Haberler

Türkiye-Ab Ortaklık Konseyi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye ile ilişkilerin önemine vurgu yapan AB, reform sürecine hız verilmesi çağrısını yineledi.

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki en yüksek karar organı olan Ortaklık Konseyi'nin Lüksemburg'da düzenlenen 52. toplantısında Birlik kanadı, bir yandan Türkiye ile ilişkilerin önemine atıf yaparken diğer yandan da son dönemde atılan bazı adımlardan duyduğu rahatsızlığı dile getirerek reform sürecine hız verilmesi çağrısını yineledi.

Toplantı sonrasında AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu ve AB Dönem Başkanı Yunanistan'ın Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos ile düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan AB Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Stefan Füle, "Bugün, geçen hafta Ankara'da katıldığım toplantılarda yaptığım gibi, katılım müzakerelerinde momentumu sürdürmenin her iki tarafın çıkarına, gerçek ve somut sonuçlar elde etme açısından önemli olduğunu vurguladım" dedi.

Füle, 3. Yargı Reformu Paketi'nin uygulanmasının da dahil olduğu reformları memnuniyetle karşıladığını, 4. Yargı Reformu Paketi'nin de bu olumlu eğilimi devam ettirdiğini belirterek, "Türkiye'yi özgürlük, demokrasi, eşitlik, hukukun üstünlüğü ve insan haklarına saygıyı tam olarak garanti altına alan uygun kontrol ve dengeleri sağlayacak reformlar üzerinde çalışması konusunda teşvik ettim" dedi.

Füle, toplantı sırasında endişesini dile getirdiği konuların ise "yargının bağımsızlığı, güçler ayrılığı ve ifade özgürlüğü üzerinde ters etki yaratabilecek olan" son yasal düzenleme, son aylarda çok sayıda polis, yargı mensubu ve memurun görev yerinin değiştirilmesi ve görevden alınması olduğunu dile getirdi.

Halkın devlete ve kurumlara güveninin ancak yolsuzluk suçlamalarının şeffaf ve tarafsız şekilde ele alınması halinde garanti altına alınabileceğini belirten Füle, Türkiye'yi her türlü yolsuzluk iddiasının üzerine gitmeye teşvik ettiğini söyledi.

Füle, katılım müzakerelerinin Türkiye-AB ilişkilerinin motoru olduğunu ancak bu alanda ilerlemenin sadece siyasi reformlar ve Kıbrıs bağlantılı konularda ikna edici ilerleme kaydedilmesi halinde mümkün olacağını vurguladı.

Ek Protokol'ün uygulanmasının katılım sürecine canlılık katacağının altını çizen Füle, "Bazıları oldukça çabuk olmak üzere çok sayıda başlık açılıp kapanabilir" dedi.

Ek Protokol vurgusu, Venizelos tarafından da yoğun şekilde işlendi. Ek Protokol'ün tam ve üye ülkelere ayrımcılık yapılmaksızın uygulanmasının önemine ve bunun bir zorunluluk olduğuna dikkat çeken Venizelos, Türkiye'ye bu konuda ilerleme sağlama çağrısını yinelediklerini ve bu yönde bir adımın müzakere sürecinde belirgin bir hızlanma yaratacağını belirtti.

Venizelos, "Türkiye'ye Avrupa yolunu açan Helsinki Zirvesi'nin üzerinden geçen 15 yılın ardından hem AB'de hem de Yunanistan Dönem Başkanlığı'nda, cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında Türkiye'nin, yeni ve kararlı bir dinamikle katılım sürecine yeni bir momentum kazandıracak ve Avrupa'daki geleceğinde ilerlemesini sağlayacak reform sürecine döneceğine yönelik yüksek beklenti var" diye konuştu.

- Brüksel

Kaynak: AA / Güncel
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

title