Türkiye Barolar Birliği Başkanı Coşar: Türkiye'nin En Önemli Sorunu Hukuksuzluk
Denizli'ye UYAP Semineri için gelen Türkiye Barolar Birliği Başkanı Vedat Ahsen Coşar, İmralı süreci ile ilgili olarak Türkiye'nin terör sorununu çözmesi gerektiğini, bu konuda barolar olarak kendilerine düşen görev olursa yerine getirmeye hazır...
Denizli'ye UYAP Semineri için gelen Türkiye Barolar Birliği Başkanı Vedat Ahsen Coşar, İmralı süreci ile ilgili olarak Türkiye'nin terör sorununu çözmesi gerektiğini, bu konuda barolar olarak kendilerine düşen görev olursa yerine getirmeye hazır olduklarını belirterek, sürecin daha şeffaf yürütülmesini istedi. Türkiye'nin en büyük sorununun hukuksuzluk olduğunu savunan Coşar, 28 Şubat soruşturmasıyla ilgili olarak da, "Eğer 28 Şubat'ta gerçekleştirilmiş bir suç veya suçlu varsa Türkiye Cumhuriyeti'nin savcıları neredeydi, 15 yıl sonra mı akıllarına geldi" dedi.
Türkiye Barolar Birliği'nin Denizli Barosu ile düzenlediği UYAP-UBAP Semineri'ne katılan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Vedat Ahsen Coşar, İmralı sürecinin daha şeffaf yürütülmesi halinde halk tarafından da benimsenip, içselleştirileceğini söyledi. Seminer öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Coşar, terörün Türkiye'nin en önemli sorunu olduğunu belirterek, "Barışın kazananı çoktur, savaşın kazananı yoktur. Türkiye'nin yaşadığı en önemli sorunlardan biri olan terör sorununun çözümlenmesinden yanayız. TBB olarak bize düşen bir görev varsa yerine getirmeye hazırız. Terörün bir an evvel sona ermesi ve Türkiye'nin rahatlaması gerekir. Gidiş gelişler konusunda fazla bilgi sahibi değilim. Zaten süreç çok fazla şeffaf şekilde yürütülmüyor. Bazı verilen bilgiler var ama bunun birazcık daha şeffaflaşması gerekir. Ne kadar çok şeffaflaşırsa halk tarafından o kadar çok benimsenir ve içselleştirilir" dedi.
"HUKUKLA İMTİHAN SÜRECİ DEVAM EDİYOR"
Türkiye'nin en önemli sorununun hukuksuzluk olduğunu savunan Coşar, uzun tutukluluk sürelerini eleştirdi. 1876'da 1'inci Meşrutiyet'le başlayan sürecin hukukla toplumu dönüştürme süreci olduğunu, bugün üçüncü aşamanın yaşandığını belirten Coşar, "Türkiye bu konularda birazcık mesafe almış olmakla birlikte hukukla olan imtihanı henüz geçmemiştir. Süreç devam ediyor. Yargının verdiği iyi ve kötü örnekler var. Geçmişte de hukuksuzluk vardı, bugün de var. Özellikle tutuklamanın bazı hakimler veya mahkemeler tarafından amacına uygun olmayan şekilde kullanılması, tutuklamanın tedbir olmaktan çıkıp bir infaza cezaya dönüştürülmüş olması var. Bunlar Türkiye'ye yakışan olaylar değil" diye konuştu.
"SAVCILAR NEREDEYDİ ?"
28 Şubat soruşturmasına da değinen Vedat Ahsen Coşar, "Örneğin 28 Şubat'la ilgili olarak 1,5-2 ay önce başlatılmış bir soruşturma var. Eğer 28 Şubat'ta gerçekleştirilmiş bir suç ya da suçlu varsa Türkiye Cumhuriyeti'nin savcıları neredeydi, 15 yıl sonra mı savcıların akıllarına geldi. Türkiye'nin yargıyla, hukukla olan sınavını mümkün olan en kısa sürede aşıp, hepimizin ortak güvencesi yargıyı, hukuku bağımsız ve tarafsız bir konuma getirmesi gerekiyor. Bu hepimizin ortak menfaati" dedi.
4'ÜNCÜ YARGI PAKETİ
4'üncü Yargı Paketi'nin içeriği hakkında bilgisi olmadığını, paketin Türkiye Barolar Birliği'ne ulaşmadığını, kendilerinden görüş alınmadığını belirten Vedat Ahsen Coşar, "Bilmediğim konuda yorum yapmam doğru değil. Bize de sunulmadı ve görüşümüz alınmadı. Basından edindiğimiz bazı bilgiler var. Önümüzdeki günlerde paketin içeriğini görüp değerlendirme yaparız" değerlendirmesini yaptı.
ONB(İÖ/AK) - Denizli