Türkçe Bayramı'na Görkemli Kapanış
Yunus Emre Enstitüsü tarafından bu yıl 6’ncısı düzenlenen ve 60 ülkeden 500 öğrenciyi buluşturan ‘1000 Yılın Sesi Türkçe Bayramı’ görkemli bir kapanış töreniyle son buldu.
Yunus Emre Enstitüsü tarafından bu yıl 6'ncısı düzenlenen ve 60 ülkeden 500 öğrenciyi buluşturan '1000 Yılın Sesi Türkçe Bayramı' görkemli bir kapanış töreniyle son buldu.
Türk dili, tarihi ve kültürünü dünyaya tanıtmak üzere önemli projelere imza atan Yunus Emre Enstitüsü'nün bu yıl 6'ncı kez düzenlediği, "1000 Yılın Sesi Türkçe Bayramı" çeşitli etkinlikler eşliğinde son buldu. Ülker Sports Arena'da gerçekleşen etkinliğe, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve çok sayıda davetli katıldı. Etkinlikte, 60 ayrı ülkeden 500 öğrenci sahnede çeşitli etkinlikler düzenledi. Açılışta yapılan sahne gösterileri sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seslendirdiği şiirin davetlilere dinletilmesi katılımcılar tarafından uzun süre alkışlandı.
"DÜNYADA 241 TEMSİLCİYE ULAŞMAYI HEDEFLİYORUZ"
"1000 Yılın Sesi Türkçe Bayramı"na katılarak konuşma yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Bugün dünyada ve Türkiye'de dış politika sadece bakanlığımın ya da bakanlığıma bağlı diplomatların yürüttüğü bir alan değildir. Başta parlamenter sistem olarak ülkemizin bütün güçlerini artık diplomasinin içine kattık. Amacımız dünyanın her yerinden şanlı Türk bayrağımızı dalgalandırmak. Bu düşünceyle dünyada 230 temsilcilikle beşinci sırada yer alıyoruz. Amacımız ise bu yıl itibariyle 241 temsilciye ulaşarak dünyada beşinci sırada yer almak istiyoruz" dedi.
"TÜRKİYE'NİN İTİBARINI ARTIRMAK İÇİN GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYORUZ"
Çavuşoğlu, "Bugün dünyada mazlum ülkelerin kalkınması için projelerine destek veriyoruz. AFAD, Kızılay, dünyanın her yerinde olan olaylarda yardıma koşan ilk ülke oluyoruz. Bu yardımlarımızla dünyanın her yerinden insanların gönlünde yer ediyoruz. Tüm kurumlarımızla birlikte ülkemizin itibarını arttırmak için gece gündüz çalışıyoruz. Dışişleri bakanlığımızda dünyanın her yerinden genç diplomatları ağırlıyoruz ve Türk diplomasisini anlatıyoruz, onlara burada staj yapma imkanı oluşturuyoruz" diye konuştu.
"YUNUS EMRE FELSEFESİYLE DÜNYAYA AÇILMAMIZ BİZİM AÇIMIZDAN ÖNEMLİDİR"
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik de, "İnsanı severken din, dil, ırk ayrımı yapmayan halk ozanımız Yunus Emre gibi çalışan enstitümüzün de aynı anlamda görev yapması bizim açımızdan çok önemlidir. Özellikle etrafımızda DAEŞ adlı bir terör örgütünün dinimizi ve coğrafyamızı kirlettiği bu dönemde bizim insan sevgimizi ve felsefemizi Yunus Emre ismi altında dünyaya duyurmamız çok önemli mesajlar içermektedir" ifadelerini kullandı.
"KÜLTÜRÜMÜZÜ DÜNYAYA DUYURMAYI MİSYON EDİNDİK"
Kültürümüzün dünya üzerinde etkisinden söze eden Bakan Çelik, "Orta Asya'dan Balkanlara kadar etkisini bırakan kültürümüzün bize sağladığı zeminde kültürümüzü bütün dünyaya tanıtmayı misyon ediniyoruz. Bu bağlamda medeniyet havzamızdaki ülkelere daha çok kültürel mesajlar götürmeye çalışıyoruz. İnsanlığın ortak sorunlarına çözüm bulma gayretimizin yani şiddetin yerine barışı ve yoksulluğun yerine de refahın kılınmasında ki çabalarımızın sahip olduğumuz bir kültürel zenginliğin bir yansıması olduğunu ifade ediyoruz" şeklinde konuştu.
Protokol konuşmalarının ardından düzenlenen dans gösterileri ve seslendirilen şarkılar vatandaşlar tarafından uzun süre alkışlandı. - İSTANBUL