Haberler

Türkiye - ABD Ekonomik İlişkilerine Taze Kan

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu çatısı altında faaliyet gösteren Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK)'nin yeni dönem yürütme kurulu ve başkanı belli oldu.

Türkiye ve Amerika'daki yatırımlarıyla tanınan ve Amerikan kongresindeki deneyimiyle öne çıkan iş adamı Ekim Alptekin TAİK Başkanı seçildi.

26 Ekim'de düzenlenen genel kurul ile görev başına gelen yeni dönem yürütme kurulu, Türkiye-ABD ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesi yönünde çalışmalarda bulunacak.

TAİK'in yürütme kurulunda Türk ve Amerikan şirketlerin üst düzey yöneticileri bulunuyor: Ekim Alptekin (EA Havacılık Yönetim Kurulu Başkanı), Çağlan Mursaloğlu (İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı), Haydar Yenigün (Ford Otosan Genel Müdürü), Hasan Akçakayalıoğlu (Bank Pozitif Yönetim Kurulu Başkanı), Serra Akçaoğlu (Citibank Genel Müdürü), Batu Aksoy (Turcas Petrol CEO'su), Rint Akyüz (Amylum Nişasta Sanayi Ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı), Cenk Alper (Kordsa Global CEO'su), Mehmet Ali Berkman (Aksa Akrilik Yönetim Kurulu Başkanı), Sedat Birol (Eczacıbaşı Holding Sağlık Grubu Başkanı), Hakan Bulgurlu (Arçelik CEO'su), Muharrem Dörtkaşlı (TUSAŞ Genel Müdürü), Ali Eren (Erensan Yönetim Kurulu Üyesi), Temel Kotil (Türk Hava Yolları CEO'su), Yrd. Doç. Dr. Burak Küntay (Bahçeşehir Üniversitesi Enstitü Müdürü), Osman Okyay (Kalekalıp Grup Başkanı), Barış Öney (Globalturk Capital Kurucu ve Yönetici Ortağı), Tamer Özmen (Microsoft Genel Müdürü), Ayşecan Özyeğin Oktay (Fiba Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi), Burak Talu (Doğuş İnşaat Ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Görevli Üyesi), Agah Uğur (Borusan Holding CEO'su), H. Cuneyd Zapsu (Cuneyd Zapsu Danışmanlık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı)

TÜRK AMERİKAN İLİŞKİLERİNDE YENİ DÖNEM

1985 yılında Türkiye'nin dış ekonomik ilişkilerini geliştirmek amacıyla kurulan ilk iş konseyi olan TAİK, 2016 yılında Türkiye - ABD'nin ekonomik ilişkileri konusunda kritik bir rol üstlenecek. Özellikle ABD - Avrupa Birliği ticari bloğuna Türkiye'nin dâhil edilmesi ve bu ortak pazarın dışında kalarak zarar görmemesi adına önem taşıyan AB – ABD Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) üyeliği odaklı faaliyetler yürütecek olan TAİK aynı zamanda ABD kongresinde Türkiye'nin ekonomik çıkarlarını savunacak. Türkiye'nin küresel ölçekte ekonomik ilişkilerini koordine etmekle görevli çatı kuruluş olan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) altında yer alan TAİK, Türkiye'nin güçlü müttefiki ABD ile ekonomik ilişkilerin istenilen seviyelere taşınmasını misyon ediniyor.

KÜRESEL MARKA OLMANIN YOLU ABD PAZARINDAN GEÇİYOR

2023 hedefleri doğrultusunda Türk şirketlerinin Amerika pazarında hak ettiği oranda yer bulması gerektiğini belirten ekonomistler, dünyanın en büyük ithalatçı ülkesi konumunda olan ABD'ye mal ve hizmet satmanın Türk ekonomisinin büyümesine ciddi katkı sağlayacağı görüşünü ve yeni dönemde TAİK'in önderliği ile Türk şirketlerinin ABD pazarına daha kolay gireceğini dile getiriyor. Ekonominin birinci ligi olarak görülen ABD pazarı Türk markaları için de hayati önem sahip. En üst düzeyde iş yapma, uluslararası dinamiklere entegre olma ve küresel bir marka olmanın yolu da ABD pazarında var olmaktan geçiyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close