Türkçe Olimpiyatları Toplantısı
Muhteşem bir gece ile Elazığ'da başarıyla gerçekleştirilen Türkçe olimpiyatlarının ardından bir değerlendirme toplantısı yapıldı.
Özel Yavuz Selim Lisesi'nde yapılan toplantıya Elazığ Vali Yardımcıları Tarık Bahadır ve Altuğ Çağlar, Elazığ Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu, Fırat Üniversitesi Rektör Yardımsı Orhan Kılıç, Milli Eğitim Müdürü Reşat Çetin, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Kutlu, Belediye Basın ve Halkla ilişkiler Müdürü Mehmet Karaaslan, Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Mustafa Ayık, düzenleme komitesinden Hayat-Der Başkanı Dr. Güneri Atalan, Necati Kaçmaz, Tayfun Soyuyüce, Akif Sıtkı Esen, Av. İrfan Sönmez, Hakan Esen ve medya temsilcileri katıldı.
Türkçe olimpiyatlarının Türkiye'nin gururu olan bir etkinlik olduğunu bu etkinliği Elazığ'da gerçekleştirdikleri için çok mutlu olduklarını söyleyen Elazığ Vali Yardımcısı Tarık Bahadır şunları söyledi; " İlk olarak 2003 yılında 17 ülkeden 62 öğrenci ile başlayan Türkçe olimpiyatları her geçen yıl artan katılımlarla devam etmektedir. Geçen yıl 130 ülkeden 1000 öğrenci ile etkinlikler gerçekleştirilirken bu yıl katılan ülke sayısı 135'e ve öğrenci sayısı da 15000 e ulaşmıştır. Bu gençler 30 Mayıs -14 Haziran tarihleri arasında ülkemizde 41 il de etkinliklerini sunacaklardır."
5 kıtasından ülkemize gelen dili, dini, rengi farklı fakat ortak sevgi dili Türkçe olan bu öğrencilerin kardeşliğe dostluğa ve dünya barışına önemli katkılarda bulunacaklarını ifade eden vali yardımcısı Tarık Bahadır; "Geleceğin mimarı olacak bu gençler Anadolu insanının değerleri ile tanışarak yetişecek ve ülkemizin fahri elçileri olacaklardır. Türkçe olimpiyatlarının bu günlerde gelmesinde en büyük pay hiç şüphesiz yurt dışında açılan ve insani değerleri tüm dünyaya yayamaya çalışan Türk kolejlerindeki kıymetli öğretmenlerimizin ve bu eğitim kurumlarımızdan desteğini esirgemeyen Anadolu insanınındır." Dedi.
Türkçemizin sevgi dili Dünya dili olmasını temenni etiklerini ifade eden Elazığ Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu ise yurt dışındaki Türk okullarında görev yapan kahraman öğretmenleri tebrik ettiğini belirterek şunları söyledi: " Yapılan Türkçe Olimpiyatlarının n Türkçenin dünya dili olmasına katkıları çok büyüktür. Öğretmenlerimiz Türkiye'nin kültür elçileridir ve çok büyük işler yapıyorlar. Onları yürekten kutluyorum ve Elazığlara tarihi bir günü yaşatan buy etkinliğe emeği geçen herkese teşekkür ediyorum"
Fırat üniversitesi Rektör Yardımcısı Orhan Kılıç ise " Türkçenin Dünya dili ve sevgi dili olmasının yanında bu faaliyetler devam ederse bilim dili olacağına inanıyorum çünkü eğitim kurumlarımızda Türkçe öğreniyorlar yurt dışındaki öğrencilerimiz bu gayretler sonucunda orta vadede Türkçemiz de İngilizce gibi bir bilim dili vasfını kazanacaktır.
Yurt dışında açılan okulların meyve vermeye başladığını belirten Hayat- Der Başkanı Dr. Güneri Atalan şunları söyledi; " İnsanlık El Ele Bayram O Bayram Ola sloganı çok anlamlı bir slogandır. Dünyada yaşanan Bu savaş ortamında bu güzel etkinlikleri olması çok güzeldir Elazığ'ın Hak ettiği bir organizasyon oldu emeği geçen herkese teşekkür ederim ".
Düzenleme Komitesi adına söz alan Av İrfan Sönmez ise Türkçenin yurt dışında yaygınlaşması ülkemizin ekonomisine de önemli katkı sağlayacağını belirterek şunları söyledi. "Dilini bildiğimiz ülkeye seyahat etmeyi daha çok istiyoruz. Bu ülkelerde alış-veriş yapmayı daha çok istiyoruz. Olimpiyatlar sayesinde dilimize aşina olan yabancılar Türkiye'yi daha çok ziyaret edecektir. Bu durum da Türkiye'nin ticaretini artıracaktır".
Değerlendirme toplantısının sonunda Organizasyona destek ve katkı veren kurum ve kuruluşlar ile işadamları ve medya kuruluşlarına plaket takdimi yapıldı.