi olmuyor."

Çocuk eğitiminin aslında anne ve babanın ebeveyn olmaya hazır edilmesi olduğunu, dolayısıyla çocuk ile yetişkin psikolojisinin karşılaştırıldığında yetişkinlerin daha zorda olduklarını gözlemlediklerini ifade eden Pedagog Adem Güneş, çocukların yeniden tanımlanması gerektiğini düşünüyor. "Çocuk adam edilmesi gereken bir varlık değildir. Ebeveynlerin görevi çocuğa şiddet uygulamak değil rehberlik etmektir" derken,  çocukların işlenecek bir odun gibi algılanmasının da son derece yanlış bir tutum olduğuna da dikkat çekiyor.

25-26 Nisan tarihleri arasında Fatih Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi'nde 'Annelik Okulu' seminerinin 3'sünün düzenleneceği derslere: Pedagog Adem Güneş, Psikolog Yasemin Aktosun, Psikolog Hasan Ali Göncü, Gülcan Sungur ve Hatice Bahar Yaşar çocuk yetiştirmekle ilgili bilinmesi gereken incelikleri anlatmaya ve ebeveynleri bilgilendirmeye devam edecekler.

Katılımcılara ücretsiz yemek, kreş gibi imkanların da sunulduğu Annelik Okulu için detaylı bilgiye  adresinden ulaşılabiliyor. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close