Turkcell Teknoloji Zirvesi" Başladı
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, "Ülkemizde 2016 yılında en az 31 milyar dolar internet ekonomisinin olacağını hesaplamalardan görüyoruz.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, "Ülkemizde 2016 yılında en az 31 milyar dolar internet ekonomisinin olacağını hesaplamalardan görüyoruz. Türkiye toplam internet kullanıcısı sayısı ile dünyada ilk 20'de, Avrupa'da da ilk 5'te. Bu potansiyel kullanılmalı" dedi.
Turkcell'in kurumsal müşterilerini, iş ortaklarını ve dünyanın en önemli fikir önderlerini buluşturduğu, Türkiye'nin en kapsamlı ve geniş katılımlı teknoloji etkinliklerinden biri olan " Turkcell Teknoloji Zirvesi" başladı.
Bu yıl 8'incisi düzenlenen zirvenin açılışı BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan, Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz ve sektör liderlerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
7 binden fazla davetliyi bir araya getiren etkinlik kapsamında, "Değişen İş Dünyası", "Yeni Dünyanın Yeni Trendleri", "Akıllı Yaşam", "Pazarlama 4.5", "Teknoloji ile Dönüşenler", "Yeni İşler ve Girişimcilik" gibi pek çok başlık altında 50'nin üzerinde oturum gerçekleştirilecek. Şirketlerin işlerine değer katan Turkcell ürün, servis ve çözümleri, Turkcell çözüm ortakları, tedarikçileri ve müşterileriyle birlikte anlatılacak.
BTK Başkanı Sayan açılışta yaptığı konuşmada, etkinlik kapsamında "geleceğin nasıl göründüğü"nün anlatılacağına işaret ederek, "Dijital çağın tam ortasında yaşıyoruz. Benim kuşağımdaki 'Geleceğe Dönüş' filmindeki geleceğin içindeyiz" dedi.
Film kapsamında kurgulanan vizyonun günümüzde kullanılır hale geldiğinin altını çizen Sayan şunları kaydetti:
"Bugün burada Turkcell bize yeni bir geleceğe dönüşün nasıl bir şey olduğunu gösteriyor olacak. BTK olarak düzenleyici kurum vizyonu ile önümüzdeki süreçte, operatörlerimizle iş birliği içinde olacağımız konular var. İnternet ekonomisinin vardığı durum gözümüzün önünde. Dünyadaki ekonomik büyüme yüzde 3-4 iken bu sektör her yıl yüzde 30-40 oranında büyüyor.
Ülkemizde 2016 yılında en az 31 milyar dolar internet ekonomisinin olacağını hesaplamalardan görüyoruz. Dijital çağın tam kalbinde geniş bant şebekeleri ile kullanım oranlarının sürekli artmakta olduğu akıllı telefon ve tabletler üzerinden gelen mobil iletişim teknolojileri var.
Önümüzdeki süreçte 4,5G ile mobil internet şu ankine göre en az 10 kat daha hızlı olacak. 5G'ye geçişle birlikte, 2020 yılında buna geçen ilk ülkelerden biri olmak istiyoruz. Böylelikle en az 100 kat daha hızlı internete sahip olunacak."
Sayan, önümüzdeki sürecin nesnelerin interneti adına da önemli gelişmelere sahne olacağından bahsederek, "İnsanlar artık birbirine bağlandı, bundan sonra kullanmış olduğumuz tüm cihazlar, nesneler birbirleriyle bağlantılı halde bize hizmet veriyor olacaklar" ifadelerini kullandı.
Teknolojik gelişmelerde kamu kurumlarına bazı görev ve sorumlulukların düştüğünün altını çizen Sayan, BTK olarak gerekli teşviklerin sağlanması, uygun finansal destek modellerinin geliştirilmesi, yasal altyapı ve regülasyonların yeni teknolojileri kolaylaştırıcı nitelikte olması, etkin rekabet ortamında tüketicilere hizmetlere uygun maliyetle ulaşabilme imkanının sağlanması gibi amaç ve hedeflerini anlattı.
Sayan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın "Yolda hız felaket, bilişimde hız bereket" sözüne katıldığını söyleyerek, "İletişimde hızın bereket olduğu günler çok yakında. 5G vizyonunu ülkemize kattığı ve ihalemizde de yerli malı altyapı geliştirilmesi ve Ar-Ge'ye verilen destek için, ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşması doğrultusunda, bu vizyon için Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etmek istiyorum" diye konuştu.
Sayan, Türkiye'nin 5G'ye ilk geçen ülkelerden biri olacağının altını çizerek, bigdata ile ulaşılan bilgi miktarı ve hızının katlanarak devam ettiğini, bu ekonominin nasıl kullanılacağının iyi planlanması gerektiğini söyledi.
"Bugün teknoloji, insanlar hatta ülkeler arasında rekabetin belirleyici faktörü haline geldi" diyen Sayan, Türkiye'nin toplam internet kullanıcısı sayısı ile dünyada ilk 20'de, Avrupa'da da ilk 5'te olduğunu, bu potansiyelin sonuna kadar kamu-özel sektör ve akademi ile birlikte el ele kullanılması gerektiğini aktardı.